Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

Door: Kees Krick | 14 maart 2016 07:13

iPhone

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Nachtopnamen

Ook in het donker heb je vaak heel lange sluitertijden nodig om genoeg licht te verzamelen voor een goede foto. Bijvoorbeeld om een stadsopname te maken van verlichte gebouwen, huizen, monumenten en straten of grachten. Slow Shutter Cam kan dit voor je doen, al lijkt de foto direct overbelicht te raken als er maar weinig licht is. Gelukkig kun je dit meteen na het maken van de foto herstellen, omdat de belichting traploos regelbaar is in de app. De app Average Camera Pro heeft dit probleem niet en laat 's avonds ook net wat mooiere kleuren zien. Er zit wel een fractie vertraging tussen de opnamen, zodat vervagingen net wat minder vloeiend worden. Overdag gebruiken wij daarom het liefst Slow Shutter Cam en in het donker schakelen we over naar Average Camera Pro.

Average Camera Pro

Score ****

Prijs € 0,99

Omvang 5,7 MB

Average Camera Pro werkt ongeveer hetzelfde als Slow Shutter Cam.

Fel licht en donkere schaduwen

Je kent ze vast wel: foto's waarop de lucht is veranderd in een egaal wit vlak, of waarop alles in de schaduw zwart oftewel onzichtbaar is geworden. Het probleem is dat camera's slecht tegen de combinatie van fel licht en diepe schaduwen kunnen. Met onze ogen kunnen wij allebei tegelijk zien, maar een camera moet kiezen tussen de één of de ander. Je iPhone lost dit in veel gevallen best aardig op door een HDR-foto te maken. Er worden dan snel na elkaar een paar opnamen gemaakt, die worden gecombineerd tot één beter belichte foto. Nadeel is alleen dat het resultaat vaak niet optimaal is, en vooral dat je er helemaal geen invloed op hebt. Met Pro HDR X krijg je veel betere resultaten. Er worden drie opnamen gemaakt, waarvan automatisch de best belichte stukjes beeldmateriaal gecombineerd worden tot een HDR-foto. Kleine verschillen tussen de foto's door bewegingen worden ook netjes hersteld.

Voor nog meer grip op het eindresultaat mag je ook zelf drie gebieden aanwijzen waarop de app zijn belichting baseert bij het samenvoegen van de drie opnamen. Wijs dan altijd het lichtste, het donkerste en een gemiddeld stukje van het beeld aan. Na het samenvoegen wordt het voorlopige resultaat op het scherm getoond, waarna je met schuifregelaars zelf aan de slag kunt. Zo bepaal je helemaal zelf wat je het mooist vindt. Complicatie is dat je in de volle zon de foto's op het scherm van je iPhone minder goed kunt beoordelen, dus is de kans groot dat je sommige HDR-foto niet optimaal bewerkt. Gelukkig kun je in de app aangeven dat ook de drie originele foto's in de filmrol bewaard moeten worden. Die kun je bijvoorbeeld thuis weer in de app inladen, zodat je wel ziet wat je doet en je alsnog de allermooiste HDR-foto's maakt. De resultaten van Pro HDR X zien er over het algemeen heel natuurgetrouw uit. Gebruik je de app Fotor HDR, dan kun je ook foto's met een veel explicieter HDR-uiterlijk maken. Het lijken dan meer schilderijen of tekeningen.

Pro HDR X

Score *****

Prijs € 1,99

Omvang 1,3 MB

Fotor HDR

Score ****

Prijs € 1,99

Omvang 24,3 MB

Met Fotor HDR kun je het HDR-effect extra benadrukken.

Timelapse

Sommige dingen om ons heen spelen zich zo langzaam af, dat we amper merken dat er iets verandert. Een ijsblokje doet er bijvoorbeeld erg lang over om te smelten, wolken lijken vaak nagenoeg stil te hangen en wachten voor een rood stoplicht is ronduit saai. Om te zien wat er werkelijk gebeurt, zou je het proces versneld moeten kunnen afdraaien. Een uur samendrukken tot enkele seconden, desnoods enkele uren tot een minuut. Dat kan door een timelapse te maken. Dat is een filmpje waarmee je de werkelijkheid enorm versnelt. Van alles waar enige beweging in zit, kun je enorm leuke timelapses maken.

Normaal heb je daar een vracht aan (camera)apparatuur voor nodig, maar met je iPhone werkt het net zo goed en gaat het een stuk makkelijker.

Installeer de app Lapse It Pro en plaats je telefoon op een statiefje of zet hem ergens stevig tegenaan. Vervolgens geef je aan om de hoeveel seconden of minuten er een opname gemaakt moet worden en laat je de app enkele minuten of uren draaien. Gebruik in het laatste geval wel een voedingskabeltje. Doordat er met regelmaat een opname wordt gemaakt, krijg je als het ware een filmpje waarin je de tijd enorm versnelt. Een ijsblokje smelt dan niet in anderhalf uur, maar in twintig seconden. Je ziet het gekrioel van voetgangers en verkeer, ze spoeden zich beurtelings over een kruising. Wolken flitsen over een landschap en bootjes stuiven over het water. Bij redelijk snelle bewegingen gebruik je een kort interval om een vloeiende timelapse te krijgen. Bij langzamere bewegingen juist langere intervallen omdat er minder gebeurt. Zodra je klaar bent, stel je in met hoeveel beeldjes per seconde je de opnamen weer laat afspelen. Hiermee bepaal je het optimale effect van de film. Een timelapse moet namelijk niet te snel, maar zeker ook niet te langzaam afspelen.

Lapse It Pro

Score *****

Prijs € 1,99

Omvang 15,1 MB

0 Reactie(s) op: Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.