Zo maak je een back-up van je smartphone

Door: Jochem de Goede | 08 maart 2017 07:16

How To

Een back-up maken van je smartphone is vaak een goed idee. Ga maar na, hoeveel data zou er wel niet verloren gaan bij een crash, of bij diefstal? Toch vergeten we het vaak. In dit artikel laten we je zien hoe je de perfecte smartphone back-up maakt.

Contacten back-uppen (Android, iOS)

Het is erg eenvoudig om een back-up te maken van je contactpersonen. Vanuit Android kun je je contacten exporteren door de app Contacten te openen. Open het menu van de app door op de menuknop te tikken of op de drie puntjes rechtsboven en kies voor Importeren/Exporteren. Tik op Exporteren naar VCF-bestand en kies een locatie om het bestand op te slaan. Lees ook: Zo kies je de beste smartphone.

Ben je ingelogd met een Google-account, kies dan voor Google Drive, zodat je er eenvoudig op andere apparaten bij kunt. Kies voor Mijn schijf en tik op Opslaan. Op je pc ga je naar https://drive.google.com, alwaar je het net geëxporteerde bestand terugziet. Download het door erop te dubbelklikken en te kiezen voor Downloaden. Je hebt dan lokaal een kopie die je op allerlei diensten, waaronder Gmail, Outlook en iCloud kunt importeren. Kies dan voor het vCard-formaat.

Voor iOS maak je een back-up via iCloud. Ga naar de app Instellingen / iCloud. Zorg dat je bent ingelogd met een Apple ID en dat iCloud aan staat. Zet daarna de schakelaar om bij Contacten. Om te controleren of de back-up is gelukt, ga je naar www.icloud.com en klik je op Contacten. Als je al je contacten ziet, is alles in orde.

WhatsApp-back-up

Als je graag je WhatsApp-gesprekken wilt bewaren voor als je je telefoon verliest, dan ga je op Android naar het menu van WhatsApp en tik je op Instellingen / Chats / Chat back-up. Tik dan op Back-up maken naar Google Drive en kies hoe vaak die back-up gemaakt moet worden. Die optie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd met een Google-account en in Google Drive.

Daarnaast moet er ook genoeg vrije ruimte beschikbaar zijn in je Drive, anders lukt de back-up natuurlijk niet. Tik op Back-up in WhatsApp om meteen de back-up te starten en kies de betreffende Google-account die je voor de back-up wilt gebruiken. Als je de back-up wilt herstellen op je nieuwe telefoon, zorg je dat je bent ingelogd met dezelfde Google-account als op je oude telefoon en ook hetzelfde telefoonnummer gebruikt.

Voor iOS open je WhatsApp en ga je onderaan naar Instellingen / Chats / Reservekopie. Tik op Autom. reservekopie en kies hoe vaak je een back-up wilt maken. Tik op Maak nu reservekopie om nu direct een back-up te maken. Zorg ervoor dat je bent ingelogd in iCloud zodat je back-ups kunt maken.

Om je foto’s van je smartphone of tablet te halen, kun je het apparaat met een pc of Mac verbinden en dan je foto’s eraf halen. Bij Android en iOS koppel je je smartphone of tablet met de pc als camera, waarna je handmatig je foto’s eraf kan halen. Op Mac kun je met de Photos-app je foto’s eraf halen en importeren. Een betere oplossing is om gebruik te maken van Google Foto’s.

Met Google Foto’s krijg je onbeperkte opslag, mits je je foto’s in maximaal 16 megapixels opslaat. Na het installeren van Google Foto’s worden je foto’s en video’s automatisch geüpload naar de Google-cloud. Om back-ups aan te zetten, tik je op Instellingen / Back-up en synchronisatie. Zorg dat de schakelaar bij Back-up en synchronisatie aan staat. Je kunt je foto’s eenvoudig inzien op https://photos.google.com.

Handig is dat je daarna de foto’s lokaal van je apparaat kunt verwijderen, zodat je ruimte overhoudt. Hiervoor ga je naar Ruimte vrijmaken en tik je op de knop Ruimte vrijmaken. Je ziet hoeveel foto’s er lokaal verwijderd kunnen worden, omdat die al in de cloud staan.

Volledige back-up iOS

Om te zorgen dat je iOS-apparaat goed geback-upt is, kun je twee kanten op: of je kunt iCloud gebruiken voor je back-ups of je kunt dat doen met iTunes. iCloud zal op veel iPhones en iPads standaard al ingeschakeld zijn. Je controleert of alles goed is ingeschakeld door naar de app Instellingen te gaan en dan naar iCloud. Scrol wat naar onderen en ga dan naar Reservekopie. Zorg dat daar Aan staat (door er eventueel op te tikken en de schakelaar bij iCloud-reservekopie om te zetten).

Wil je liever iTunes gebruiken en je back-ups dus lokaal opslaan en in beheer houden, dan sluit je je iPhone aan met een usb-kabel op je computer. Dat hoeft maar een keer, daarna kan het via wifi. Ontgrendel je iPhone en tik op Vertrouw om de huidige pc te vertrouwen. Tik nu rechtsboven naast het actieve onderdeel op het tablet- of smartphonepictogram. Klik daarna op Maak nu reservekopie. Vink daaronder de optie Synchroniseer deze iPhone met Wi-Fi aan, zodat je niet steeds je apparaat via usb hoeft te verbinden om een back-up te maken.

Volledige back-up Android

Voor Android kun je back-ups maken naar je Google-account en deze opslaan in Google Drive. Hiervoor open je de app Instellingen en ga je naar het onderdeel Back-up maken en resetten bij Persoonlijk. De locatie van die optie kan per Android-versie en -toestel verschillen. Zorg ervoor dat de optie bij Back-up maken van mijn gegevens op Aan staat en dat bij Back-upaccount je eigen Google-account is geselecteerd.

Dat zijn alle mogelijkheden van Google, die erg beperkt zijn omdat het lastig in te zien is wanneer de laatste back-up gemaakt is. Indien je een kopie van je smartphone of tablet op je pc wilt opslaan, is het nodig om de software van je telefoonfabrikant te gebruiken. Bijna elke fabrikant heeft hier wel software voor, zoals LG hieronder.

Volledige back-up Windows 10 Mobile

Microsoft biedt met Windows 10 Mobile de optie om je back-ups op te slaan in OneDrive. Om deze functie in te schakelen, open je de app Instellingen en ga je naar Bijwerken en beveiliging. Tik nu op Back-up en vink de opties aan om appgegevens naar OneDrive te back-uppen, evenals je de indeling van je startscherm, je wachtwoorden, favorieten en andere systeeminstellingen.

Als je klaar bent, ga je met de Startknop terug naar het hoofdscherm en zijn je instellingen direct opgeslagen. Je kunt je back-ups beheren door naar https://onedrive.live.com te gaan en daarna te kiezen voor Apparaatback-ups. Daar kun je eventueel back-ups verwijderen. Het is niet mogelijk om een back-up van Windows 10 Mobile lokaal op je pc op te slaan.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een back-up van je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.