Is de iPhone immuun voor virussen?

Door: Martin Gijzemijter | 12 maart 2016 08:48

Blog

Er bestaat geen enkele software die waterdicht is. Zolang het gemaakt kan worden, kan het gekraakt worden. Technisch gezien is het een absolute onwaarheid dat de iPhone immuun is voor virussen. Maar de kans dat er een virus opduikt op je iPhone is erg onwaarschijnlijk.

Restricties

De veiligheid van de iPhone heeft niets te maken met de kwaliteit van de software, we durven te wedden dat er in iOS net zoveel kwetsbaarheden te vinden zijn als in Android. De grote kracht van Apple is echter dat het flinke restricties oplegt aan wat je als gebruiker (en ontwikkelaar) kan en mag doen. Je kunt apps niet buiten de App Store om downloaden (in tegenstelling tot bij Android), tenzij je jailbreakt natuurlijk. Lees ook: Zo maak je het jailbreaken van een iPhone ongedaan.

Alle software die je in de App Store ziet, is door Apple getest en gecontroleerd en als achteraf tóch blijkt dat een ontwikkelaar de regels overtreedt, dan wordt zo'n app direct uit de App Store gehaald. Updates aan iOS worden, in tegenstelling tot Android, direct van Apple aan de gebruiker geserveerd (in plaats van via allerlei tussenpersonen) en doorgaans zijn de meeste iPhones dan ook binnen enkele dagen van de meest recente (beveiligings-)update voorzien. Dat maakt het platform wel een stuk veiliger.

Kwetsbaar

Maar maakt dat de iPhone immuun? Absoluut niet. Het is in theorie nog altijd mogelijk voor hackers om gebruik te maken van kwetsbaarheden in bijvoorbeeld Safari, maar mede vanwege het feit dat updates zo snel gedistribueerd en geïnstalleerd worden, loont dat de moeite niet echt. En daarom horen we ook niet vaak van dit soort incidenten. Wel gebeurt het af en toe dat er gebruik wordt gemaakt van een software-bug, zoals het incident van een aantal maanden geleden waarbij de iPhone spontaan crashte wanneer er een bepaald soort tekst werd gestuurd. Schadelijk was dat echter niet, en het valt ook niet onder malware.

Phishing

De iPhone is relatief veilig, omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt. Die veiligheid is verdwenen wanneer je je iPhone jailbreakt, omdat je dan vrij bent om te installeren wat je wilt en dat maakt iOS direct kwetsbaarder. Toch betekent het niet dat je bij een niet-gejailbreakte telefoon zonder nadenken kunt doen wat je wilt. Zo was er vorig jaar een incident waarbij Russische hackers via phishing een aantal iCloud-wachtwoorden in handen hadden gekregen, waardoor ze iPhones op afstand konden locken (tegen betaling gaven ze de telefoons dan vrij). Dat is uiteraard geen virus of malware, maar zadelt je wél met een probleem op. Dus samengevat: de iPhone is hartstikke veilig, maar blijf altijd op je hoede.

1 Reactie(s) op: Is de iPhone immuun voor virussen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 maart 2016 10:33 Kasander
  In het kort:
  De iPhone is van zichzelf veilig genoeg alleen het gevaar zit dus bij de gebruiker die jailbreakt of in phishing trapt.
  Dat zijn zijn dezelfde twee zaken die het bij Android ook onveilig maken. Buiten de data-stelende apps na, dan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.