Zo werken Night Shift en True Tone in iOS

Door: Ronald Smit | 09 april 2018 08:50

iOS beschikt over kleuraanpassingsmethoden voor het scherm
How To

iOS kent een tweetal manieren om de schermtint aan te passen: Night Shift en True Tone. De ene is bedoeld om het scherm af te stemmen op het omgevingslicht en de andere voor de nachtelijke uren. Maar niet iedereen is daarvan gediend.

iOS zit bomvol gebruiksvriendelijke en ergonomische extraatjes. Een daarvan is Night Shift. Bedoeld om je ogen wat meer rust te geven gedurende de nachtelijke uren en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Dat wordt bereikt door blauwtinten te verminderen, waardoor het beeld een wat warmere - meer gelige - tint krijgt. So far, so good. De problemen beginnen natuurlijk als je aan foto- of videobewerking gaat doen op een i-apparaat dat in Nightshift-modus draait. De kleuren kloppen dan voor geen meter meer. Ook het bekijken van films of foto's zorgen voor een wat gele waas. Gelukkig is Night Shift uitschakelbaar. Definitief of tijdelijk. Veeg hiervoor allereerst helemaal van de onderrand van het scherm naar boven; je ziet nu het bedieningspaneel (AKA control center). Houd je vinger even op de schuifregelaar voor de schermhelderheid (of druk wat harder op een moderne iPhone met 3D-touch). Je ziet dan een uitgelichte regelaar tevoorschijn komen met daar links onder een knop voor Night Shift. Staat dit aan, dan volstaat een tik alhier om Night Shift uit te zetten. Tijdelijk, want om het echt helemaal te deactiveren start je de app Instellingen. Tik daar op Beeldscherm en helderheid en dan Night Shift. Je kunt nu met de daarvoor bestemde schakelaar Gepland Night Shift definitief uitzetten. Wil je er juist gebruik van maken, dan zorg je dat de schakelaar aan staat. Je ziet dan de tijdspanne verschijnen waarop het trucje geactiveerd wordt. Mochten die tijden je niet bevallen, dan tik je erop om ze aan te passen. Verder is de 'warmheid' van het scherm met de regelaar aan te passen.

Night Shift is (tijdelijk) uit of aan te zetten met de knop linksonder de helderheidsregelaar

True Tone

Een andere truc die je tegenwoordig in iOS aantreft is True Tone. Zoals gezegd bedoeld om de kleurtint van het scherm aan het omgevingslicht aan te passen. Op zich werkt dit aardig, maar het gaat niet altijd helemaal perfect. Bij daglicht leidt het bovendien al snel - in vergelijking met de real life-kleuren - tot een wat warme tint. Hou je daarvan: prima. Zo niet, dan is uitschakelen snel geregeld. Veeg weer omhoog voor het control center en houd je vinger op de schuifregelaar voor de schermhelderheid (of druk wat harder). Tik dan rechtsonder op de True Tone-knop om deze optie aan of uit te zetten. Je kunt ook gebruik maken van de app instellingen; daar vind je de True Tone-optie onder Beeldscherm en helderheid.

1 Reactie(s) op: Zo werken Night Shift en True Tone in iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 april 2018 05:16 piet41
    Geweldig als je True Tone op je (nieuwe) iPhone 7 kunt vinden, heb er lang naar gezocht maar niet kunnen ontdekken. Hoe/waar kan ik dat wel vinden? Ik heb iOS 11.3
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.