Is Trump als president slecht voor Apple's iPhone-verkoop?

Door: Daan Doedens | 14 november 2016 17:06

iPhone

De stofwolken rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn enigszins gaan liggen, maar de mogelijke implicaties van het presidentschap van Trump worden juist steeds duidelijker. En ook Apple zou nog wel eens in de problemen kunnen komen door de uitslag.

Trump heeft als zakenman en miljardair natuurlijk een andere kijk op buitenlandse handelsbelangen dan zijn voorganger, en dat zou voor Amerikaanse bedrijven slecht kunnen uitpakken. Lees ook:Trump krijgt 11 miljoen Twittervolgers van @POTUS.

Vreemde valuta

Een van de redenen daarvan is het feit dat Trump China - en andere Aziatische landen - ervan verdenkt de waarde van de valuta kunstmatig op een bepaald peil te houden, om zo de concurrentiepositie te verbeteren. Daar is de zakenman en toekomstig president niet van gediend, zo heeft hij al meerdere malen laten weten.

Om dergelijke praktijken tegen te gaan, is een stop op belangrijke Aziatische exportproducten als mais en sojabonen een van de mogelijkheden. Andersom zouden Amerikaanse exportproducten - waaronder veel technologie - na een reactie van China juist in Amerika achter moeten blijven.

Apple

En dat zou funest kunnen zijn voor de verkoop van bijvoorbeeld iPhones in China. Dat land is potentieel een enorme afzetmarkt voor Apple, en hoewel de iPhone daar door goedkope smartphones en iPhone-look-a-likes nog steeds niet echt van de grond is gekomen, zijn de absolute aantallen, en de mogelijke markt, nog steeds erg groot.

Doemdenken? Misschien wel. Maar Obama probeerde vlak nadat híj de verkiezingen had gewonnen ook de importkosten vanuit Azië te verhogen. Dat leidde tot een reactie van China, dat de Amerikaanse importkosten ook omhoog joeg, wat uiteindelijk tot een negatief resultaat voor beide partijen leidde.

Het is de vraag hoe hard Trump het spelletje wil spelen, en hoe hard China terug wil vechten. Voorlopig zal Apple zich meer zorgen maken om de 33 procent daling van de verkopen in Azië in het afgelopen jaar.

0 Reactie(s) op: Is Trump als president slecht voor Apple's iPhone-verkoop?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.