iPhone 6s Plus voor mensen met kleine handen?

Door: jelle-peterse | 14 oktober 2015 09:55

Hands-on

Ik heb voor het gebruiken van grote telefoons een probleem: kleine handen. Althans, dat dacht ik. De overstap van de iPhone 5 naar de iPhone 6 was al een enorme stap en nu heb ik een iPhone 6s Plus. Hoe bevalt deze, en hoe groot is het probleem van mijn kleine handen daadwerkelijk?

Voordat ik afgelopen jaar de keuze maakte voor een iPhone 6 tegenover een iPhone 6 Plus, heb ik beide toestellen in m'n handen gehad. Na deze grondige vergelijking van een seconde of twintig, wist ik het zeker: die iPhone 6 Plus is véél te groot. Nu ik dit jaar weer voor de keuze gezet ben, heb ik het aangedurfd een iPhone 6s Plus te kiezen. Lees ook: 8 redenen om nú over te stappen op de iPhone 6s.

Eerste indrukken

Het moment is daar: je trekt - zo blij als een kind op Pakjesavond - het folie van de doos en laat het deksel er langzaam afglijden. Daar ligt hij: m'n roségouden iPhone 6s Plus. M'n handen verkrampten al: hoe zouden ze ooit in staat zijn zo'n enorme glazen plaat te bedienen? Ik voelde iets van angst toen ik de telefoon voor het eerst uit de doos pakte en het plastic er vanaf haalde. Het voelde onwennig, maar niet per sé verkeerd.

Het eerste probleem van het hebben van kleine handen leek zich voor te doen toen ik de telefoon uit zijn diepe slaap wilde halen. Ik kon met mijn duim niet direct bij de aan/uit-knop. Ietwat vervreemd pakte ik de telefoon op een andere manier vast, en zette ik hem aan.

Mijn kleine duim is niet in staat de linker bovenhoek te bereiken.

Na alle instellingen te zijn doorlopen en mijn iCloud-reservekopie terug gezet te hebben, kwam ik tot de ontdekking dat ik de telefoon al die tijd onbewust op dezelfde manier vast gehouden had. M'n ene hand nog steeds rechts, in de positie die hij had tijdens het aanzetten van de telefoon, en m'n andere hand aan de linker kant, waarbij m'n duim gemakkelijk de linker bovenkant van het scherm kon bereiken. Misschien is de iPhone 6s Plus wel gemaakt om met twee handen bediend te worden. De tijd zou leren of dit op de lange termijn zou gaan irriteren, maar ik had ondertussen goede hoop aangezien ik de telefoon volledig onbewust op deze manier was gaan gebruiken.

Geen problemen in het dagelijks gebruik

Oké, de iPhone 6s Plus gebruiken met één hand gaat niet lukken. Met mijn kleine duim is het simpelweg fysiek niet mogelijk om de andere kant van het scherm te bereiken, laat staan de andere bovenhoek. Maar op dagelijkse basis heb ik dit eigenlijk nooit een probleem gevonden. Het gebruiken van twee handen om de iPhone te bedienen gaat heel intuïtief en ik was er na een dag aan gewend.

Op straat, in de bus of trein, thuis op de bank; de momenten waarop ik mijn telefoon het meest gebruik voorzien geen problemen in het dubbelhandige gebruik. Op straat let ik toch al niet op waar ik loop, dus die extra hand levert wat mij betreft geen extra gevaren op. En als je even rustig zit vond ik het helemaal geen probleem.

De iPhone 6s Plus nodigt enorm uit om met twee handen gebruikt te worden.

Omdat ik veel video kijk en elke ochtend m'n krant digitaal lees, was het grotere scherm een uitkomst ten opzichte van mijn iPhone 6. De extra ruimte maakt het consumeren van content een stuk aangenamer, en ik merkte dat ik mijn iPad (die ik voorheen gebruikte voor video's en m'n krant) zelden gebruikt heb. Tekst is beter leesbaar en het schermt voelt minder overbevolkt.

Even muggenziften

Eerlijk is eerlijk, niet alles is rozengeur en maneschijn. Dat zo'n grote smartphone door mij niet met één hand te gebruiken is, zorgt ook voor de nodige ergernissen. Even snel de vertraging van je trein opzoeken terwijl je een broodje döner wegwerkt is geen optie; broodjes eet ik dus voortaan pas ín de trein. Even snel een filmpje opzoeken over hoe je het beste een steak bakt terwijl je al staat te koken is niet meer mogelijk. Ook kan ik tijdens mijn dagelijkse ochtendritueel niet meer tegelijkertijd koffiezetten en m'n Whatsapp checken, dus drink ik nu - na het duidelijk op orde hebben van m'n prioriteiten - koffie op het werk.

Zeuren over dit soort kleine onhandigheden lijkt op het eerste gezicht muggenzifterij, maar het kan op de lange termijn daadwerkelijk een probleem worden.

Dus, wel of niet een grote smartphone?

Al met al is een grote smartphone heel eenvoudig te gebruiken, ook met kleine handen, en heeft de extra ruimte veel voordelen. Maar er zijn genoeg kleine ergernissen die de keuze wellicht beïnvloeden. De keuze die je zelf moet maken is of deze kleine ergernissen opwegen tegen de voordelen van een groter scherm. Voor mensen die moeite hebben met lezen betekent een groter scherm dat letters beter leesbaar kunnen zijn. Ook is de videocamera van de iPhone 6s Plus een stuk bruikbaarder dan die van de iPhone 6s door optische beeldstabilisatie, en kun je veel apps in landschapsmodus gebruiken die op de 'gewone' iPhone alleen staand te gebruiken zijn.

De iPhone 6s Plus (rechts) is een stuk groter dan de iPhone 6s (links).

Als ik weer zou moeten kiezen, zou ik op dit moment niet kunnen zeggen of ik weer voor zo'n groot scherm zou gaan. De telefoon past niet in m'n broekzak, is dus onhandig mee te nemen en de grootte van mijn handen is niet toereikend genoeg om hem te gebruiken met één hand. Aan de andere kant, de grootte van het scherm zorgt er wel voor dat ik mijn iPad thuis laat omdat ik m'n krant vrijwel net zo goed kan lezen op mijn telefoon. Ook video is imposant genoeg om m'n telefoon te gebruiken zijn plaats van mijn iPad.

Conclusie

Hoe groot de af te wegen ergernissen zijn, hangt volledig af van jezelf. Ik ben zelf een hele slechte multitasker, dus mailen terwijl ik m'n haar in model breng was voor mij sowieso al geen optie. Maar als je graag multitaskt, en je je telefoon graag gebruikt terwijl je iets anders doet, kunnen de nadelen opwegen tegen de voordelen.

Helaas heeft niet iedereen de luxe om een iPhone uit te proberen, en hem daarna kosteloos in te ruilen voor een andere. Als je nog twijfelt, ga er dan voor! Dat is de enige manier om erachter te komen of een groter scherm bij je past. Of ik deze iPhone 6s Plus blijf gebruiken? Ik denk dat ik heel gelukkig ben als ik weer zonder zorgen een broodje döner kan eten terwijl ik mijn vertraging check, en met mijn iPhone 6 in mijn broekzak op pad kan.

0 Reactie(s) op: iPhone 6s Plus voor mensen met kleine handen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.