Waarom zit er geen 'terug'-knop op de iPhone?

Door: chwhynny-overbeeke | 20 juli 2015 08:56

Blog

Op de voorzijde van de iPhone bevindt zich slechts één knop: de thuisknop. Voor mensen die aan andere smartphone merken gewend zijn is dit vaak verwarrend, omdat ze eraan gewend zijn om een hardware 'terug'-knop tot hun beschikking te hebben. Waarom heeft de iPhone geen 'terug'-knop?

Oeps! Je hebt in een app op iets raars gedrukt en je weet niet hoe je eruit moet komen.

Op een iPhone moet je toegeven dat je een fout gemaakt hebt en alles ongedaan maken door terug naar het hoofdmenu van het apparaat te gaan. Om daarna helemaal opnieuw te beginnen. Maar op een niet-iPhone kun je met de terugknop lekker terugspoelen en je bent weer op je oude vertrouwde plek binnen de app, zodat je gewoon verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Lees ook: 'Apple verwerkt homeknop in iPhone-scherm'.

Dit lijkt ongebruikelijk voor een bedrijf als Apple, dat gebruiksvriendelijkheid en eenvoud vooropstelt. Wat is er aan de hand?

Design

De iPhone staat bekend om zijn mooie, minimalistische ontwerp. Dit wordt deels gerealiseerd doordat er zo weinig knoppen op het apparaat zitten. Maar het streven naar een strak ontwerp hoeft niet te betekenen dat de terugknop afwezig moet zijn.

De Nokia Lumia 1520 bijvoorbeeld, heeft zeer strakke knoppen. Van links naar rechts: Vorige, Start en Zoeken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de drie knoppen op de voorzijde van Windows Phone apparaten. Het zijn volledig platte, aanraakgevoelige knoppen die zich onder hetzelfde glas bevinden als het scherm, en die oplichten wanneer het scherm aan staat. Het ontwerp is erg strak en de knoppen zijn onzichtbaar als het scherm uit staat.

Oplossingen binnen apps

Veel - maar niet alle - iOS-apps hebben hun eigen ingebouwde terugknop of een andere methode (zoals swipen of drukken) waarmee je naar het vorige scherm terug kunt gaan. Hierdoor is een hardware terugknop minder noodzakelijk op de iPhone dan op handsets die op een ander besturingssysteem dan iOS draaien.

Of hebben iOS-apps juist hun eigen manieren om terug te gaan omdat een fysieke 'Terug' knop ontbreekt?

Sommige apps maken gebruik van een terugknop in de gebruikersinterface. Een nadeel hiervan is een minder schone interface en een gebrek aan eenheid over het gehele besturingssysteem omdat elke ontwikkelaar zijn eigen knop creëert. In andere apps moet je van links naar rechts of van onderen naar boven swipen, of moet je op de linkerkant van het scherm drukken. Er is geen consistente manier om terug te gaan en het is dan ook vaak onduidelijk wat je precies moet doen.

Bovendien betekent een 'terug'-optie op app-niveau dat je alleen binnen de app één of meer stappen terug kunt gaan. Zodra je bij het beginscherm van de app terechtkomt is het afgelopen. Met de hardware terugknop van bijvoorbeeld Android- en Windows Phone-handsets kun je nog verder teruggaan, naar de schermen van de apps die je daarvoor gebruikt hebt.

Iets vergelijkbaars is mogelijk met de iPhone, maar daarvoor moet je wel tweemaal op de thuisknop drukken om bij de Multitasking-functie te belanden. Hier kun je tussen je laatst gebruikte apps schakelen door te swipen en op de gewenste app te drukken. Je komt dan in de app terecht op het punt waar je eerder gestopt was.

Het kan dus gedeeltelijk, maar de methode is niet erg intuïtief en voor mensen die aan een hardware terugknop gewend zijn lijkt het erg omslachtig.

Complexiteit van iOS

iOS wordt een steeds complexer besturingssysteem met een steeds toenemend aantal functies. Deze complexiteit zal niet verminderen als de meeste apps hun eigen oplossing bieden om naar een vorig scherm terug te keren. Lees ook: Zo installeer je de publieke bèta van iOS 9.

In apps die gebruik maken van een terugknop in de gebruikersinterface ziet deze knop er overal een beetje (of juist heel erg) verschillend uit, heeft hij een andere naam of staat hij op een andere plek. Je moet er dus naar zoeken en bovendien zijn al deze knoppen onnodig.

Maar het is niet alleen de terug-functie zelf die eenvoudiger zou worden als gevolg van de toevoeging van een hardware terugknop. De thuisknop vervult momenteel al enorm veel verschillende functies in allerlei situaties. In de ene situatie doet de knop dit, terwijl hij in een andere situatie iets heel anders doet.

Apple staat bekend om het maken van intuïtieve, eenvoudig te gebruiken producten, maar we zijn op het punt aanbeland waarop het gebruik van de thuisknop voor sommige mensen gewoon te ingewikkeld is geworden en je erover moet gaan nadenken wat er zal gebeuren als je op deze knop drukt - in het besturingssysteem, in een app of tijdens het spelen van een spelletje.

Een hardware terugknop zou in veel verschillende situaties handig zijn, zoals bijvoorbeeld het teruggaan naar de vorige pagina in de browser, het teruggaan naar je inbox in je e-mail-client, een map omhoog gaan tijdens het bekijken van bestanden of het annuleren van een bepaalde actie.

Het toevoegen van een hardware terugknop zou er in ieder geval voor zorgen dat de thuisknop van een aantal functies verlost wordt, waardoor de iPhone weer wat eenvoudiger te gebruiken is.

0 Reactie(s) op: Waarom zit er geen 'terug'-knop op de iPhone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.