Waar moet je op letten als je een hoofdtelefoon koopt?

Door: chwhynny-overbeeke | 21 oktober 2015 09:24

How To

Als je van plan bent om een nieuwe hoofdtelefoon aan te schaffen, is er een aantal dingen waar je op moet letten. Natuurlijk is de geluidskwaliteit van belang, maar hier gaan we in op een aantal dingen die misschien wat minder voor de hand liggen.

Om te beginnen moet je bedenken in wat voor situaties je de hoofdtelefoon voornamelijk zult gaan gebruiken. Het is van belang dat je, voordat je zomaar naar de best presterende hoofdtelefoons gaat zoeken, er goed over nadenkt waarvoor je de hoofdtelefoon wilt gaan gebruiken en wat je van het apparaat verwacht. Lees ook: Teufel Real Z - Voor de audiofiel met smartphone.

Onderweg

Als je meestal op het openbaar vervoer naar muziek luistert, is het een goed idee om een gesloten hoofdtelefoon te kiezen die over het oor heen zit, omdat je hiermee minder last van omgevingsgeluiden hebt en bovendien anderen minder gauw stoort met jouw muziek.

Natuurlijk wil je onderweg ook niet al te veel gewicht meezeulen, dus kies voor een licht model dat comfortabel zit, ook wanneer je op een drukke trein staat te duwen en te trekken.

Wil je liever dat je hoofdtelefoon minder ruimte inneemt zodat je hem gemakkelijk in je tas kunt doen? Overweeg dan oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst, omdat deze omgevingsgeluiden beter blokkeren dan gewone oordopjes.

Tijdens het sporten

Wil je je hoofdtelefoon vooral gebruiken tijdens het sporten, dan kun je het beste oordopjes kiezen in plaats van een echte hoofdtelefoon, omdat die minder gauw afvallen of vervelend gaan zitten als je beweegt. Je kunt kiezen tussen oordopjes die in de oorschelp geplaatst worden en oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst.

De draadloze Bragi Dash smart oordopjes.

De eerste zijn vaak goedkoper, terwijl de tweede meestal een beter geluid geven en omgevingsgeluiden beter blokkeren. Bovendien vallen oordopjes die in de gehoorgang geplaatst worden minder gauw uit je oor, wat een voordeel is als je graag rent.

Bedenk ook dat je tijdens het sporten flink kunt zweten, dus kies iets dat comfortabel zit en dat niet halverwege je workout gaat irriteren of jeuken.

Er zijn binnenkort ook degelijke volledig draadloze oordopjes verkrijgbaar. Deze zijn extra handig als je bijvoorbeeld tijdens het fietsen of rennen niet steeds met een vervelende kabel wilt komen te zitten. Er zijn al draadloze oordopjes te koop, maar hoewel er geen kabel naar je telefoon gaat, zijn de twee dopjes zijn toch nog aan elkaar verbonden door midden van een kabel.

Als je echt een fitnessfanaat bent, kun je zelfs oordopjes met een hartslagmeter erin kopen. Binnenkort komt er een draadloze smart hoofdtelefoon op de markt die ook als stappenteller en fitnesstracker dient.

3 Reactie(s) op: Waar moet je op letten als je een hoofdtelefoon koopt?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 oktober 2015 17:29 darknessblade
  jullie zien dit als een markt view.

  niet als technische details waarop je moet letten
  een hoge ohm is gelijk aan betere muziek

  ik heb al met een asus n76VZ enkele paren oortjes vernietigd.

  nu ik pioneer in ear (30 euro) heb, is dit niet omdat die een ohm van 120 hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2015 11:52 Anoniem
  Allemaal heel erg mooi. Maar…. ik heb in beide oren een hoorapparaat. Dopje in de gehoorgang, minuscuul apparaatje achter de oorschelp.
  En wat is dan nu je suggestie, of waar doe ik goed aan. Niet kopen, die oplossing ken ik al!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2015 16:15 Kasander
  Ik mis nog een belangrijk onderdeel waar je ook zeker op moet letten:
  De tekst op de verpakking. Ga daar NIET blind vanuit!!! Vooral op het gebied van bas halen de meeste hoofdtelefoons never nooit de aangeboden Db!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.