Samsung Galaxy S7 vs. Apple iPhone 6s

Door: Daan Doedens | 22 februari 2016 13:20

Review

De Galaxy S7 is deze week door Samsung aangekondigd. Een high-end smartphone die dit jaar moet gaan strijden voor de titel 'beste smartphone'. Hoog tijd dus om de eigenschappen en specificaties van de S7 eens naast de succestelefoon van Apple te leggen: de iPhone 6s. Want wat is de beste smartphone?

Het is nooit helemaal eerlijk om een iPhone met een smartphone uit de Galaxy-lijn van Samsung te vergelijken. Dit omdat er normaal gesproken een half jaar zit tussen de aankondigen van beide merken. Toch is het de moeite waard om de half jaar oude iPhone 6s eens naast de nieuwe Galaxy S7 te leggen. Lees ook: Mis niks van het Mobile World Congress met het MWC 2016 Dossier.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: De overeenkomsten

De Galaxy S7 en iPhone 6s kunnen respectievelijk gezien worden als het 'ḱleine broertje van' de S7 edge, en de 6s Plus. Dat neemt echter niet weg dat beide smartphones nog steeds in het hoogste segment vallen, en dat segment zo ongeveer definiëren.

Maar daar houdt de vergelijking, afgezien van de standaardfuncties van een smartphone, wel zo'n beetje op. Apple en Samsung kiezen beide voor een zeer verschillende weg om de ultieme smartphone te maken, en op hun eigen manier komen ze er allebei behoorlijk dicht in de buurt.

Voor welke telefoon je ook kiest, je haalt een van de mooiste smartphones van het moment in huis.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: Prestaties en geheugen

Binnenin de smartphones is het grootste verschil meteen zichtbaar. Samsung kiest ervoor de beste en krachtigste hardware in zijn Galaxy S7 te stoppen, terwijl Apple kiest voor de lichtgewicht-aanpak. Zo draait de S7 heeft een eigengemaakte Exynos 8890-processor in de gelederen. Die processor wordt ondersteund door maar liefst 4GB aan RAM-geheugen. De iPhone 6s heeft de - eveneens zelfgemaakte - A9-chip van Apple en moet het doen met 2GB RAM. Binnenin is het dus een soort David tegen Goliath, waarbij beide een goede kans maken het gevecht te winnen. Dit omdat Apple zelf de ontwikkeling van het iOS-besturingssysteem in handen heeft, en het hierdoor zeer efficiënt kan omspringen met de beschikbare pk's.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: Het beeldscherm

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het beeldscherm. Samsung kiest voor groot en sterk, Apple gaat voor finesse. In eerste instantie lijkt het erop alsof Samsung deze slag met twee vingers in de neus wint, met het grotere scherm (5,1 inch tegenover 4,7 inch) en hogere resolutie (1440x2560 pixels tegenover 750x1334).

Het scherm van de Galaxy S7 (edge, in dit geval) is prachtig, zoals dat eigenlijk bij elk Samsung-device het geval is.

Toch valt dat in de praktijk best mee. Apple heeft een goede manier gevonden om de pixels optimaal te benutten, en door het ontwerp van iOS komen de effecten er goed uit. Ook 3D Touch is een fijne extra optie. Maar om tegen het sublieme display van de Galaxy S7 op te boksen is geen makkelijke opgave, en de nieuwe 'altijd aan-functie' van de S7 maakt het nog net even een stukje beter.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: De camera

De camera was altijd het domein van Samsung, maar sinds de iPhone 6 heeft Apple daar een flinke inhaalslag gemaakt. Sinds die tijd vallen beide bedrijven de camera van de concurrent steevast aan op Keynote-presentaties, maar de wapenwedloop zorgt ervoor dat beide steeds dichter naar elkaar toe groeien.

Tegenwoordig ontlopen de twee elkaar dus niet veel meer. Beide smartphones hebben een 12 megapixelcamera met autofocus en een panoramafunctie aan de achterkant, en een selfiecamera van 5MP aan de voorkant. De kwaliteit van de foto's verschilt afhankelijk van de omstandigheden, maar in de praktijk moet straks blijken of het nieuwe f/1.7-diafragma van Samsung (dat leidt tot een vloed aan extra lichtinval) ook daadwerkelijk voor betere foto's in het donker zorgt dan bij de iPhone 6s.

De iPhone 6s behoort nog altijd tot de beste smartphonecamera's.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: Android tegenover iOS

Android versus iOS: de discussie is al jarenlang gaande, en het lijkt er niet op dat die binnenkort ophoudt. Android is perfect te customizen en je zit niet vast aan de iijzeren hand van de Play Store om apps te downloaden. iOS wordt geprezen om zijn simpelheid en uitstraling. Er valt voor beide veel te zeggen, en het is uiteindelijk toch echt een kwestie van smaak.

iOS 9 is een ideaal besturingssysteem, en iOS 10 is niet ver weg meer.

Feit is wel dat Android met versie 6.0 (Marshmallow) voornamelijk voortborduurt op Lollipop, en vooral onder de motorkap verbeteringen heeft uitgevoerd; iets wat Apple met iOS 9 ook gedaan heeft, sinds het besturingssysteem in versie 7 volledig op de schop ging. Een klein nadeel van Android (en specifiek van Samsung-toestellen) is de overmatige bloatware, wat bij de S7 overigens wel minder aanwezig is dan op voorgaande toestellen. Wat je voorkeur ook is, de plank misslaan is er niet meer bij.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: Accu en opslag

Wat betreft de opslagruimte had Samsung altijd een streepje voor, tot het bedrijf vorig jaar besloot het SD-kaartslot te verwijderen, en zo de gebruiker de mogelijkheid extra opslagruimte bij te plaatsen ontnam. Die mogelijkheid is er nu wel weer, waardoor je met de Galaxy S7 makkelijk boven de maximale opslag van 128 GB van de iPhone 6s uit kan komen.

Qua batterij vervallen we weer in het oude patroon. De Galaxy S7 heeft een accu van 3000mAh, terwijl de iPhone 6s het met 1750mAh moet doen. Door de zuinigheid van Apple's hardware en de grootte van Samsungs batterij komt het erop neer dat je beide telefoons 's nachts gewoon moet opladen - het voordeel van de S7 is dat je daar geen kabel meer voor nodig hebt, het toestel ondersteunt namelijk draadloos opladen.

Galaxy S7 vs. iPhone 6s: De voorlopige conclusie

Zowel de Galaxy S7 als de iPhone 6s voert relatief kleine veranderingen door ten opzichte van zijn voorganger. Aan het uiterlijk zal de komende tijd sowieso weinig veranderen: beide bedrijven lijken hun sweet spot gevonden te hebben wat betreft formaat en looks. De wapenwedloop op het gebied van hardware zorgt ervoor dat beide smartphones ruimschoots voldoende kracht hebben om zware games te spelen en te multitasken. Het blijft daarbij wel lastig kiezen tussen Android en iOS, omdat beide systemen pluspunten hebben ten opzichte van de ander. Zoek je een high-end telefoon die je kan perfectioneren naar je eigen eisen en wensen, dan is de Galaxy S7 de beste keus. Wil je een kant-en-klaar toptoestel hebben, dan kun je beter voor de iPhone 6s gaan. Een definitief oordeel kunnen we hier echter pas over vellen zodra we de Galaxy S7 aan een uitgebreide review hebben kunnen onderwerpen.

10 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S7 vs. Apple iPhone 6s

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 februari 2016 13:56 Kasander
  Wat een nette vergelijking. Geen automatisch voortrekken van een bepaald of zo. Zo hoort het nou!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2016 22:48 Anoniem
  Waarom vergelijken met iPhone? Waarom? Computertotaal, daarom!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 12:24 Anoniem
  De S6 was al de beste telefoon. S7 is alleen maar beter. Ik weet wel.IOS en Android zijn beide goed. Maar in mijn beleving is Android lichtjaren voor qua functionaliteit. Android kan net so simpel zijn als IOS (just works), maar Android kan zoveel meer.
  http://www.pcadvisor.co.uk/test-centre/mobile-phone/20-best-phones-2016-uk-mwc-3210667/
  http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/20-best-mobile-phones-in-the-world-today-645440/10
  http://www.pocket-lint.com/news/120309-best-smartphones-2016-the-best-phones-available-to-buy-today
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 13:31 catt4u
  Een paar kanttekeningen.
  De verschillen in beeldscherm.

  Daan vergeet (wellicht met opzet) te vermelden dat Samsung samen met Facebook (via Oculus dat door Facebook is overgenomen) hoog inzet op Virtual Reality VR.
  Dat je daarvoor heel erg veel pixels nodig hebt is duidelijk
  En omdat je nu een VR-bril gratis krijgt als je een S7 of S7Edge pre-ordered voor 11 maart heb je dus minimaal een scherm met die hoge resolutie nodig.
  Daardoor krijg je een beeld alsof je levensecht in de situatie aanwezig bent.

  De resolutie van de iPhones is niet meer van deze tijd en als je hetzelfde beeld op de beide telefoons naast elkaar bekijkt begrijp je meteen waarom o.a. Samsung zo'n hoge resolutie toepast.

  De opmerking dat in de praktijk het verschil best mee valt klopt absoluut niet. Of je moet iets aan je ogen mankeren.
  Meer pixels betekent gewoon een scherper beeld, punt.

  Apple is ook bezig met het ontwikkelen van VR en zal noodgedwongen ook moeten overstappen op schermen met hoge resolutie.

  Ik volg de geruchten en nieuwsstroom m.b.t. de S7/S7 Edge als sinds die op internet staan.
  Maar ik heb nog niet één review gelezen met ervaring over de batterij.
  Dat Daan dan weet te vertellen dat je de telefoon elke nacht moet opladen lijkt me dan ook meer een aanname dan een gegeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 13:40 catt4u
  Als aanvulling op mijn reactie hieronder nog een objectief artikel over de S7/S7 Edge:

  http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4249130/2016/02/21/Nieuwe-Samsung-Galaxy-S7-overleeft-ook-in-bad-water.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=digitaalopadnl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 18:26 Anoniem
  jeetje mina mensen…gaat hierom een telefoon hé en de schermkwaliteit is al goed genoeg. Meer wil hier niet zeggen beter want dan gaat dit ten koste van de batterij en ik heel liever ene batterij die langer meegaat dan iets betere kwaliteit qua beeld waar je gewoon op een klein schermpje totaal niets aan hebt! En het beste OS is voor GSM volgens mij iOS want waarom heb je heel dat geprul nodig met apps? GSM dient functioneel te zijn waarbij dit bij een PC heel anders ligt. PC wil ik kunnen aanpaasen zoals ik het wil maar GSM moet praktisch zijn en zo ook veilig en daar ligt iOS nu juist lichtjaren voor want die hebben perfect begrepen hoe ene GSM dient te werken. Tis geen pc hé en het belangrijkste is en blijf nog altijd het bellen en la de rest zijn in mijn ogen overbodige toeters en bellen. TV kijken op een gsm is zo al te zot voor woorden en buiten wat berichten versturen en een GPS dient een GSM niet te zijn in mijn ogen. En voor de zakenwereld is er nog een iPad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2016 19:07 Uillie
  Wat nu niet wordt genoemd -en volgens mij een heel belangrijk item is- is de perfecte samenwerking tussen een iPhone enerzijds en iPad en Mac anderzijds. Alles wordt perfect gesynchroniseerd. Daarnaast: updaten van apps en/of het besturingssysteem gaan -is mijn ervaring- op een iPhone zó veel soepeler dan op een Androidtoestel. Bovendien zorgt Apple ervoor dat het besturingssysteem werkelijk up-to-date blijft. Bij Samsung (en de andere Android-telefoons) laat dat erg te wensen over. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op de site van de Consumentenbond. Ik heb ruime ervaring met beide platforms dus ik spreek werkelijk uit ervaring.
  Daarnaast heb ik ervaren dat de bedrijfszekerheid van een iPhone vele malen hoger is dan die van een Samsungtoestel. Ik heb veel vergelijkingsmateriaal in mijn directe omgeving.
  Je kunt je ook afvragen in hoeverre een camera in een telefoon belangwekkend is. Als ik een goede foto wil maken, pak ik m'n fototoestel. De hoeveelheid megapixels zeggen namelijk helemaal niets over de kwaliteit van een foto namelijk. Het objectief(je) in een smartphone kan nooit wat kwaliteit betreft opboksen tegen een gewone camera, of dat nou een compact- of een duurdere camera is. Daar zou ik dus maar heel weinig waarde aan hechten.
  Kortom: ik ben blij dat ik een paar jaar geleden ben overgestapt van een Androidtoestel op een iPhone. Nog nooit zo'n goede gebruikerservaring gehad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2016 11:03 Anoniem
  idem!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2016 13:08 Anoniem
  Vendor lock-in noemt men dat. Google het maar eens om te begrijpen waarom het niet goed is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 09:33 Anoniem
  easily transfer contacts, photos and more from Samsung, LG, Sony to Galaxy S7
  http://youtu.be/U5tH-pCfMSU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.