Periscope: Zo zend je live video's uit vanaf je smartphone

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 september 2015 13:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Periscope staat volop in de belangstelling. Bezoekers van concerten, sportwedstrijden en evenementen gebruiken deze app om thuisblijvers live te laten meegenieten. Het principe van live-streaming is simpel: gebruik de camera van je smartphone, maakt een opname en deel de beelden direct op Twitter.

01 Opstarten

Afgelopen voorjaar werd Periscope door Twitter gelanceerd en sindsdien is deze mobiele app mateloos populair. Ga naar de applicatiewinkel van je iOS- of Android-toestel om Periscope te installeren. Nadat je de applicatie hebt opgestart, neem je de introductie even door om kennis te maken met de dienst. Kies uiteindelijk voor Aan de slag en log in met je Twitter-account. In de iOS-app bevestig je vervolgens met Maak account aan en kies je voor Gereed. Je komt nu in het beginscherm van Periscope terecht.

02 Live-video's zoeken

Voordat je zelf een uitzending begint, is het eerst verstandig om naar een video van iemand anders te kijken. Op die manier krijg je een idee van hoe het streamen werkt. Druk op het wereldbolletje, waarna er in de iOS-app een kaartje verschijnt met live-streams die momenteel populair zijn. Zoom in op een locatie en druk op een rode stip om het beschikbare aanbod te bekijken. Als je tikt op een titel, kijk je rechtstreeks naar de beelden. In de Android-versie verschijnt er een lijst waarin je tussen live-filmpjes kunt snuffelen.

Auteursrecht

Het live streamen van beelden met een smartphone is enorm in opmars en nog relatief nieuw. In hoeverre rechtstreekse opnames in strijd zijn met het auteursrecht is om die reden een interessante kwestie. Veel artiesten op festivals geven televisiemaatschappijen bijvoorbeeld geen toestemming voor een uitzending, maar hoe zit dat met particulieren die de beelden live via sociale media delen? In principe is het verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal openbaar te maken, dus de kans is aanwezig dat je erop wordt aangesproken wanneer je deze regel negeert.

03 Chatten

Tijdens het bekijken van een uitzending is het mogelijk om te chatten. Kijkers kunnen commentaar geven op het filmpje of onderling discussiëren. Druk onderaan op Zeg iets en typ de gewenste tekst. Zodra je de tekst verstuurt, is het bericht voor iedereen te zien. Je kunt ook hartjes sturen door ergens op het scherm te tikken.

Op die manier laat je aan de filmer blijken dat je de beelden waardeert. Je ontdekt eenvoudig wie er nog meer live meekijken met de video. Veeg in de iOS-versie naar rechts of in de Android-versie omhoog. Gebruik de optie Verberg chat om de gesprekken te verbergen.

04 Rapporteren

Omdat alle beelden live zijn, is het voor de medewerkers van Periscope zeer lastig om ongewenste content te bestrijden. Hiervoor heeft de dienst de hulp van zijn gebruikers nodig. Indien je een video tegenkomt waarvoor je andere kijkers wilt behoeden, maak je op een iPhone eerst een veegbeweging naar rechts.

Veeg daarna helemaal omhoog totdat je de optie Rapporteer uitzending ziet staan. Tik daarop en kies daarna voor Meld ongepaste inhoud. Op een Android-toestel veeg je eerst omhoog en druk je daarna op de knop met de puntjes om de functie te ontvouwen.

1 Reactie(s) op: Periscope: Zo zend je live video's uit vanaf je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 september 2015 10:21 Anoniem
  Weer een nieuwe manier om in het verkeer om te komen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.