Alles wat je moet weten over iOS 9

Door: jeroen-kuiper | 12 augustus 2015 19:28

Nieuws

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

iOS is waarschijnlijk het meest gebruikte Apple-besturingssysteem en is alweer toe aan versie 9. De publieke bèta is er inmiddels al en in de herfst zal ook de definitieve versie beschikbaar worden. We laten je daarom zien wat je iPhone en iPad kunnen als je iOS 9 hebt geïnstalleerd.

Bij de ontwikkeling van iOS 9 is de nadruk gelegd op het verbeteren van de prestaties. Toch zijn er ook weer de nodige features toegevoegd aan het besturingssysteem en zijn een aantal features verbeterd. De belangrijkste vernieuwingen zijn dat iOS pro-actiever wordt en dat je straks kunt multitasken op de iPad, maar er is meer. We laten je zien wat je iPhone en iPad straks kunnen met iOS 9. Lees ook: Zo installeer je de publieke bèta van iOS 9.

iOS denkt met je mee

De belangrijkste toevoeging is misschien wel dat iOS 9 met je mee gaat denken. Je device zal met iOS 9 zelf met suggesties komen voor een volgende taak. Het besturingssysteem analyseert welke apps je veel gebruikt en op welke momenten je dat doet en stelt dan volgende taken voor. In de iOS-apps zien je dat ook terug. In de Mail-app krijg je suggesties voor ontvangers voor e-mails en uitnodigingen voor afspraken in de agenda. Het pro-actieve zien we ook terug in de muziek-app. Zo onthoudt je device welke muziek je op welk moment luistert en geeft op basis daarvan suggesties van muziek en afspeellijsten. Als je je koptelefoon aansluit wordt bovendien direct de muziek-app gestart.

Siri en de zoekfunctie zijn in iOS 9 nog slimmer. Zo kun je Siri vragen om foto's of video's te laten zien van een bepaalde datum en herinneringen geven aan dingen die je in bijvoorbeeld Safari of Mail-app hebt bekeken. Tijdens het lezen van een website kun je de Apple-assistent vragen om je er later aan te herinneren en Siri kan je ook herinneren aan locaties in de kaarten-app. Siri levert daarnaast een bijdrage aan de resultaten in de zoekfunctie op je Apple-device. Zo geeft de zoekfunctie straks, op basis van de technologie van Siri, al suggesties voor je begonnen bent met zoeken. De functie laat bijvoorbeeld al contacten en apps zien die je zou kunnen benaderen of starten. Daarnaast krijg je ook meer antwoorden als je gaat zoeken.

[image id=39054 align=left size=full caption="Je device wordt met iOS 9 pro-actiever."]

Multitasken en een nieuw toetsenbord

iOS 9 heeft handige vernieuwingen in petto voor het werken op de iPad. Ten eerste brengt het besturingssysteem de optie om te multitasken. Hierdoor kun je straks in twee apps tegelijk werken op je Apple-tablet. Het multitasken kan op twee manieren. De eerste is Slide Over die vanaf de zijkant komt en je kan gebruiken om snel een andere app te gebruiken en die daarna weer weg te vegen. Je opent hierdoor snel iMessage of de Notities-app terwijl je bezig bent in een andere app. De tweede manier om te multitasken heet Split View. Hiermee kun je in twee apps tegelijk werken die naast elkaar draaien en worden getoond. Voor FaceTime en video geldt deze optie ook. Als je tijdens het FaceTimen of het bekijken van een video een andere app wilt openen wordt het videobeeld verkleind en naar een hoek van het scherm verplaatst, maar blijft wel gewoon doorspelen. Zo kun je verder werken en een video verder kijken of blijven FaceTimen.

Naast het multitasken heeft Apple ook het toetsenbord onder handen genomen voor iOS op de iPad. Het toetsenbord wordt groter en krijgt een nieuwe werkbalk waar snelkoppelingen staan om je tekst op te maken en bewerken. Het toetsenbord verandert daarnaast ook in een trackpad als je met twee vingers over het toetsenbord veegt. Hierdoor kun je makkelijk teksten selecteren met een cursor.

Multitasken en een nieuw toetsenbord laten je nog sneller werken op je iPad.

2 Reactie(s) op: Alles wat je moet weten over iOS 9

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 augustus 2015 20:47 MarkS90
  Niet gelezen want ik wil er niets over weten. Op naar echte artikelen over computers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 augustus 2015 16:30 Anoniem
  Op naar echte artikelen? Welke artikelen? Microsucks?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.