Karen: een psychologe in je broekzak

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 08 april 2015 14:48

iPhone

Big data, het is een term die de laatste tijd vooral wordt gebruikt bij het advertentiemodel van bijvoorbeeld Facebook. Al je gegevens worden opgeslagen en worden gebruikt voor zaken waar ze misschien niet meteen voor bedoeld waren. Maar er zit ook een glimmende keerzijde aan de medaille.

Ze heet Karen en ze is er speciaal voor jou. Karen, vanaf 15 april te downloaden voor iOS en later ook voor Android, is een virtuele lifecoach (laat dat even bezinken). Ze gebruikt dezelfde data die Facebook en Google gebruiken om een advertentieprofiel van je te maken. Maar in plaats van je gegevens te gebruiken om geld te verdienen, monitort Karen je leven om jóu er beter van te maken. Ze leert snel en na verloop van tijd weet ze dingen van je die ze eigenlijk niet kan weten.

Grenzen

Dit alles wordt in een soort game-jasje gegoten, met een actrice die Karen speelt en HD-video om het allemaal wat aantrekkelijker te maken. Karen spreekt je aan, praat over zichzelf en vraagt tegelijkertijd de oren van je hoofd. Als je haar negeert, wordt ze verdrietig, maar als je veel met haar praat, is ze als een goede vriendin - eentje die je grenzen respecteert, maar ze wel opzoekt.

Hoe meer je met Karen praat, hoe meer ze over je te weten komt.

Onder de motorkap draait het echter om het psychologische aspect. Hoe meer je Karen vertelt hoe je je voelt en wat je bezighoudt, hoe beter ze je begrijpt en hoe beter ze je dus kan helpen. Het is natuurlijk nog maar afwachten hoe goed het werkt, maar het idee is in elk geval erg interessant - en een klein beetje eng.

1 Reactie(s) op: Karen: een psychologe in je broekzak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 april 2015 15:54 Oscar
    Karen spreekt je aan, praat over zichzelf, vraag of praat je de oren van je hoofd, Als je haar negeert wordt ze verdrietig. Maar als je veel met haar praat, is ze als een goede vriendin. De makers van die app hebben vrouwen goed bestudeerd. Ze hebben de meeste clichés, over de vrouw vriendin, mooi verwerkt in een app, niet tot psychologe, maar meer één virtuele vriendin.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.