Samsung Galaxy S6 Edge versus Apple iPhone 6 - Een eerste vergelijking

Door: Daan Doedens | 02 maart 2015 12:43

Review

De twee bekendste smartphonefabrikanten hebben eindelijk weer een vergelijkbaar toestel op de markt gebracht. Apple's iPhone 6 kwam in de herfst van 2014 uit, een halfjaar later is het de beurt aan Samsung's Galaxy S6 en S6 Edge. Kan de Galaxy écht weer de strijd aan met Apple's jongste telg?

Voor deze vergelijking richten we ons op de Galaxy S6 Edge, de versie met het aflopende scherm, en 'gewone' iPhone 6. Onthoud wel dat we de Galaxy S6 nog maar kort in onze handen hebben gehad. Een vergelijking van de hardware en de specificaties op papier is daardoor echter niet minder interessant. Lees ook: Het complete Samsung Galaxy S6 dossier.

Scherm

De S6 Edge heeft een speciaal scherm, dus het is handig daar meteen mee te beginnen. Samsung staat altijd al bekend om zijn prachtige schermen, en de S6 Edge heeft ook nog eens een scherm dat aan de twee zijkanten afloopt, zodat video's bekijken een betere ervaring wordt en notificaties altijd goed in beeld zijn. Daarnaast is het scherm gemaakt van Gorilla Glass 4, een krasbestendig en oersterk soort glas.

De iPhone 6 doet het op een heel andere manier. Apple's eigen Retina HD-scherm kan op papier niet opboksen tegen het Quad HD-scherm van Samsung (326 ppi tegenover liefst 577 ppi). In de praktijk valt het verschil echter mee, deels omdat het op relatief kleine schermen van rond de 5 inch moeilijk is om een verschil te zien, deels omdat Apple zo'n dunne glaslaag heeft dat de icoontjes er bijna letterlijk vanaf spatten. Op papier dus een dikke en verwachte overwinning voor Samsung, in de praktijk geen al te groot verschil.

Camera

Apple's camera's komen altijd goed uit de bus, en het bedrijf uit Cupertino heeft niet stilgezeten na de iPhone 5 en 5S. De camera in de iPhone 6 onderscheidt zich vooral door het gebruiksgemak en de snelheid waarmee foto's genomen kunnen worden. Ook de kwaliteit van foto's en video's bij weinig licht is erg hoog. Geen enkele andere smartphonefabrikant kon daaraan tippen - tot nu.

De iPhone 6 heeft een zeer goede camera, maar die van de Galaxy S6 Edge is misschien nog wel beter.

Samsung heeft zich voorgenomen het gat met de iPhone te dichten, en dat lijkt op het gebied van de camera aardig te lukken. Waar de iPhone 6 het moet doen met 8 megapixel, heeft de Galaxy S6 Edge 16MP. Megapixels zeggen lang niet alles, maar het is wel een erg groot verschil. De camera staat standaard in de standby-modus, zodat je vrijwel meteen een foto kunt nemen als je nét dat ene mooie momentje ziet. Daarnaast zouden foto's en video's, als we de presentatie van de Galaxy S6 Edge mogen geloven, bij weinig licht veel en veel scherper en lichter zijn dan die van de iPhone. Ook hier geldt: we moeten nog even afwachten hoe het in de praktijk werkt, maar het belooft veel.

Binnenin

Onder de motorkap zijn de verschillen iets minder duidelijk. Beide telefoons hebben een 64-bits-processor, al is die van Samsung kleiner, sneller en vooral energiezuiniger dan die van de iPhone. Beide telefoons komen met maximaal 128 GB aan opslagruimte en hoewel het werkgeheugen bij de S6 Edge een stuk groter is (3 GB om 1 GB), zou in de praktijk niet tot al te veel verschil in gebruikservaring moeten leiden. Apple loopt qua specificaties altijd wat achter, maar weet dat praktijkgewijs altijd te compenseren.

De Samsung Galaxy S6 is niet alleen een goede smartphone, hij ziet er ook buitengewoon mooi uit.

Wat de batterij betreft heeft Samsung wel degelijk een flinke tik uitgedeeld aan Apple. Niet dat de batterij van de iPhone 6 slecht is - integendeel, die is flink verbeterd ten opzichte van de iPhone 5S - maar Samsung doet er een schepje bovenop. De batterij kan ongeveer tweemaal zo snel opladen als die van de iPhone 6, kan binnen 10 minuten laden voor 4 uur aan smartphonegebruik garanderen en laadt bovendien draadloos op. Een klein nadeel is dat Samsung voor het eerst kiest voor een niet-verwisselbare batterij, maar als de specificaties kloppen, heb je dat ook nergens voor nodig. Natuurlijk, we hebben het nog niet kunnen proberen, maar ook zonder videotest kunnen we vaststellen deze slag duidelijk voor Samsung is.

Persoonlijk

Niet alles is net zo makkelijk te vergelijken als harde cijfers. Veel zaken in een smartphone zijn een kwestie van smaak. iOS 8 is een fantastisch besturingssysteem, maar dat is Android Lollipop ook, helemaal met de nieuwste versie van TouchWiz. De grootte van het scherm, de afmetingen van de telefoon zelf, de mate waarin het gebruik van het besturingssysteem simpel en glad verloopt, het zijn lastige dingen om te vergelijken. We weten ook nog niet genoeg van de S6 Edge om te kunnen stellen dat hij minder hapert dan de iPhone 6 (die dat al niet of nauwelijks doet), al hintte de perspresentatie daar wel naar.

Conclusie

Met de iPhone 6 had Apple een flink gat geslagen, maar met de Galaxy S6 en S6 Edge gooit Samsung een groot aantal goed gevulde emmers zand in dat gat. De specificaties zijn indrukwekkend, al moet nog blijken of het in de praktijk allemaal goed werkt en of het verschil echt zo groot is als Samsung ons wil doen geloven. Feit is dat Samsung een grote stap voorwaarts zet vanaf de Galaxy S5, en dat het bedrijf eindelijk weer een vlaggenschip heeft weten te presenteren dat kan concurreren met de allerbeste smartphones van het moment. En dat is na een paar magere jaren al heel wat.

58 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S6 Edge versus Apple iPhone 6 - Een eerste vergelijking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 maart 2015 13:28 Anoniem
  Leuke vergelijking, goed artikel, Thanks!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 14:06 Anoniem
  Apple is en blijft Apple, uniek!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 14:15 Anoniem
  Mooi toestel. Leuke specs. Maar IOS heeft bij mij toch de voorkeur!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 23:13 Error404html
  probeer met je iphone een mp4 of mkv te downloaden, vervolgens een srt bestand (ondertiteling) voor de film downloaden en proberen te activeren…ramp.
  Android is veel makkelijker en flexibel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2015 17:29 Anoniem
  Dit is duidelijk geschreven door een Apple gebruiker die de beperkingen van Apple niet ziet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2015 09:32 Anoniem
  Het gaat om een vergelijking van telefoontoestellen en niet om het voorspellen van het einde van de wereld. Kies en leef en hou op met zwartgallig gezeur over Apple dan wel Samsung gebruiker.

  Artikel gelezen (goed) en geïnformeerd, klaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2015 14:37 Anoniem
  "eindelijk weer een vlaggenschip heeft weten te presenteren dat kan concurreren met de allerbeste smartphones van het moment. En dat is na een paar magere jaren al heel wat."

  Is dit een grapje? Ja de vorige Samsung GALAXY S5 was niet erg goed. Maar kon zeker wel concureren met de rest van de wereld. de Note 4, ben je die vergeten? Alleen die tellefoon slaat de iphone 6(plus) al naar de grond. Duidelijk apple baised.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2015 19:19 Anoniem
  Kom op zeg, wat een mager en slecht onderbouwd verhaal!!
  De S5 was en is steengoed, bovendien waterdicht, een sd kaart slot en een vervangbare batterij. Zo ook de Note 4 en ook nog wel andere producten van Samsung! Alsof ze nu ineens het nieuwe wiel hebben uitgevonden.
  Wat sommige mensen hebben met bepaalde producten van Apple, is mij absoluut een raadsel!
  Het totale gebrek aan creativiteit van het systeem, het buitengewoon saaie gedoe op het scherm (hoofdpijn van de eentonigheid der iconen) en het vastzitten aan een vastgeroest ecosysteem, zijn voor mij redenen om er niet eens naar om te kijken.
  De vooringenomenheid rond Apple-producten van jullie "zogenaamde tech-journalisten", is ronduit stuitend te noemen. Ik kan niet ontkennen dat enige objectiviteit ver te zoeken is, krijgen jullie misschien een flinke korting op die producten?
  Ik zou zeggen neem eens een paar lessen in objectief verslaggeven en doe daarbij dan ook nog een cursus schrijfvaardigheid.

  A.K.
  wetenschapsjournalist en publicist
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2015 09:05 Anoniem
  Vreemde logica van de schrijver: op alle fronten blijkt de Galaxy beter te zijn dan de de iPhone en dan is de eindconclusie dat Samsung eindelijk weer een beetje in de buurt van Apple komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 01:17 Anoniem
  Goed hoor dat onderbouwde kritiek op het stuk gelijk verwijderd wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 07:09 Anoniem
  Alleen Samsung fanboys kraken Apple af. Lijstjes met specificities opnoemen is voor jongetjes die willen opscheppen. Apple heeft dat niet nodig. Het is gewoon een goed product. Poepoe een 16M pixel camera! Goh daar ben je een echte vent mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 10:12 Anoniem
  Het is duidelijk waar de wind waait bij de Apple fans
  Wordt een Apple product besproken dan is het een en al halleluja en worden de minpunten weggewuifd.
  Overtreft een ander product Apple op alle fronten dan worden ze spontaan kampioen relativeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 12:37 Anoniem
  En zo is het maar net! Apple !!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 13:04 Anoniem
  Feit is wel dat de Apple iPhone 6 veel meer verkocht is dan de Galaxy S5.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 15:38 Jorispeterse
  Ander feit is ook dat Apple en Samsung ongeveer een gelijk aantal telefoons verkopen. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 maart 2015 08:09 Anoniem
  Nee Joris. Samsung verkoopt minder dan Apple.
  http://www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/9714/samsung-galaxy-s5-is-geen-recordbreker

  Uit het artikel: Zorgwekkender voor Samsung is nog wel het feit dat de nu 10 maanden oude Apple iPhone 5S wereldwijd beter verkoopt dat de Samsung Galaxy S5
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 maart 2015 10:31 Jorispeterse
  En de jaren daarvoor was het Samsung, en de jaren daarvoor weer Apple…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2015 18:34 Anoniem
  samsung is qua prijs qualiteid altijd beter geweest dan apple, en al die hippies die vol trots een iPhone kopen krijgen meester minder voor hun geld je betaald voor het primium aspect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 07:34 Anoniem
  @Gast Maar een spelling controle zit blijkbaar niet op jouw Samsung…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2015 10:42 Anoniem
  Ik heb bijna alle IPhone modellen gehad behalve de IPhone 5, nu heb ik een IPhone 6 plus 64 gig, hiervoor had ik een Samsung Note 2 man wat was dat een schitterende Gsm voldeed precies aan mijn verwachtingen. Ben nu een aantal mnd bezig met mijn IPhone plus, wat verlang ik weer terug naar Android, het heeft toch wel grotere voordelen dan ios veel minder handelingen zijn nodig bij dit system.
  Zodra de Samsung Galaxy s6 edge op de markt is ruil ik mijn IPhone direct in.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.