iPhone 6s vs 6s Plus: Welke iPhone moet ik kiezen?

Door: jelle-peterse | 25 september 2015 12:02

Nieuws

Vandaag is het zover: de verkoop van de nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus is gestart in de voor Apple belangrijkste landen. In Nederland moeten we nog even geduld hebben, hier start de verkoop waarschijnlijk vrijdag 2 oktober. Genoeg tijd om nog even goed na te denken over de vraag: 'welke iPhone past het beste bij mij?'

De iPhone 6s Plus lijkt in eerste instantie niets meer dan een grote versie van de iPhone 6s, maar niets is minder waar. De iPhone 6s Plus heeft niet alleen een groter scherm, maar verschilt ook op een aantal andere vlakken die wellicht doorslaggevend kunnen zijn wanneer de keuze tussen de iPhone 6s en 6s Plus gemaakt moet worden. Lees ook: De eerste reviews van de iPhone 6s en 6s Plus zijn binnen!

Een groter scherm

Captain Obvious here: de iPhone 6s Plus heeft een groter scherm dan de iPhone 6s. De iPhone 6s heeft een scherm met een diameter van 4.7 inch (ongeveer twaalf centimeter), waar het scherm van de iPhone 6s Plus een diameter van 5.5 inch (ongeveer veertien centimeter) heeft. Dit betekent dat de 6s Plus meer ruimte heeft, games en video's meer tot leven komen en tekst wellicht als beter leesbaar ervaren kan worden. Maar dit kan ook betekenen dat de iPhone minder makkelijk in een broekzak past, iets wat op lange termijn irritatie kan opleveren.

Niet helemaal dezelfde camera

De iPhone 6s en 6s Plus hebben beide een twaalf megapixel-camera, en kunnen 4K video opnemen (ongeveer vier keer zoveel pixels als Full HD). Beide iPhones hebben dezelfde sensoren en lenzen, maar er is één belangrijk verschil: de iPhone 6s Plus beschikt over optische beeldstabilisatie voor foto's en video. De Duitse website GIGA TECH laat het duidelijke verschil in deze handige video goed zien. De opnamen met een iPhone 6s Plus zijn vloeiend en prettig om naar te kijken, terwijl de video van de iPhone 6s een stuk schokkeriger is.

De iPhone 6s en 6s Plus kunnen 4K video opnemen.

Nu zal dit niet voor iedereen doorslaggevend zijn, maar voor gebruikers die op hun iPhone veel met foto en video bezig zijn, is het het waard om dit mee te nemen in de overweging.

Langere batterijduur

Omdat de iPhone 6s Plus aan de binnenkant meer ruimte heeft dan zijn kleine broertje, is de batterij een stukje groter. Nu gebruikt het scherm natuurlijk meer energie omdat het groter is, maar desondanks gaat de grote iPhone langer mee.

De batterij in de iPhone 6 Plus, uit elkaar gehaald door iFixit.

Apple claimt dat iPhone 6s Plus (in vergelijking met de iPhone 6s) tien uur langer kan bellen, ongeveer twee uur langer kan internetten, en drie uur langer video en dertig uur langer audio kan afspelen. Ook is de stand-by tijd met zes dagen verlengd.

Horizontaal en extra functies

De iPhone 6s Plus is in landschap-modus te gebruiken. Dit is op de iPhone 6s ook mogelijk, maar alleen wanneer er een app geopend is. Het thuisscherm is alleen verticaal te gebruiken. De iPhone 6s Plus kan ook hier in landschapsmodus gebruikt worden, en heeft in Apple's apps vaak extra functies dan de iPhone 6s, vanwege de extra ruimte op het scherm.

De iPhone 6s Plus laat in landschapsmodus extra informatie zien.

Conclusie

Voor gebruikers die veel met foto en video bezig zijn, de iPhone veel gebruiken voor werk en afspraken en er zeker van willen zijn dat de batterij een dag meegaat bij normaal gebruik, is de iPhone 6s Plus wellicht een betere keuze dan de iPhone 6s. Maar hier betaal je ook voor: de iPhone 6s Plus is (gebaseerd op prijzen van de iPhone 6 en 6 Plus) 100 euro duurder dan de iPhone 6s.

Hopelijk is het duidelijker welke iPhone beter bij je past, en kun je zo een meer onderbouwde keus maken als de nieuwe iPhones in Nederland beschikbaar zijn. Bekijk hier alle specificaties op Apple's website. Als we de iPhone 6s en 6s Plus in handen hebben, zullen we uiteraard een uitgebreide review schrijven.

0 Reactie(s) op: iPhone 6s vs 6s Plus: Welke iPhone moet ik kiezen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.