Maak een iPhone-kloon van je Android-telefoon

Door: Richard Veenstra | 29 januari 2018 10:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De look van Android-smartphones wijkt niet alleen van de buitenkant af van een iPhone, ook het besturingssysteem ziet er anders uit. En dan zijn die looks ook nog per smartphone verschillend: Samsung gooit er zijn TouchWiz-sausje overheen en HTC heeft met Sense een bijna speels uiterlijk. Wil je dat je Android een Apple-ervaring krijgt? Dan kan je met een paar simpele aanpassingen een iPhone-kloon maken!

Tip 01: Android aanpassen

Android is geweldig, het grote voordeel is dat je veel van het besturingssysteem kunt aanpassen aan jouw wensen en dat je heel veel opties hebt die je in of uit kunt schakelen. Mogelijk een nog groter voordeel, is dat je veel keuze hebt qua budget. Voor onder de 200 euro heb je al een prima Android-apparaat tot je beschikking. De iPhone daarentegen is een duur toestel, de goedkoopste versie begint bij 489 euro. Je betaalt ook voor het design, wat strak en simpel is. Gelukkig kun je met een paar trucs je Android-apparaat op een iPhone laten lijken. Niet alleen qua looks, maar ook qua functionaliteit.

Met een paar trucs kun je je Android-apparaat op een iPhone laten lijken

Tip 02: Beginscherm

Op de iPhone heb je vier vaste apps aan de onderkant van je scherm. Alle apps worden daarboven getoond in verschillende schermen. Door van links naar rechts te vegen, komen er dus andere apps tevoorschijn. Apps zijn te combineren tot mappen door ze op elkaar te leggen. Bij Android staan standaard niet alle apps in de hoofdschermen, je kunt zelf bepalen welke apps daar wel staan. De rest staat in de launcher. Wil je de manier van iOS nabootsen, dan kun je het best de app Nova Launcher installeren. Als je de app start, vraagt Nova Launcher of je een reservekopie wilt laden. Klik op Volgende om dit over te slaan. In het volgende scherm kun je kiezen voor een lichte of donkere kleurstelling. Dit maakt voor ons doel niet uit, kies één van de twee en tik op Volgende. In de volgende schermen pas je nog een paar instellingen aan. Als je smartphone je vraagt om een startscherm-app te selecteren, kies je voor Nova Launcher en tik je op Altijd.

Tip 02 Selecteer Nova Launcher als de standard launcher-app.

Nova Launcher

De meeste aanpassingen in dit artikel doen we met de gratis versie van de app Nova Launcher. Met de betaalde versie kun je nog veel meer, maar voor dit artikel is de gratis versie voldoende. Met Nova Launcher kun je veel wijzigingen aan het uiterlijk van je Android-apparaat doorvoeren. Ook als je geen iPhone-kloon wilt maken maar andere dingen wilt aanpassen, is deze app een goede keus.

Tip 03: Dock

Tip 03 Kies de optie 4 om het dock van een iPhone na te bootsen.

Open de instellingen van de Nova Launcher door op de zes stippen te tikken en voor Nova instellingen te kiezen. Tik op Dock / Dock pictogrammen om te bepalen hoeveel apps er aan de onderkant van je scherm vast moeten zitten. Stel hier 4 in en tik op Klaar. Op de iPhone heeft het dock een semi-transparante achtergrond. Om dit in te stellen, ga je naar Dock / Dock achtergrond en kies je onder Vorm de optie Rechthoek. De achtergrond in iOS past zich automatisch aan op de achtergrondafbeelding, kies bij Kleur een lichte variant van de kleur die veel in de achtergrondafbeelding voorkomt. Als je wit kiest, zijn de witte letters bijna niet leesbaar. Zet de Transparantie op ongeveer 20%. Zet de schuif achter Achter navigatiebalk tonen aan. Ga naar Dock / Pictogram lay-out en zet de schuif achter Label aan. Zorg dat het vinkje achter Schaduw uit staat en dat het vinkje achter Enkele regel aan staat. Tik op Bureaublad en vervolgens op Bureaublad raster. Nu kun je kiezen hoeveel apps je op je scherm wilt hebben staan. Een iPhone 5 of SE heeft vier rijen van vijf apps, een iPhone 6 of 7 heeft zes rijen van vier apps. Je kunt het haakje voor Subraster positionering laten staan. Sluit af door op Klaar te tikken. Voor een volledige Apple-ervaring scrol je naar beneden en zet je de schuif achter Pictogram toevoegen aan startscherm aan. Nu wordt een nieuw geïnstalleerde app automatisch aan je bureaublad toegevoegd.

Tip 04: Mappen

Mappen in iOS geven apps weer in groepjes van negen als je erop tikt. Om dit na te apen, ga je in de instellingen naar Mappen en tik je op Map voorbeeld. Kies voor Raster. Als je nu naar je apps op je scherm kijkt, zie je dat de apps in mapjes in een raster worden gegroepeerd, maar dat de achtergrond een doorzichtige cirkel is. Je moet de juiste achtergrond voor je mappen nog downloaden: een grijs vierkant met afgeronde hoeken. Deze vind je hier. Sla het bestand op en open het als je in Nova Launcher op Map achtergrond tikt en voor Aangepast kiest. Een map heeft op dit moment maximaal twee bij twee apps, in tegenstelling tot drie bij drie in iOS. Dit kun je helaas niet wijzigen met Nova Launcher. Heb je drie apps in een mapje, dan zal de derde midden onder de eerste twee komen te staan, de oplossing is om altijd een even aantal apps in een map te hebben staan. Als je op een map tikt, krijg je een wit scherm te zien met de apps van de map. Om dit een beetje meer op iOS te laten lijken, ga je naar Venster / Achtergrond en kies je onder Transparency een waarde van ongeveer 60%. Om de naam van de app in wit weer te geven, ga je naar Pictogram lay-out en kies je achter Kleur de kleur wit. Je kunt hier ook weer een lichtere variant van je achtergrond kiezen en dan de Transparency op ongeveer 20% zetten.

De juiste achtergrond voor je mappen: een grijs vierkant met afgeronde hoeken

Tip 05: Pictogrammen

De volgende stap is om je bestaande icoontjes meer op de pictogrammen van een iPhone te laten lijken. Apple heeft richtlijnen hoe een icoon eruit ziet en alle icoontjes op een iPhone hebben afgeronde hoeken. Het handigste is om de app Adastra – Icon Pack vanuit de Play Store te installeren. Om de pictogrammen te installeren, ga je naar Nova Launcher en tik je op Uiterlijk & gedrag. Tik op Pictogram thema en kies voor Adastra. Je ziet dat nu standaard-icoontjes van bijvoorbeeld de Google Play Store en Chrome vierkant zijn met afgeronde hoeken. Op sommige smartphones zijn de icoontjes wel erg klein. Je kunt dit aanpassen door bij Uiterlijk & gedrag de schuif achter Pictogram grootte normaliseren uit te zetten.

Tip 05 Met het icon-pack van Adastra lijken je icoontjes meer op die van iOS.

0 Reactie(s) op: Maak een iPhone-kloon van je Android-telefoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.