Maak je smartphone klaar voor de vakantie

Door: Richard Veenstra | 19 juli 2017 13:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tien jaar geleden liet je je mobiele telefoon nog gewoon thuis, tegenwoordig is dat ondenkbaar. Je smartphone is een logische compagnon geworden, of dit nu als reisleider, fotocamera of vertaal-assistent is. Maak je smartphone klaar voor de vakantie met deze tien tips.

Voor je op reis gaat

Tip 01: Reservekopie

Voor je op vakantie gaat, is het handig om een reservekopie van je smartphone-gegevens te maken. Niet alleen omdat je meer risico loopt je smartphone kwijt te raken op vakantie, maar ook om extra ruimte vrij te maken zodat je meer foto’s kunt maken. Een iPhone sluit je aan op je pc of Mac en in iTunes klik je op het iPhone-icoontje bovenin. Onder Reservekopieën klik je op Maak reservekopie en je app-data, contacten en foto’s worden naar je harde schijf gekopieerd. Het is handig om een optie onder Maak automatisch reservekopieën op te kiezen. Als je toch bezig bent, kijk dan gelijk even of er een update voor je iPhone beschikbaar is door op Zoek naar update te drukken en een eventuele update uit te voeren. Je kunt automatisch reservekopieën van je Android-apparaat laten maken door bij Instellingen / Back-up en reset de schuif achter Back-up van gegevens aan te zetten. Als je je Android-smartphone op je pc aansluit, kun je ook gewoon de mapjes naar je harde schijf slepen om handmatig een reservekopie te maken.

Tip 02: Zoek mijn phone

Voordat je op reis gaat, is het slim om een tracking-functie in te schakelen. Op je iPhone heet dit Zoek mijn iPhone. Dit zet je aan door bij Instellingen op iCloud te tikken en voor Zoek mijn iPhone te kiezen. Als je je iPhone kwijt bent, kun je op een andere smartphone of pc naar www.icloud.com gaan en inloggen met je aanmeldgegevens. Je ziet op een kaart waar je iPhone zich bevindt en je kunt eventueel je iPhone op afstand wissen of met een bericht vergrendelen. Android heeft een soortgelijke functie, hiervoor ga je naar Instellingen en tik je op Apparaatbeheerders. Zorg ervoor dat het vinkje achter Android Apparaatbeheer aanstaat en je kunt hier zien waar je toestel zich bevindt. Je kunt het apparaat bellen, wissen of vergrendelen.

Tip 02 Zowel je iPhone als je Android-smartphone kun je op afstand traceren als je deze optie aan hebt gezet.
Als je een hele dag onderweg bent, is het handig een extra batterij bij je te hebben

Tip 03: Accessoires

Als je met de auto op vakantie gaat, is het wellicht handig om een usb-auto-oplader aan te schaffen. Kies wel voor een variant met een 2.1ampère-aansluiting. Met zo’n usb-poort laad je je smartphone of tablet veel sneller op dan met een standaard 1-ampère usb-poort. Daarnaast is het handig om als je de hele dag onderweg bent, een extra batterij bij je te hebben. Zo’n powerbank, bijvoorbeeld met een vermogen van 3000 mAh, zorgt al voor een verdubbeling van de batterijcapaciteit van een normale smartphone en kost je nog geen tientje. Een houder voor je smartphone is ook een goed idee als je met de auto op vakantie gaat. Kijk wel even of de houder jouw model smartphone ondersteunt en of er geen dingen je smartphone-aansluitingen blokkeren. Ook kun je kijken of je een speciale verzekering voor je smartphone wilt afsluiten. Kijk wel even in de polis of deze ook in het buitenland is verzekerd. Sommige reisverzekeringen dekken overigens ook schade aan of verlies van een smartphone.

Tip 03 Een autolader kan handig zijn om je smartphone tijdens een lange rit op te laden.

Tip 04: Kaart maken

Een beetje voorpret en voorbereiding kan nooit kwaad. Zo kun je met Google Maps je eigen kaarten maken die je vervolgens in je vakantie kunt bekijken. Het is het handigste om zo’n kaart op je pc te maken. Ga hiervoor naar www.google.com/maps en log in met je Google-accountgegevens. Klik aan de linkerkant op de drie streepjes en kies voor Mijn plaatsen. Klik vervolgens op Kaarten en onderin op Kaart maken. Een nieuw venster wordt geopend, klik linksboven op Naamloze kaart om de naam te veranderen. Als je een leuke bestemming hebt gezien die je in je vakantie wilt bezoeken, geef je de naam daarvan op in het zoekvenster. Een groene pin verschijnt, en als je de locatie wilt toevoegen aan je kaart, kies je voor Toevoegen aan kaart. Door dan nog even op het potloodje te klikken, kun je nog een beschrijving of url invoeren. Je ziet dat de locaties allemaal onder de automatisch aangemaakte laag Naamloze laag worden gezet. Lagen maak je aan door op Laag toevoegen te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld een laag toevoegen voor bezienswaardigheden, een laag voor cafés en restaurants en een laag voor overnachtingen. Je kunt bovendien een pinnetje een andere kleur geven door erop te klikken en voor het icoontje van een verfblik te kiezen. Ook kun je hier een ander pictogram voor je laag selecteren, zoals een mes en vork voor een eettent, een fotocamera voor een uitzichtpunt of een bed voor een hotel. Je kaart wordt automatisch opgeslagen en als je op je smartphone naar de Google Maps-app gaat, op de drie streepjes tikt en voor Mijn plaatsen kiest, dan vind je onder Kaarten je zojuist aangemaakte kaart.

Tip 04 Maak je eigen toeristische kaart die je vervolgens in je vakantie op je smartphone kunt openen. Je kunt verschillende pinnetjes andere kleuren geven.

Handige apps om te installeren

Tip 05: Bellen

Heb je alle voorzorgsmaatregelen getroffen en weet je waar je op moet letten? Dan is het nu tijd om een aantal handige apps te installeren. Ga je op vakantie naar een land buiten de EU, dan kan het een dure aangelegenheid worden als je af en toe even naar huis wilt bellen. Het is daarom slim om te bellen via een Voice over IP-dienst (VoIP). De bekendste app is wellicht Skype, maar ook FaceTime, WhatsApp en Facebook Messenger kun je gebruiken om met bekenden te (video)bellen. Zorg dat je verbinding maakt met een wifi-netwerk, bijvoorbeeld op de camping, in een café of op het vliegveld. Met sommige apps kun je videobellen, maar hoogstwaarschijnlijk heb je op die plekken geen hele snelle verbinding, waardoor het beter is om je te concentreren op normale audiogesprekken. Voor Skype heb je iemands Skype-accountnaam nodig, voor WhatsApp heb je alleen een telefoonnummer nodig. Als je verbinding met een wifi-netwerk hebt, betaal je nu geen geld om te kunnen praten met je thuisfront.

Tip 05 Via WhatsApp bel je gewoon via je internetverbinding.
Ga je op vakantie naar een land buiten de EU? Dan kun je beter je thuisfront bellen via VoIP

0 Reactie(s) op: Maak je smartphone klaar voor de vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.