Veilig chatten met Signal op je smartphone

Door: Richard Veenstra | 17 mei 2017 07:26

How To

WhatsApp wordt door bijna iedereen gebruikt, maar er zijn veiligere manieren om met anderen te communiceren. De app Signal van Open Whisper Systems is één van de betere opties. In dit artikel lees je hoe makkelijk het is om je aan te melden voor Signal, hoe je groepsgesprekken aanmaakt en hoe je iemand belt vanuit de app.

01 Aanmelden bij Signal

Download de app voor Android of iOS in de desbetreffende app-store. Aanmelden bij Signal doe je via je telefoonnummer. Je kunt hiervoor ook een Google Voice-nummer gebruiken, mocht je je niet met je normale telefoonnummer willen aanmelden. Nadat je je telefoonnummer hebt opgegeven, zal de app je een sms’je sturen. Doorloop de aanmeldstappen en je ziet een leeg Signal-scherm. De app vraagt je of je contacten uit je adresboek wilt toevoegen. Tik op Doorgaan en geef Signal toesteming.

02 Chatten

Om te zien wie van je vrienden Signal gebruikt, tik je op het icoontje rechtsboven (iOS) of rechtsonder (Android). Je ziet nu een lijst van contacten die ook een Signal-account hebben. Wil je met iemand chatten die hier niet tussen staat, nodig diegene dan uit voor Signal via Vrienden uitnodigen bij Signal (iOS) of het menu met drie puntjes / Vrienden uitnodigen (Android). 

Als je contact al een account heeft, tik je op de naam waarna er een chatvenster wordt geopend. Je ziet dat een bericht is afgeleverd als er Afgeleverd onder het berichtje komt te staan. Een verschil met WhatsApp is dat je niet kunt zien of een bericht is gelezen. Ook zie je niet of je contactpersoon aan het typen is.

03 Verdwijnende berichten

Als je wilt dat berichten worden verwijderd nadat ze door je contactpersoon zijn gelezen, dan tik je op een iPhone boven in beeld op de naam van je chat-contact. Zet Verdwijnende berichten aan en stel eronder de gewenste tijd in. Op een Android-telefoon tik je in het gesprek rechtsboven op de drie puntjes en kies je Verdwijnende berichten. Selecteer je bijvoorbeeld voor 5 seconden, dan verdwijnen alle berichten die je vanaf nu verstuurt en ontvangt, vijf seconden nadat je ze hebt gelezen. Je ziet in iOS achter Afgeleverd nu ook een zandlopertje. Je chatpartner ziet dit ook en kan deze instelling ook veranderen.

04 Veiligheid checken

In de instellingen (die je bereikt via een tik op de naam van je contact bovenin) kun je ook het veiligheidsnummer verifiëren. Je ziet nu een code die je kunt vergelijken met de code van je contactpersoon. Is de contactpersoon in de buurt, dan kun je op Code scannen tikken en de code van het toestel van je contactpersoon scannen. Zo weet je dat je een veilige privéverbinding met je contactpersoon hebt. Wil je een veiligheidsnummer doorsturen, dan tik je op het deel-icoontje rechtsboven. Kies vervolgens hoe je de afbeelding wilt delen.

05 Iemand bellen

Net als in WhatsApp kun je ook in Signal bellen en videobellen. Tik hiervoor op het telefoon-icoontje in de rechterbovenhoek. De oproep wordt gestart. Wil je videobellen, dan tik je tijdens het opbellen op het camera-icoontje. Wil je het gesprek op de luidspreker zetten, tik dan op het middelste icoontje. Als je tijdens het gesprek jouw microfoon wilt dempen, dan tik je op het microfoon-icoontje aan de linkerkant.

06 Groepsgesprek starten

Je kunt ook een groepsgesprek starten met Signal. In iOS tik je hiervoor op het icoontje om een gesprek te starten. Naast Nieuw bericht zie je een icoontje met drie poppetjes. Tik erop en kies Benoem dit groepsgesprek. Vervolgens voeg je mensen aan deze groep toe door op hun naam te tikken. Tik op het plusje om de groep daadwerkelijk aan te maken. In je chatlijst zie je nu de naam van de groep. In Android tik je rechtsboven op het menu en kies je Nieuwe groep, waarna je de naam en afbeelding instelt en leden toevoegt. Je verwijdert een gesprek of groep door naar links te vegen en op Verwijderen te tikken.

0 Reactie(s) op: Veilig chatten met Signal op je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.