Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

Door: Kees Krick | 14 maart 2016 07:13

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Met een iPhone maak je prachtige foto's. Dat neemt niet weg dat er ook situaties zijn waarin de camera wat minder presteert. Zoals bij weinig licht. Gelukkig kun je dankzij de technologische hoogstandjes van gespecialiseerde apps in allerlei speciale omstandigheden alsnog goed beeld schieten.

De hardware en software van de iPhone is de afgelopen jaren al sterk verbeterd. Dankzij allerlei apps kun je nog meer uit die camera halen. Zo kun je bijvoorbeeld beter inzoomen, 's avonds mooiere beelden maken en achteraf scherpstellen. We bespreken diverse gespecialiseerde apps. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Hogere resolutie en beter inzoomen

Vergeleken met sommige andere telefoons, heeft de iPhone een wat beperkte resolutie. Met acht megapixels kun je heus wel mooie plaatjes maken, maar toch kan de detaillering soms beter, of heb je wat extra beeldmateriaal nodig om de foto mooier bij te snijden. Met de app Hydra los je deze beperking in één klap op. Want je kunt er foto's van twaalf, zestien en zelfs tweeëndertig megapixels mee maken. Hoe dat kan? De app schiet snel achter elkaar een reeks opnamen en let daarbij op de bewegingssensoren van je iPhone.

Omdat je handen altijd lichtjes trillen, bevat elke opname net iets andere beeldinformatie. Hydra weet hoeveel de telefoon verschoven is, zodat het de beelden naadloos kan combineren tot één foto met een hogere resolutie en een betere detaillering. Slim! Hetzelfde trucje gebruikt Hydra om mooiere ingezoomde foto's te maken. Je iPhone heeft geen optische zoomlens. Dus als je met een camera-app inzoomt, wordt de foto simpelweg uitvergroot en dat maakt het plaatje er niet bepaald mooier op. Gebruik je Hydra, dan wordt het beeldmateriaal van een hele reeks foto's gecombineerd, zodat je foto er alsnog mooier uitziet.

Hydra

Score *****

Prijs € 4,99

Omvang 11,6 MB

Hydra laat je twee of vier keer digitaal inzoomen met verbeterde kwaliteit.

Sfeeropnamen bij weinig licht

Hydra heeft nog meer te bieden, waaronder een stand voor weinig licht. Normaal wordt een foto dan vaak te donker, erg korrelig en de kans op bewegingsonscherpte is erg groot. Zonde, want zo is het wel heel erg lastig om mooie sfeerfoto's te maken. Hydra lost dit op dezelfde manier op als bij het inzoomen. Het enige wat je hoeft te doen is je camera eventjes zo stil mogelijk vast te houden tot de reeks foto's is geschoten. Een statief heb je dus niet nodig.

De gecombineerde foto ziet er mooier en helderder uit dan een standaard-foto en bevat bijna geen ruis. Gaat het je alleen om foto's bij weinig licht, dan kun je ook kiezen voor de app Cortex Camera. Ook deze app schiet een reeks foto's, die vervolgens gecombineerd worden tot één foto door te letten op de bewegingssensoren. Voor beide apps geldt dat je het beste resultaat hebt bij statische onderwerpen. Alles wat beweegt zal namelijk vervagen, wat soms trouwens best leuke en creatieve effecten geeft.

Cortex Camera

Score ****

Prijs € 2,99

Omvang 1,5 MB

Met zowel Cortex als Hydra maak je betere foto's bij weinig licht.

Bewegingen vervagen

Op websites en sociale netwerken als Flickr en Instagram zie je veel foto's voorbijkomen met prachtige voortjagende wolken en een waterval of de branding die is veranderd in een zijdezachte waas. Hoe doen ze dat? De truc is dat je een lange belichtingstijd gebruikt, zodat alles wat beweegt in beeld vervaagt. Standaard kan je iPhone dat niet, omdat er overdag veel te veel licht is om bijvoorbeeld dertig seconden te belichten. Zelfs voor een spiegelreflex heb je dan een speciaal filter nodig, een soort verduisteringsgordijn zodat het lijkt alsof het nacht is.

Op je iPhone past zo'n filter niet echt en daarnaast hebben camera-apps een beperking van slechts een halve seconde. De app Slow Shutter Cam lost dit op door continu opnamen te maken en deze direct te combineren, zonder dat de foto overbelicht raakt. Je ziet op het scherm precies hoe alles wat beweegt langzaam begint te vervagen. Alles wat niet beweegt, komt haarscherp op de foto. Geef je de app de tijd, dan veranderen wolken in dynamische strepen die door het beeld lijken te jagen. Stromend water in een rivier of gracht verandert in een zijdezachte waas, of je krijgt mooie patronen te zien door stromingen. Er wordt alleen niet gelet op de bewegingssensoren, dus je moet je telefoon op een (mini)statief plaatsen of op een andere manier stevig neerzetten.

Slow Shutter Cam

Score ****

Prijs € 0,99

Omvang 6,2 MB

0 Reactie(s) op: Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.