iOS 9: Verbeteringen die Apple echt moet doorvoeren

Door: steven-aquino | 03 mei 2015 09:44

Blog

Voor veel slechtziende gebruikers, waaronder ikzelf, was het een moeilijke overgang van het "klassieke" iOS 6 naar het gehele herontwerp van iOS 7. Hoewel ik nog steeds problemen heb met een aantal van de veranderingen in het ontwerp van iOS 7, ben ik er wel aan gewend geraakt.

Ik kan me me niet voorstellen hoe het zou zijn om naar de oude stijl terug te gaan. Ik vind zelfs dat doorgaans de look en feel van iOS 7 en iOS 8 veel mooier is. Lees ook: 3 geheime iPhone-functies die iedereen zou moeten kennen.

Maar toch, als iemand die niet goed kan zien, blijf ik worstelen met de leesbaarheid van iOS in verschillende delen van het systeem. Nu iOS 9 eraan zit te komen, bespreek ik zes dingen die ik graag door Apple aangepast zou zien om iOS visueel toegankelijker te maken.

App Store

Het uiterlijk van de App Store is veranderd sinds de lancering ervan in 2008 - helaas geldt dat niet voor het formaat van het lettertype. Het is erg klein, waardoor het lastig is om app-beschrijvingen en releaseopmerkingen te lezen. Ik houd vaak mijn iPhone of iPad erg dicht bij mijn gezicht waarbij ik mijn ogen samenknijp om informatie te kunnen lezen. Het is geen prettige ervaring aangezien het turen tot vermoeide ogen leidt. Erger nog, ik kan de informatie die ik nodig heb niet krijgen omdat ik het niet kan zien. Als ik het niet kan zien, wat is dan het nut ervan?

Het zoeken en vinden van apps is ook belangrijk voor Apple, maar ik hoop dat het bedrijf eerst de leesbaarheid aanpakt. Apple moet gewoon een schuifbalk voor het tekstformaat in Settings implementeren of grotere lettertypes ondersteunen. En het is niet alleen de App Store die leesbaarheidsproblemen heeft - hetzelfde geldt voor de iTunes Store en de iBook Store.

Vergrootglas en cursor

Ik werk veel met tekst op mijn iOS-apparaten - ik ben zelfs dit stuk op mijn iPad Air aan het typen - en daarom gebruik ik vaak het vergrootglas om de cursor neer te zetten. Het probleem is dat ik beide niet groot genoeg vind om goed te kunnen zien. Net als met het gebruik van de App Store moet ik vaak mijn ogen samenknijpen en te kunnen zien waar ik de cursor neer moet zetten, en dat is oncomfortabel voor mijn ogen.

Apple zou een nieuwe toegankelijkheidsinstelling moeten toevoegen om het formaat van het vergrootglas en de cursor aan te passen. De Mac heeft een vergelijkbare functie, waarmee gebruikers de vergrotingsfactor van de Dock-icoontjes kunnen aanpassen, evenals het formaat van de muisaanwijzer. Dit zou rustgevender voor de ogen zijn, waardoor het werken met tekst op iOS een beetje eenvoudiger zou zijn.

Tekst selecteren

Gerelateerd aan het vergrootglas en de cursor: ik zou graag de tekstselectiemechanismes in iOS 9 veranderd zien. De interface voor het selecteren van tekst is onveranderd gebleven sinds het debuut met iPhone OS 3, en hoewel ik nooit veel problemen gehad heb met knippen, kopiëren, en plakken, heb ik het gevoel dat het verbeterd kan worden.

De handgrepen voor tekstselectie zouden best wat groter mogen zijn.

Mijn wensen zijn tweeledig. Ten eerste zou Apple de handgrepen groter moeten maken. Ik vind het nu soms lastig om ze te vinden, dus het zou mij flink helpen als ze beter identificeerbaar zouden zijn. Ten tweede zouden de pop-over-opties beter leesbaar zijn in een groter lettertype - ik kan vaak de knip-, kopieëer- en plak-commando's niet goed zien.

Notificaties

De komst van Notification Center in iOS 5 was een godsgeschenk, aangezien Apple eindelijk een centrale plek had toegevoegd waar gebruikers al hun notificaties konden zien.

Het probleem met Apple's implementatie tot dusver is echter dat gebruikers notificaties handmatig moeten weghalen (iMessages uitgezonderd), en dat kan een hele klus zijn. Het grootste probleem dat ik heb is het indrukken van de kleine X die vervolgens verandert in een kleine Clear-knop om een notificatie te verwijderen. Je moet twee keer drukken om de notificaties van één app weg te halen, en dit moet je doen voor elke app die je notificaties stuurt. Erger nog, de knoppen zijn vreselijk klein en hebben een laag contrast, waardoor ze lastig te zien en in te drukken zijn.

Niets zou mij (en vele anderen, dat weet ik zeker) gelukkiger maken dan dat Apple een swipe-to-delete-beweging zou introduceren voor het Notification Center, verwant aan de feature die werd toegevoegd aan iOS 8, waarmee gebruikers vanaf het vergrendelscherm sms-berichten kunnen beantwoorden en op e-mails kunnen reageren. Zo'n gebaar zou niet alleen handig zijn, het zou ook betekenen dat ik niet langer moeilijk hoef te doen om dat X-knopje te vinden. Minder vermoeide ogen, minder pogingen om te drukken, en sneller werken op mijn apparaten.

Donkere modus

Momenteel heeft iOS een optie onder Accessibility (Accessibility > Invert Colors) die de kleuren op het gehele scherm omkeert. Het doel is om een hoger contrast te bieden, maar als je het inschakelt ziet alles er raar uit. iOS 8 had een Grayscale-optie, ook onder Accessibility, die alle kleuren uit de interface weghaalt, behalve grijs. Net als Invert Colors is Grayscale bedoeld om het contrast te verbeteren, vooral voor mensen die moeite hebben om scherp te zien wanneer er kleur aanwezig is.

Maar er ontbreekt iets in iOS: een donkere modus. Ik heb nooit problemen met het gebruik van iOS gehad in zijn normale vorm, maar soms vind ik het prettig om een donkere modus te gebruiken om te lezen in apps als Tweetbot en iBooks. Doordat het contrast hoger is komt tekst beter naar voren, en omdat de achtergrond donker is worden mijn ogen minder vermoeid dan wanneer er een fel wit licht op de achtergrond is. (Daarom tonen bioscopen films in het donker; in de afwezigheid van omgevingslicht kunnen je ogen beter scherpstellen op het scherm.)

Ik denk dat de kans groot is dat iOS 9 een donkere modus zal krijgen omdat dit ook al geïntroduceerd is in iBooks en OS X Yosemite, dus het lijkt logisch dat deze trend zich voort zal zetten in iOS 9.

Camera

Mijn iPhone 6 is mijn enige camera, en ik ben dol op de kwaliteit van de foto's die hij produceert. Het 4.7 inch-scherm van de iPhone 6 is groot genoeg om als zoeker te gebruiken, maar ik kom wel in de problemen wanneer ik de optionele rasterlijnen in de Camera-app gebruik, die te licht en te laag van contrast zijn om goed te kunnen zien.

Ik gebruik het raster graag, maar gemakkelijk is het niet, omdat ik steeds met mijn ogen moet zoeken waar mijn onderwerp zich in het raster bevindt. Ik kom hetzelfde probleem tegen in apps van derden, zoals Instagram en VSCO Cam, waarmee ik foto's bewerk voordat ik ze met anderen deel. Het contrast van de lijnen is gewoon niet hoog genoeg voor mij, en het maakt het bewerken van foto's pijnlijk - vaak letterlijk.

De dunne rasterlijnen zijn nauwelijks te zien.

Ik hoop dat Apple de rasterlijnen dikker zal maken, waardoor het contrast beter zal zijn en ik ze beter zal kunnen zien. Ik denk dat hierdoor mijn fotografievaardigheden zullen verbeteren omdat ik mijn onderwerp precies waar ik wil scherp kan stellen, in plaats van dat ik moet loeren en gokken waar het onderwerp het beste past.

De rode draad die door mijn iOS 9-verlanglijstje heenloopt is contrast. Voor een slechtziende persoon kan contrast een ervaring maken of breken, en het is een belangrijke reden waarom zoveel mensen klagen over de visuele make-over van iOS. Ik hoop dat sommige (zo niet alle) ideeën die ik hier genoemd heb dit jaar zullen worden aangekondigd op WWDC, want ik denk echt dat deze veranderingen een perfecte combinatie zullen vormen van wat er zo geweldig was aan de interface uit het iOS 6 tijdperk en de moderne, verfijnde look van iOS 7 en iOS 8.

1 Reactie(s) op: iOS 9: Verbeteringen die Apple echt moet doorvoeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 mei 2015 16:12 iFreek
    Misschien wordt het gewoon tijd voor een bril, Steven…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.