Negatieve gedachten onder controle met Moodnotes

Door: Patrick Rijnders | 05 oktober 2016 07:20

How To

Er zijn heel wat apps te krijgen die je helpen als je niet lekker in je vel zit. Er zou een flink tijdschrift volgeschreven kunnen worden over alle verschillende meditatie apps, terwijl er ook heel wat andere apps te vinden zijn die je op een of andere manier proberen op te vrolijken. Toch is Moodnotes een app die zich binnen dit spectrum behoorlijk weet te onderscheiden. Met behulp van deze app kun je namelijk bijvoorbeeld een patroon in je gedachten herkennen en zo voorkomen dat je in een depressie raakt.

Bericht aan jezelf

Het idee achter Moodnotes is eigenlijk heel simpel. Deze exclusieve iOS-app stuurt je gedurende de dag af en toe een simpel berichtje: “Hoe gaat het met je?” Lees ook: Nooit meer stress met deze 5 apps.

Je kunt heel eenvoudig met behulp van een smiley aangeven wat jouw stemming voor dat moment is. Je hebt daarbij ook de mogelijkheid om hier een notitie bij te maken over de reden van jouw stemming, zodat je later eens kunt kijken waarom je op een bepaald moment zo verdrietig, boos of juist blij was.

Als je dit hebt ingevuld krijg je zo een soort van dagboek van je stemmingen en is het mogelijk om hier een patroon in te ontwaren.

Als je op een bepaald moment aangeeft dat je een bepaalde stemming hebt, is het mogelijk dat de app je hier vervolgvragen over stelt. De app probeert je zo te helpen dat je voorkomt dat je in een negatieve spiraal terechtkomt, of dat je in negatieve gedachten blijft hangen. Dankzij de tips die door de app worden gegeven kun je zo redelijk eenvoudig ontdekken waar jouw stemmingen door worden veroorzaakt en proberen hier iets tegen te doen. Zo ontwikkel je stapje voor stapje een denkpatroon dat een stuk gezonder is dan het alsmaar blijven hangen in negatieve gedachten.

Het team achter Moodnotes

Een goed beeld krijgen van je negatieve gedachten.

Moodnotes, inmiddels alweer toe aan versie 2.0, is gemaakt door het bedrijf Ustwo. De naam doet misschien een belletje rinkelen, dit bedrijf bracht ons namelijk eerder het fantastische spel Monument Valley. Dit is een game die opviel door de zorg die er duidelijk aan was besteed, alsmede door het heerlijke gevoel voor stijl dat de makers tentoon spreidden in hun game. Moodnotes is natuurlijk geen spelletje, maar het is wel een app die met dezelfde zorg is gemaakt als Monument Valley. Ustwo werkte daarnaast bij het maken van deze app samen met een team aan klinisch psychologen, die eerder zelf al verantwoordelijk waren voor de app MoodKit.

Samen wilden ze een app maken die op eenvoudige, bijna speelse manier mensen anders laat denken. Het is allemaal gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie. Je hoeft er bij deze app niet bang voor te zijn dat je allemaal diepgravende vragen moet beantwoorden over je jeugd of je obsessie met kikkers/spinnen/slangen/je juf. Je werkt eigenlijk helemaal zonder dat je het doorhebt aan een gedachtenpatroon dat ervoor zorgt dat je minder vaak negatieve gedachten zult hebben.

Je hoeft er bij deze app niet bang voor te zijn dat je allemaal diepgravende vragen moet beantwoorden over je jeugd of je obsessie met kikkers/spinnen/slangen/je juf van vroeger.

Psycholoog voor vier euro

Met behulp van Moodnotes krijg je snel een duidelijk beeld van welke stemmingen je allemaal hebt gehad en waar deze door worden beïnvloed. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke vallen jouw gedachten voor jezelf zetten. Misschien ben jij wel zo iemand die er constant aan denkt wat andere mensen over je denken. Als je een moment hebt dat dit soort negatieve gedachten je stemming omlaag brengen, herinnert Moodnotes je eraan dat je nooit kunt weten wat iemand anders over je denkt, en dat als je jezelf er zorgen over maakt, je dat dan maar even moet gaan vragen aan de betreffende persoon. Je perspectief wordt subtiel bijgesteld door de app, die gemaakt is door mensen die heel goed weten hoe je ervoor moet zorgen dat je vrolijker wordt van je eigen gedachten.

Dit zou natuurlijk allemaal gortdroge kost kunnen zijn, maar daar hebben de mensen van Ustwo eens goed naar gekeken. Ze hebben ervoor gezorgd dat de app er mooi, verzorgd uitziet en dat je niet te vaak wordt lastig gevallen met steeds weer dezelfde vragen. Het is allemaal heel naturel, alsof je een goede vriend hebt die af en toe eens informeert hoe het met je gaat, zonder dat hij hier maar over door blijft zeuren. Je krijgt bij wijze van spreken af en toe gewoon even een subtiel zetje in de rug, dat ervoor zorgt dat jouw gedachten niet blijven hangen in het negatieve.

Positieve app, positieve gedachten

Al je gedachten op een rijtje.

We hebben eens een tijdje gestoeid met Moodnotes en we moeten concluderen dat dit inderdaad een app is waar je vrolijk van wordt. Het is natuurlijk niet zo dat je al na twee keer gebruiken jubelend achter het scherm van je iOS-apparaat zit te grijnzen. Dit is een app die langzaam maar zeker, stukje bij beetje, ervoor zorgt dat je beter om leert gaan met impulsen en negatieve gedachten die opeens bij je opkomen. Het is een zeer positieve manier van omgaan met wisselende stemmingen, waarbij je niet steeds op de negativiteit wordt gewezen.

Nog even een belangrijke opmerking tot slot. Je vraagt jezelf misschien af wat er dan gebeurt met al die informatie die je in de app invoert? Daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Alle info wordt namelijk alleen maar lokaal opgeslagen. Niks van wat jij aan Moodnotes toevertrouwd wordt doorgesluisd naar de servers van Ustwo. Moodnotes is zodoende een soort van psycholoog die zich netjes aan zijn beroepsgeheim houdt! Voor vier euro is dit een app die het proberen zeker waard is. Of je nu af en toe eens een beetje bleu bent, of jezelf serieus ongelukkig voelt, met Moodnotes kun je werken aan je gedachtenpatroon.

0 Reactie(s) op: Negatieve gedachten onder controle met Moodnotes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.