Rekeningen delen: 8 tips voor betaal-apps

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 25 augustus 2017 10:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het is hartje zomer en dat betekent dat er weer heel wat geld wordt uitgegeven op de terrasjes in ons land. Heerlijk om met vrienden van een drankje te genieten, maar het is natuurlijk niet zo fijn als jij telkens de rekening voor je kiezen krijgt. Tijd om daar een einde aan te maken. Wij geven 8 tips voor betaal-apps.

Wil je meer handige gratis apps? Je vindt ze allemaal op computertotaal.nl/apps.

Natuurlijk kun je ook op een terrasje iedereen voor zich laten betalen. Maar in de praktijk betaalt meestal één iemand, dat is makkelijker. En daar gaat het vaak mis … om geld vragen is niet fijn, zeker niet als je iemand meerdere keren moet helpen herinneren dat hij je nog wat verschuldigd is. Bovendien moet je dat dan ook allemaal gaan bijhouden. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel apps en manieren die je kunnen helpen. We lichten er een paar voor je uit.

01 We all pay

De app We all pay, die alleen beschikbaar is voor de iPhone, is niet gelieerd aan een bank of financiële instelling. Dit is vooral een handige – en gratis – oplossing om snel in kaart te brengen wie welk bedrag aan wie moet betalen. De app werkt eenvoudig. Zodra je de app start, kun je een rekening toevoegen. Aangezien deze app niet verbonden is aan een financiële instelling, wordt hier geen rekeningnummer bedoeld maar een rekeningmoment/bonnetje. In ons voorbeeld voegen we een lunch met drie personen toe. Geef aan wie er aanwezig waren, oftewel wie er allemaal dienen te betalen. Vergeet niet om jezelf hier ook toe te voegen. In het tabblad Betalingen bovenin druk je vervolgens op Nieuwe betaling. Daar geef je aan wie er betaald heeft en waar het precies om ging, als bijvoorbeeld de een de parkeerkosten en de ander het eten en drinken betaald heeft. Specificeer het totaalbedrag dat is betaald en kies onderin wie er moeten bijdragen. Je kunt dus iemand uitschakelen die niet hoeft mee te betalen, handig als je dit als cadeau voor iemand deed. Tot slot druk je op Oplossing, waarna er een overzicht wordt getoond van wie precies wat moet betalen aan wie. Druk op Stuur email om een bericht te verzenden naar de betrokken personen om ze te laten weten hoeveel ze moeten betalen. Helaas houdt de functionaliteit van de app hier wel op, je kunt niet bijhouden wie er een betaling heeft voldaan.

02 Tikkie

Ook Tikkie is een app die je in staat stelt om een rekening te delen, maar dan wel met de mogelijkheid om via iDeal te betalen. De app kan dit, omdat hij gemaakt is door een bank (ABN Amro), waarvoor een dergelijke functionaliteit uiteraard eenvoudig te implementeren is. Wanneer je Tikkie hebt gedownload (voor iOS of Android) en gestart, dan moet je je naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer opgeven (dat laatste is uiteraard omdat de app wil weten waar het geld naartoe gestort moet worden). Vervolgens kun je aangeven dat je een melding (pushbericht) wilt ontvangen wanneer iemand een rekening betaald heeft. Om een betaalverzoek te starten, druk je op het plusteken rechtsonder. Opvallend is dat je bij deze app het rekenwerk zelf moet doen. Stel dat de rekening 60 euro was en je deelt hem gelijkmatig met z’n drieën, dan vul je 20 euro in en druk je op Volgende. Je kunt nu een beschrijving opgeven van de gebeurtenis waarvoor betaald moet worden (maximaal 35 tekens) en vervolgens kun je onderin drukken op Deel via WhatsApp. Door op de puntjes daarnaast te drukken kun je ook delen via andere kanalen, zoals Facebook Messenger, sms enzovoort. Vervolgens wordt er een bericht gestuurd met daarin het bedrag, de beschrijving en een betaallink. Wanneer de ontvanger hierop drukt, kan hij/zij direct via iDeal betalen. Het nadeel van deze app is dat je het versturen van een verzoek dus voor iedere persoon afzonderlijk moet doen.

02 Tikkie stelt je in staat om via iDeal te betalen, maar je dient wel iedere persoon apart een verzoek te sturen.

Verdienmodel

Het is natuurlijk fantastisch dat je rekeningen zo eenvoudig kunt delen, maar voor niets gaat de zon op. Waar verdienen dit soort apps eigenlijk hun geld aan? Het antwoord daarop is lastig te geven, omdat het verschilt per aanbieder. Aanvankelijk werd beweerd dat banken het geld een aantal dagen vasthielden om zo te profiteren van de rente, maar daarvoor hebben we geen enkel bewijs kunnen vinden. Banken laten hier dan ook niet veel over los, met uitzondering van ABN Amro, dat aangeeft niets aan de app te verdienen – sterker nog, er geld op te verliezen. Het gebruik van de app levert de bank echter wel nuttige inzichten op over het betaalgedrag van consumenten, dus indirect heeft de bank daar natuurlijk wel veel aan. Daarnaast loopt er nu een test waarbij bedrijven Tikkie (ABN) kunnen gebruiken om klanten extra’s aan te bieden (bijvoorbeeld extra beenruimte vlak voor een vlucht). Het gebrek aan een verdienmodel is overigens wel merkbaar aan het feit dat een aantal partijen, waaronder Rabobank en ING, na een jaar al de handdoek in de ring hebben gegooid.

Vooralsnog lijkt er geen verdienmodel te zitten aan dit soort apps.

03 Florin

03 Florin werkt ook met iDeal, maar is niet in handen van een bank, knap!

Deze app is niet gemaakt door een bank, maar door een aantal jonge ondernemers die een front willen vormen tégen banken. Helemaal zonder de banken kunnen ze niet, want ze hebben iDeal nodig voor de werking van deze app, maar het is natuurlijk wel interessant dat er ook een app is die niet in handen is van één van de grote banken. Wanneer je de app hebt gedownload (Android of iOS) en een account hebt aangemaakt met alle bijbehorende gegevens, kun je direct van start door te drukken op Geld terug vragen. Voeg vervolgens de contactpersonen toe aan wie je het verzoek wilt sturen (Florin werkt via je telefoonnummer), kies een pictogram en vul een omschrijving in. Geef in welk bedrag je terug wilt vragen, voeg eventueel een foto toe (van de gebeurtenis of van een smekende blik met puppy-ogen) en druk op Versturen. Het bedrag wordt nu automatisch verdeeld tussen de personen, waarbij je de verdeelsleutel eenvoudig kunt wijzigen. Druk nogmaals op Versturen en de aanvraag wordt verstuurd per sms, of je kiest een andere app zoals WhatsApp. De ontvanger krijgt nu een bericht met betaallink en kan direct betalen.

04 Bunq

De bijnaam van Bunq is Bank of the Free. Dit heeft te maken met het feit dat de financiële instelling achter de app niets te maken heeft met alle grote banken en daardoor onafhankelijker is. In tegenstelling tot de andere apps, is Bunq niet zomaar een betaalverzoekjesdienst, maar een daadwerkelijke bankrekening waar je geld op kunt storten en vanaf kunt halen. Er wordt dan ook best wat aan je gevraagd wanneer je een account aanmaakt. Je kunt je betaalverzoeken alleen sturen aan mensen die ook Bunq hebben. In principe is het versturen van een betaalverzoek heel eenvoudig: je drukt onderin op Request en kiest een contactpersoon en geeft aan hoeveel je van deze persoon krijgt en waarom. Deze krijgt dan in zijn/haar Bunq-app het betaalverzoek binnen. Betalen kan alleen met saldo op je Bunq-rekening, dus niet met iDeal. Als beide partijen een Bunq-rekening met een bepaald bedrag erop hebben, dan is dit een best handige en snelle methode. Wat nog een leuke optie is, is dat je ook kunt betalen door je vingers te scannen met je camera. Heeft één van de twee geen Bunq, dan werkt dit niet. Vind je Bunq erg fijn en wil je je Bunq-rekening omzetten in een ‘echte’ bankrekening dan kan dat, maar dan moet je wel extra gegevens zoals een identiteitsbewijs afgeven.

04 Bunq is niet zomaar een appje, maar een compleet functionerende bankrekening.

1 Reactie(s) op: Rekeningen delen: 8 tips voor betaal-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 oktober 2017 14:18 kannabo
    bunq is een hele goede bank moet ik zeggen. En lage kosten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.