Vijf camera-apps die meer uit je iPhone halen

Door: Harry Hol | 15 februari 2015 13:06

iPhone

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De camera-app in de iPhone is voor veel mensen de meest gebruikte manier van fotograferen. Maar de app heeft wel wat beperkingen. Gelukkig zijn er nu tal van apps die meer kunnen. Wij testen er vijf die van een iPhone bijna een professionele camera maken.

De camera-app van Apple zorgt ervoor dat je nooit meer dan een paar seconde van je camera verwijderd bent. De perfecte eenvoud van aanraken waar je wilt, scherpstellen en een bescheiden setje filters, zorgen ervoor dat je altijd snel een mooi kiekje kunt maken. Wie meer uit een foto wil halen, kan dit nu dankzij iOS 8. Er zijn apps die van je iPhone bijna een heuse spiegelreflexcamera maken. Belichting, sluitertijd, scherpstellen... het kan allemaal. In deze test hebben we vooral gekeken naar apps die echt een vervanging zijn van de iPhone-camera. Daardoor vallen diensten als Instagram af. Enige uitzondering maken we voor VSCO Cam, vanwege de uitstekende functies voor nabewerking.

Artistiek of juist naturel? De iPhone-camera kan (bijna) alles.

Camera+: de allerbeste

Dit is alweer een oudje onder de camera-apps. Camera+ excelleerde al door een complete bewerkingsstudio te integreren. De nieuwste versie maakt volop gebruik van de mogelijkheden van iOS 8.

De interface is even wennen. Het grootste deel van het scherm wordt gevuld door het voorbeeldvenster voor de foto straks. Rechts een 'wiel' dat je makkelijk met de vinger omhoog of omlaag kunt draaien. Dit wiel is gekoppeld aan de huidige functie, zoals bijvoorbeeld helderheid of ISO-waarde en is vooral handig voor het handmatig scherpstellen. Een verademing vergeleken met de gebruikelijke 'raak aan waar het scherp moet'-modus die de meeste apps hanteren. Dankzij dit handmatig scherpstellen voelt de iPhone bijna als een spiegelreflexcamera en kan je heel eenvoudig spelen met scherptediepte en in focus brengen wat je belangrijk vindt.

Bewerken

Camera+ slaat gemaakte foto's niet standaard op in de fotorol van de telefoon. In plaats daarvan vindt je je kiekjes in 'lightbox', de bewerkingsstudio. Hier kun je de gebruikelijke handelingen uitvoeren zoals uitsnijden en filters toepassen. De meest handige functie is de 'clarity' knop, die de helderheid van de foto intelligent aanpast. Opeens is de foto veel kleurrijker en zijn details beter zichtbaar. Dit lijkt op het toverstafje in de bewerkingsmodus van de Foto's-app van Apple, maar dan met een dramatischer effect. Wie dit te heftig vindt, kan met Clarity Pro dit oppoetseffect helemaal naar zijn eigen hand zetten.

Veel

Bijna elke denkbare werking is mogelijk. En naast allerlei correctieschuifjes voor contrast, schaduw, detail, belichting en tint, zijn er ook nog veel filters beschikbaar voor een artistiek (bedoeld) effect. Het enige minpunt van de lightbox is dat het ons althans niet lukt om in landschapsmodus te bewerken. De portretstand zorgt ervoor dat we nooit een schermvullend totaalresultaat zien tijdens het bewerken. Afgezien daarvan is dit de allerbeste foto-app die er is!

Camera+

Oordeel: 5 / 5

Maker Tap tap tap llc

Prijs € 1,79 (+ in-app-aankopen)

Omvang 42,2 MB

Pluspunten

Volledige controle over de camera

Handmatig scherpstellen

Zeer uitgebreide bewerkingsfuncties

Minpunten

Bewerken alleen in portretmodus

Handmatig scherpstellen vraagt wel enige oefening.

Camera Awesome: geslaagde foto's

De nadruk van Camera Awesome ligt op snelle resultaten die je direct kan delen met anderen. Het is hierdoor vooral een concurrent van bijvoorbeeld Instagram. Snelheid en eenvoud betekenen ook iets minder controle.

Deze app wil foto's vooral laten slagen. Zo staat standaard de 'waterpas' aan, in de vorm van een streep die op het scherm toont of je de telefoon wel recht houdt. Ook is er een slimme stabilisatiefunctie die pas een foto maakt als je de telefoon stil houdt. Dat laatste is natuurlijk minder relevant als je een iPhone 6 Plus bezit. Die heeft immers een mechanische (en dus superieure) beeldstabilisatiefunctie ingebouwd.

Zoom

Net als bij Camera+ is er een soort 'wiel' rechts in beeld. Die bestuurt de digitale zoomfunctie. Digitale zoom is trouwens af te raden, aangezien dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je kunt veel beter 'gewoon' een foto nemen en die later uitsnijden. Zoom werkt niet als je met de app video opneemt.

Filters

Er zijn tal van filters beschikbaar voor Camera Awesome. Slechts negen hiervan zijn gratis. Er zijn sowieso heel wat in-app aankopen mogelijk en als we heel eerlijk zijn zien we niet in waarom we deze zouden aanschaffen. Er zijn genoeg apps die soortgelijke effecten gratis aanbieden of bij de prijs zijn inbegrepen. Een totale unlock kost 8,99 euro, wat best een smak geld is voor een iPhone-app.

Er zit een aardige selectie filters in Camera Awesome.

Awesomize

Net als Camera+ heeft Camera Awesome zijn eigen bewerkingsruimte. Hier is de functie 'Awesomize' te vinden. Die doet ongeveer wat Clarity doet in Camera+. Met een schuifje kun je handmatig de sterkte van het opfriseffect bepalen. Het resultaat is een foto die meer helderheid, contrast en kleur heeft. Het effect is echter minder sprankelend dan Clarity.

Camera Awesome

Oordeel 3 / 5

Maker Smugmug

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 48,5 MB

Pluspunten

Snel goed resultaat

Makkelijk in het gebruik

Minpunten

Digitale zoom

Veel functies kosten geld

Elk denkbaar sociaal medium is vertegenwoordigd.

2 Reactie(s) op: Vijf camera-apps die meer uit je iPhone halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 februari 2015 14:31 Anoniem
  Camera+ is super! Maar maak de laatste tijd ook vaak gebruik van ProCam, zeker ook een aanrader met veel opties en is daarmee misschien wel beter dan Camera+??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 16:31 Anoniem
  ik vind afterfocus DE camara app
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.