Maak van je iPhone een virtual reality-bril

Door: Robbert Brus | 10 april 2016 08:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Virtual reality-headsets zijn de volgende stap in de wereld van media en games. Wij laten zien hoe je je iPhone gebruikt als virtual reality-bril. Ook bespreken we de leukste virtual reality-apps. En wil je meer virtual reality-apps, gebruik dan als zoekterm Google Cardboard of VR in de App Store.

Je hebt geen Oculus Rift nodig om een virtual reality-headset te krijgen. Een iPhone, een stuk karton en een paar lenzen zijn voldoende om je eigen virtual reality-headset in elkaar te knutselen. We laten je verschillende mogelijkheden zien, waarmee je je iPhone kunt omtoveren tot een volwaardige virtual reality-bril. Lees ook: Zo kijk je virtual reality-video's op YouTube.

Virtual Reality

De eerste ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift beschikte over verschillende meetapparatuur: zoals een magnetometer, gyroscoop en accelerometer. Deze meetapparatuur kan de positie van de headset goed waarnemen waardoor het beeld meebeweegt met de positie van de headset. Twee Google-engineers, David Coz en Damien Henry, bedachten dat dezelfde meetapparatuur al in veel smartphones wordt gebruikt. Zij ontwikkelden Google Cardboard: een slim ontwerp van een kartonnen headset waarin een smartphone past. In combinatie met zogenoemde Google Cardboard-apps, die gebruik maken van de meetapparatuur in je telefoon, maak je een virtual reality-bril van je smartphone.

De eerste ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift, inmiddels is het apparaat zo verfijnd dat het bijna klaar is voor de 'gewone' consumenten.

iPhone als VR-bril

Ook de iPhone beschikt natuurlijk over voldoende meetapparatuur om hem als virtual reality-headset te gebruiken. Google Cardboard is ideaal als je voor de eerste keer kennis wilt maken met virtual reality. Wil je zelf een Google Cardboard maken, dan kun je op deze website een blauwdruk vinden. Je hebt hiervoor een stuk karton, twee lenzen, twee magneten met een diameter van 19 mm, een stukje klittenband en een elastiekje nodig om de headset te maken.

Het is natuurlijk het leukste om deze spullen zelf in elkaar te knutselen, maar ben je niet zo handig, dan is een pasklaar setje via eBay aanschaffen een makkelijkere manier om aan een Google Cardboard-headset te komen. Houd bij de aanschaf wel rekening met het formaat iPhone dat je hebt. De iPhone 6 Plus past niet in een kleine headset, hiervoor zijn grotere headsets beschikbaar.

ZEISS: VR ONE

Het belangrijkste van een VR-headset is de visuele ervaring van de combinatie van het beeldscherm en de lenzen. Het bedrijf Zeiss staat bekend om zijn kwaliteitslenzen voor camera's, telescopen en verrekijkers en het is daarom niet zo gek dat het ook een VR-headset maakt. De VR ONE is waarschijnlijk de meest luxe headset die je voor je iPhone kunt krijgen. Hij oogt niet alleen mooi, de headset zit ook comfortabel. De telefoon wordt in een soort houder geplaatst die in de headset wordt geschoven. Helaas is dat ook een beperking, want hierdoor passen alleen de Samsung Galaxy S5 en de iPhone 6 (maar niet de iPhone 6 Plus) in de headset. Op het moment zijn er twee apps voor de VR ONE in de App Store te vinden, maar de headset is compatibel met alle zogenoemde Google Cardboard-apps, dus de keuze VR-apps is ruim. De adviesprijs voor de VR ONE is 129 euro.

De VR ONE is een fraaie comfortabele virtual reality-headset voor de iPhone 6.

2 Reactie(s) op: Maak van je iPhone een virtual reality-bril

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 april 2016 21:47 Anoniem
  Tip, bij Bart Smit VR bril € 10,-, werkt perfect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2016 09:35 Anoniem
  Met de lage resolutie van een iphone moet je dit niet willen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.