Wat is aptX en wat heb je eraan?

Door: Lub Snoek | 15 december 2017 08:52

How To

Audio via bluetooth wordt steeds beter. Niet alleen is het mogelijk om vanaf een grotere afstand audio te versturen naar een speaker of koptelefoon, ook de kwaliteit wordt steeds beter. Een term die we vaak zien terugkomen is aptX, waarmee muziek in betere kwaliteit kan worden overgedragen. Maar wat is aptX, en wat zit er nou eigenlijk achter?

Standaard maakt bluetooth gebruik van de codec SBC om audio in te pakken en naar een speaker of koptelefoon te sturen. SBC staat voor Sub Band Codec en wordt al gebruikt sinds de introductie van bluetooth. Volgens Johnny McClintock, manager van aptX sales en marketing bij Qualcomm, was SBC echter bedoeld om de bitrate van de muziek zo laag mogelijk te maken, wat de verbinding ten goede komt maar de muziekkwaliteit bepaald niet. “Het resultaat is een bitrate van amper 200kbps”, aldus McClintock. “Hierdoor vallen vrijwel alle tonen boven de 16kHz weg op het moment dat audio via SBC wordt verzonden.”

Op het gebied van audio maakt bluetooth de laatste jaren een inhaalslag.

Toen het mogelijk werd om meer data te versturen via bluetooth, bracht Qualcomm de codec aptX naar de wereld van bluetooth. Het concept aptX stamt uit de jaren 1980, waar het werd gebruikt om audio via het internet te verzenden met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies. De codec zoals we die vandaag de dag in bluetooth gebruiken werd in 2008 ingevoerd. In tegenstelling tot de amper 200 kilobytes per seconde die gebruikt wordt bij SBC, kan audio met behulp van aptX met 354 kilobytes per seconde worden verstuurd. Met aptX is het mogelijk om audiobestanden van cd-kwaliteit af te spelen, waarbij het ook nog voor een groot deel klinkt als cd-kwaliteit.

Prima, beter, best

Inmiddels zijn er twee varianten van aptX op de markt gebracht, aptX Low Latency en aptX HD. Eerstgenoemde onderscheidt zichzelf door de vertraging tussen de bron en het geluid in de koptelefoon te beperken tot niet meer dan 40 milliseconden. Ter vergelijking: bij SBC treedt er doorgaans een vertraging op van pakweg 220 milliseconden. Vooral bij het afspelen van video en het spelen van games is het belangrijk dat het geluid van het beeldscherm synchroon loopt met het geluid van je draadloze koptelefoon of speaker. Met aptX HD is het mogelijk om muziek met de hoge resolutie van 24-bit/48kHz af te spelen. Er is nog steeds sprake van compressie, maar met aptX HD is deze verlaagd tot het minimum. Bij aptX en alle varianten geldt wel de regel: beide apparaten moeten het ondersteunen.

Het verschil

Een verbetering in geluidskwaliteit kan natuurlijk nooit kwaad, maar er is geen garantie dat je altijd het verschil zal horen. Zoals we al zeiden is het met aptX mogelijk om muziek te laten klinken als cd-kwaliteit, maar om dat klaar te spelen moet je ook muziek afspelen van cd-kwaliteit of hoger.

Bij een eenvoudig MP3-bestand op Spotify zul je weinig verschil merken. Dergelijke muziekbestanden zijn al flink gecomprimeerd, waardoor veel details in de muziek - met name in de hogere en lage frequenties - al snel wegvallen. Muziek van cd-kwaliteit of hoger bevat veel van deze details nog wel en komt dan ook beter tot zijn recht met aptX.

Heb je een smartphone met aptX, muziek van hoge kwaliteit en een koptelefoon of speaker met aptX? Dan is het voor de muziekliefhebber genieten geblazen. Eindelijk kun je draadloos genieten van muziek in cd-kwaliteit.

1 Reactie(s) op: Wat is aptX en wat heb je eraan?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2017 17:31 Aalscholver
  Triest dat weer het begrip CD-kwaliteit misbruikt wordt. De CD heeft een bitrate van 1411 Kbps en is ongecomprimeerd.
  Waar in het artikel 200 en 354 kB wordt genoemd, wordt kb bedoeld, dus een factor 8 slechter.
  Wat het nog erger maakt, is dat als je muziek gecomprimeerd (als mp3) hebt opgeslagen, er eerst decompressie (met verlies) moet plaats vinden en er dan weer met een andere codec gecomprimeerd moet worden.
  Ach, als je gehoor niet zo goed meer is of je luistert in een omgeving met veel lawaai, dan kan bluetooth wel handig zijn, maar vergelijk het niet met CD-kwaliteit, want dat is toch echt wel wat anders.
  Een eenmalige compressie van een originele (fabrieks) CD naar MP3-256 of 384 kbps klinkt nog wel als het origineel (of AAC met voldoend hoge bitrate).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.