Wat krijg je vergoed als je smartphone kapot is?

Door: Martin Gijzemijter | 01 augustus 2016 07:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Buitenhuisdekking

Alle gevallen die we in dit artikel noemen, hebben betrekking op zaken die binnen de muren van je eigen huis plaatsvinden. Dat is ook logisch, want dat is waar inboedel voor staat. Toch bieden steeds meer verzekeringen ook buitenhuisdekking. Dit is een aanvulling op je inboedelverzekering die ervoor zorgt dat je ook verzekerd bent tegen schade van je spullen buitenshuis. Hier moet je natuurlijk wel extra premie voor betalen (en die is aanzienlijk), maar als je een pechvogel bent die vaak iets uit z'n handen laat vallen, dan is het geen overbodige luxe. Vergeet ook niet dat een dergelijke verzekering niet alleen van toepassing is op je smartphone, maar op alle spullen die je bij je draagt, zoals een camera. Wil je een dergelijke verzekering alleen maar afsluiten omdat je regelmatig op vakantie gaat? Dat is niet nodig, want in dat geval valt eventuele schade onder je reisverzekering. Let daarbij wederom op de maximale waarde, zeker als je naast je (dure) smartphone ook nog een camera, tablet, laptop enzovoort bij je hebt. Je wilt niet onderverzekerd zijn.

Tip 07: Nieuw of reparatie?

Het is natuurlijk een aantrekkelijke gedachte: over een paar maandjes komt de iPhone 7 eraan en je bent inmiddels wel uitgekeken op je iPhone 6 Plus. Je hebt all-risk, dus je laat het toestel even uit je handen kletteren zodat het scherm aan diggelen ligt. Even de inboedelverzekering bellen en incasseren ... toch? Eh, nee. Los van het feit dat dit geen verstandige actie is (zie tip 10) en moreel gewoon verwerpelijk is, krijg je (weliswaar afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt) zelden de nieuwwaarde van je toestel uitgekeerd. Sterker nog, je krijgt vaak niet eens geld voor een nieuw toestel, maar een vergoeding voor het repareren. Bij sommige verzekeringen wordt het geld rechtstreeks aan je uitgekeerd (maar ook dan niet interessant want voor 150 euro heb je geen iPhone 7), andere verzekeringen betalen de reparatie rechtstreeks aan de reparateur.

Tip 07 Een verzekeraar maakt soms het geld rechtstreeks over aan de reparateur.

Tip 08: Bewijs

Verzekeringen werken grotendeels op basis van vertrouwen. Echter, verzekeringsmaatschappijen weten ook echt wel dat mensen niet altijd even eerlijk zijn. Het kan dus zijn dat je bewijs moet leveren van de schade die je claimt te hebben. Dat kan zijn aan de hand van een foto, of, indien de verzekeringsmaatschappij twijfelt, door middel van een huisbezoek. Nu zal dat laatste niet zo heel snel gebeuren, maar bewijs moeten kunnen overleggen is niet uitzonderlijk. Zorg er dus voor dat je je smartphone niet laat repareren voordat je de claim indient (en zo wel, laat de reparateur dan heel duidelijk op de factuur zetten wat er precies stuk was en wanneer het toestel gerepareerd is).

Tip 09: Herhaling

In principe is er geen limiet aan het aantal keer dat je een smartphone kunt laten repareren als dit gedekt wordt door je verzekering (tenzij er specifiek een limiet wordt genoemd in de voorwaarden). Dat wil echter niet zeggen dat je je smartphone vijf keer per jaar zonder gevolgen kunt laten kletteren. Wanneer je te vaak met hetzelfde verhaal aan komt kloppen bij de verzekeraar - of het verhaal nu waar is of niet - gaan er op termijn natuurlijk wel alarmbellen rinkelen. Zo kreeg ik het vorig jaar voor elkaar om een iPad maar liefst drie keer van de bank te laten kletteren, waarbij de verzekeringsmaatschappij na de derde keer met klem benadrukte dat dit niet oneindig kon blijven gebeuren. Het kan bij veel herhaling dus ook verstandig zijn om het maar een keertje zelf te betalen (en daarna een dik rubber hoesje om je toestel heen te doen).

Tip 10: Oplichting

Een vallende smartphone is dus niet gedekt als je kind hem laat vallen, maar wel als jij hem laat vallen? Tja, dan is de keuze niet zo moeilijk, dan zeg je toch gewoon dat jij hem hebt laten vallen? Zo eenvoudig kán het zijn ja, maar laten we niet vergeten dat dat liegen is en dat in het geval van verzekeringskwesties oplichting heet. Nu is de kans dat een verzekering achter de ware toedracht komt in dit geval misschien niet zo groot, maar de vraag is of je voor honderd euro het risico wilt nemen. Wat voor risico precies? Wat dacht je van een jaar celstraf. Dat is namelijk de straf die je kunt krijgen voor het oplichten van je verzekering of een poging daartoe (want de oplichting hoeft niet gelukt te zijn om als strafbaar te worden aangemerkt). Daarbij komt het feit dat als je het niet eens bent met de verzekeringsvoorwaarden natuurlijk niet betekent dat je het recht hebt om ze te breken. Soms heb je gewoon dikke pech.

Controleer je voorwaarden

Wij hebben bij verschillende verzekeringen uitgezocht wat er precies vergoed wordt en wat niet. Dit artikel vertelt je in grote lijnen met wat voor zaken je bij je verzekering kunt aankloppen. We moeten wel benadrukken dat de regels bij elke verzekering anders zijn. Het is dus goed om eens goed je polisvoorwaarden door te lezen en desnoods proactief rond te kijken welke verzekering smartphoneschade dekt, en wellicht over te stappen als dat kan.

2 Reactie(s) op: Wat krijg je vergoed als je smartphone kapot is?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2016 12:11 Anoniem
  Een jaar celstraf zal niet vaak voorkomen maar verzekeraars hanteren wel een soort zwarte lijst waar je op geplaatst kan worden. Daar word je over ingelicht. Gedurende een bepaalde periode wordt het dan erg lastig voor je om een verzekering te sluiten, wat voor verzekering dan ook. Dus fraude met je smartphoneschade kan van invloed zijn op het wel of niet verkijgen van een hypotheek, omdat je daar een overlijdensrisicoverzekering bij moet sluiten. Dan ben goed zuur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2016 21:35 Anoniem
  Die laatste geld ook maar net waar het gebeurd denk ik.. Toen mijn iphone in een poging 'm te stelen uit mijn handen geslagen werd op de Ramblas in Barcelona kreeg ik de schade voor het gebarsten scherm en behuizing gelukkig wel vergoed:)

  MaluSwartjes.com | Fashion, Beauty, DIY & More.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.