Maak double exposure-foto's met Fused

Door: Richard Veenstra | 17 mei 2017 13:18

How To

Met een lomografie-camera maak je gemakkelijk foto's met dubbele belichting, ook wel double exposure-foto's genoemd. Dubbel belichten kan op een iPhone natuurlijk niet écht, maar met de app Fused maak je foto's die hier erg op lijken.

Double exposure

De hype rond het maken van double exposure foto’s begon een paar jaar geleden in de lomografie-scene. Je neemt in feite twee foto’s op dezelfde positie op je analoge filmrolletje op. Zo combineer je twee beelden met elkaar.

Op de meeste lomo-camera’s heb je hiervoor een speciale knop. Bij een dubbele belichting moet je wel uitkijken dat je filmpje niet teveel licht opvangt, dus fotografeer niet twee keer in een hele lichte omgeving.

Typische lomografie-foto’s met double exposure.

Voor- en achtergronden selecteren

Installeer de app Fused vanuit de App Store. Onderaan kies je de twee foto’s die je met elkaar wilt combineren. Tik op Tap to choose background om je achtergrondfoto uit te kiezen. Uiteraard kun je een foto van je fotorol kiezen, maar de app biedt ook een paar foto’s en afbeeldingen die je kunt gebruiken.

Tik bijvoorbeeld op Artist Collections en kies één van de collecties door erop te tikken en voor Download te kiezen. Sommige kosten niets, voor andere collecties betaal je 99 cent. Kies voor Original of Square.

Vervolgens kies je de tweede afbeelding door op Tap to choose foreground te tikken. De twee foto’s worden nu over elkaar gelegd. Tijd om de afbeelding te bewerken.

Kies een foto voor je achter- en voorgrond.
Je kunt ook collecties downloaden.

Beeld bewerken

Met de eerste knop kies je de balans tussen de twee foto’s. Als eerste kies je één van de presets onderin. Je hebt er een aantal gratis tot je beschikking. Wil je meer, dan tik je op Buy more. Als je een preset hebt gekozen, kun je met de schuif de balans tussen de twee foto’s regelen. Ben je tevreden met het resultaat, tik dan op het vinkje rechts.

Om een typisch lomografie-effect te maken, tik je op de tweede knop van links en kies je voor Exposure. Dit is de middelste knop van het menu. Verhoog je de exposure, dan komen er kleurige vlekken in de foto.

Creëer een goede balans tussen beide foto’s.
Met de optie Masking verwijder je delen van de foto op de voorgrond.

Maskeren

Een andere handige functie is om één foto gedeeltelijk te maskeren. Kies voor het derde icoontje, het verfkwastje, om in het Masking-menu terecht te komen. Tik nu op het kwastje om bepaalde delen van je voorgrond-foto weg te vagen.

Je ziet de eigenschappen in de zwarte balk weergegeven. Zorg ervoor dat het gummetje is geselecteerd. Tik je er één keer op, dan verandert ‘ie weer in een verfkwastje en kun je je weggevaagde selectie weer inkleuren met het originele beeld.

Ben je klaar met het bewerken, tik dan op de deel-knop bovenin en de foto wordt automatisch op je filmrol opgeslagen. Je kunt nu op één van de logo’s tikken om je foto te delen op je sociale media-profielen.

De foto wordt op je filmrol opgeslagen.

Reclames verwijderen

Het enige nadeel is dat de reclames in de app uiterst irritant zijn en tijdens het bewerken af en toe je gehele scherm vullen. Je moet een paar seconden wachten totdat je de reclame kunt wegtikken. Sommige reclames beginnen ook ineens een video af te spelen.

De oplossing is om op de drie streepjes te tikken en voor Store te kiezen. Tik op Remove Watermark and No Ads en upgrade voor 99 cent naar de versie zonder reclames.

0 Reactie(s) op: Maak double exposure-foto's met Fused

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.