Wat krijg je vergoed als je smartphone kapot is?

Door: Martin Gijzemijter | 01 augustus 2016 07:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wanneer je je smartphone uit je handen laat vallen, dan doet dat zeer. De ergste pijn voel je in je portemonnee. Want als je je toestel niet los hebt gekocht, dan heb je je waarschijnlijk voor een jaar (of twee) vastgelegd tegen een forse maandprijs. Kan de verzekering ook uitkomst bieden?

Tip 01: Diefstal

Een smartphone maakt onderdeel uit van je inboedel, althans, zolang je het toestel in huis bewaart. Een toestel dat op straat gestolen wordt valt logischerwijs niet onder je inboedelverzekering. Maar wordt er bij je ingebroken of wordt het toestel op een andere manier uit huis gestolen (dit laatste is natuurlijk lastig te bewijzen), dan valt je toestel wel onder de inboedelverzekering. Let bij het afsluiten van je inboedelverzekering altijd op de waarde waarvoor je de verzekering afsluit. Soms zijn er specifieke bedragen genoemd voor smartphones en het is natuurlijk wel fijn als je gewoon een nieuw toestel kunt aanschaffen. Lees ook: Een vastgelopen smartphone repareren.

Tip 02: Brandschade

Voor brandschade gelden in principe dezelfde voorwaarde als voor diefstal: zolang het binnen de muren van je huis gebeurt, valt de smartphone gewoon onder de inboedelverzekering (ook hier geldt weer: denk aan de waarde). Maar het geldt natuurlijk niet voor alle soorten brandschade. Laat je je smartphone in de open haard vallen of zet je je strijkbout erop, dan hoef je bij de meest basale inboedelverzekeringen echt niet aan te komen kloppen. Is de smartphone verloren gegaan in een brand veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag, dan is de schade in de meeste gevallen wel gedekt. Heb je de schade zelf veroorzaakt, dan heb je een all-risk-inboedelverzekering nodig.

Extra verzekering

De verzekeringstips die we in dit artikel bespreken hebben uitsluitend betrekking op de inboedelverzekering die we (als het goed is) allemaal hebben. Maar er zijn natuurlijk nog meer verzekeringsopties. Zo zijn er ook verzekeringen die je via de winkel kunt afsluiten. Eigenlijk raden we die altijd af, want ze bieden nauwelijks meer dekking dan je inboedelverzekering, maar je betaalt er wel grof voor. De enige uitzondering op deze regel is Apple Care. Dit is een verzekering die je binnen 90 dagen na aankoop van je toestel kunt nemen (dus geen overhaaste beslissing) en die je voor een eenmalig bedrag van 149 euro tweemaal dekt (met een eigen risico van tussen de 70 en 100 euro). Maar zelfs dan raden we je aan om na te denken. Een kapot scherm repareren kost je zo'n 150 euro, hetgeen dus veel minder is dan 149 euro plus dat eigen risico. Zelfs bij het vervangen van het scherm van de iPhone 6s (239 euro) is de verzekering niet goedkoper. Enige voordeel: je mag je iPhone twee keer laten repareren binnen het Apple Care-programma.

Tip 03: Waterschade

Wat geldt voor brandschade geldt ook voor waterschade. Woon je in de Flevopolder en breken de dijken door, dan is de schade aan je smartphone gewoon te verhalen op je inboedelverzekering, zolang het toestel in huis lag toen het water van het IJsselmeer je huis overstroomde. Heb je last van lekkage in huis en is je smartphone daardoor nat geworden, dan valt de schade vaak ook onder de standaard inboedelverzekering (let op: bij sommige verzekeringen heb je hier een uitbreidingspakket voor nodig). En wat nu als je het toestel per ongeluk in het toilet laat vallen of als deze in de wasmachine belandt? Er zijn basisinboedelverzekeringen die dat vergoeden, maar in de regel zul je toch echt een all-risk-inboedelverzekering moeten afsluiten als je schade door eigen schuld gedekt wilt krijgen. Heeft de telefoon in het toilet gelegen en overweeg je om te doen of het lekkage was, omdat je geen all-risk hebt? Lees dan tip 10 even.

Tip 04: Valschade

En dan misschien de meest lastige schade van allemaal: valschade. In de basis gelden daarvoor dezelfde regels als voor water- en brandschade, ze zijn alleen lastiger toe te passen. Dat heeft alles te maken met de definitie van 'schade die je zelf veroorzaakt hebt'. Als je telefoon op je nachtkastje ligt en je slaat hem er per ongeluk af met je hand, dan is dit je eigen schuld en wordt dit in de meeste gevallen alleen gedekt onder een all-risk-inboedelverzekering. Maar wat als iemand je 's nachts belt, terwijl je toestel op de trilstand staat en het ding trilt zichzelf van je nachtkastje af met een gebroken scherm als gevolg? Is dat dan eigen schuld of invloed van buitenaf? Daar zijn niet alle verzekeraars die we hebben geraadpleegd het over eens. De één vond het namelijk overmacht, de ander schaarde het onder nalatigheid. Valschade na een aardbeving is een duidelijke zaak, maar die hebben we hier niet zo vaak. Duidelijk mag in ieder geval zijn dat een all-risk-inboedelverzekering geen overbodige luxe is (en vergeet niet, je andere apparatuur is ook gedekt).

Tip 05: Schade door derden

Je hebt een all-risk-inboedelverzekering afgesloten en je zoon of dochter laat je smartphone van de tafel kletteren. Niets aan de hand zou je denken, je bent immers all-risk verzekerd, toch? Jawel, maar nalatigheid gaat in dit geval een rol spelen. Schade door ongelukken (bijvoorbeeld een kind struikelt, valt tegen een kast, kast valt om, iPhone klettert eraf) wordt in de meeste gevallen wel vergoed. Slaat je kind echter je smartphone uit je handen in een baldadige bui, dan wordt dit soms ook met all-risk niet vergoed. Zodra het gesprek met de inboedelverzekering begint met: "Mijn zoontje/dochter heeft ..." is de afloop meestal niet echt gunstig. Het gaat écht om schade die je zelf veroorzaakt hebt. En wat als de buurman je smartphone uit je handen heeft gemept (in een minstens zo baldadige bui)? Dan bel je niet de inboedelverzekering, maar zijn aansprakelijkheidsverzekering.

2 Reactie(s) op: Wat krijg je vergoed als je smartphone kapot is?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2016 12:11 Anoniem
  Een jaar celstraf zal niet vaak voorkomen maar verzekeraars hanteren wel een soort zwarte lijst waar je op geplaatst kan worden. Daar word je over ingelicht. Gedurende een bepaalde periode wordt het dan erg lastig voor je om een verzekering te sluiten, wat voor verzekering dan ook. Dus fraude met je smartphoneschade kan van invloed zijn op het wel of niet verkijgen van een hypotheek, omdat je daar een overlijdensrisicoverzekering bij moet sluiten. Dan ben goed zuur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2016 21:35 Anoniem
  Die laatste geld ook maar net waar het gebeurd denk ik.. Toen mijn iphone in een poging 'm te stelen uit mijn handen geslagen werd op de Ramblas in Barcelona kreeg ik de schade voor het gebarsten scherm en behuizing gelukkig wel vergoed:)

  MaluSwartjes.com | Fashion, Beauty, DIY & More.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.