iPhone 6s Plus Fotocamera-test

Door: jelle-peterse | 17 oktober 2015 12:31

Review

De nieuwe iPhone 6s en 6s Plus zijn de eerste iPhones die een 12 megapixel-sensor in de camera hebben. Dit klinkt als een verbetering, maar hoe groot zijn de verschillen ten opzichte van de iPhone 6 daadwerkelijk?

iPhone 6S Plus

Fotocamera

Sensor:

12 megapixel

Diafragma:

ƒ/2.2

Optische beeldstabilisatie:

Ja (alleen iPhone 6S Plus)

Panorama:

Ja (tot 63 megapixel)

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Meer detail
  • Realistische kleuren
  • Minpunten
  • Kwaliteit hetzelfde als de iPhone 6 Plus

Lange tijd moesten iPhone-gebruikers het doen met een 8 megapixel sensor, maar nu zijn de iPhone 6S en 6S Plus voorzien van een 12 megapixel camera. Dit lijkt misschien mooier dan het is, want meer megapixels betekent niet per definitie betere foto's. Daarom is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de sensor: zo zijn bijvoorbeeld de pixels beter afgeschermd van elkaar, zodat er geen licht van de ene naar de andere pixel 'weglekt'. Lees ook: iPhone 6S Plus Videocamera-test.

De nieuwe camera blijkt er echter niet voor te zorgen dat de iPhone 6S (Plus) de beste foto's maakt in vergelijking met andere smartphones. In een onderzoek naar fotokwaliteit van DxOMark, een doorgaans betrouwbare tester van camera's en lenzen, eindigde de iPhone 6S op de tiende plaats. Het opvallende is dat de iPhone 6S dezelfde score krijgt als de iPhone 6. Je zou zeggen dat de kwaliteit een stuk beter moet zijn doordat er meer megapixels in de sensor zitten, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten meer pixels op de sensor, maar deze is niet groter geworden. Omdat de pixels hierdoor dichter bij elkaar zitten, kan er licht 'weglekken' naar andere pixels, waardoor kleuren kunnen vervagen. Dat Apple erin geslaagd is om de kleuren net zo realistisch vast te leggen met deze nieuwe sensor, is een noemenswaardige prestatie.

In onderzoek van DxOMark eindigt de iPhone 6S op de tiende plaats.

Wij testten de camera van de nieuwe iPhone 6S Plus en vergeleken deze onder andere met die van de iPhone 6 Plus. In dit artikel bespreken we het verschil in kwaliteit van de foto's die de iPhone's maken. Alle foto's zijn onbewerkt en komen rechtstreeks uit de iPhone 6S Plus en 6 Plus.

Elk klein detail is zichtbaar

Het eerste verschil heeft direct te maken met het verhoogde aantal pixels in de sensor: foto's bevatten veel meer details. Ook zijn de kleuren net zo helder en natuurlijk als bij foto's met de 6 Plus, wat in combinatie met de nieuwe sensor een mooie prestatie is.

Kleuren zijn nog steeds helder op de iPhone 6S (Plus).

De iPhone 6S (Plus) laat enorm veel detail zien.

Enorme panorama's

De iPhone 6S en 6S Plus kunnen met hun 12 megapixel sensor panorama's van 63 megapixels maken, wat wederom zorgt voor enorm veel detail. Ter vergelijking: de iPhone 6 maakt panorama's van maximaal 43 megapixel. De functie werkte erg goed op de iPhone 6, en werkt nog beter op de iPhone 6S. De iPhone maakt zonder problemen van al die losse foto's één grote panorama en laat alles naadloos op elkaar aansluiten.

De 6S (Plus) sluit de losse fotos nog beter aan om een panorama te maken (vooral zichtbaar bij het voetbaldoel rechts).

Het verschil is ook bij panorama's in de details goed te zien.

Minder korrelig in het donker

De grootste verbetering ten opzichte van vorig jaar is te zien op foto's met weinig licht. Camera's zijn het beste te testen in een donkere omgeving, omdat deze dan laten zien wat ze doen met pixels waarvan ze geen kleur weten. Camera's kunnen soms willekeurige kleuren aan donkere pixels toekennen. Zo ontstaat ruis: je foto wordt korrelig. De iPhone 6 Plus wilde nog wel eens wat korrelige foto's maken (ruis). Dit is waar de iPhone 6S Plus zijn voorganger met vlag en wimpel verslaat.

De 6S (Plus) toont wat meer contrast in moeilijke lichtomstandigheden.

Bij foto's met veel donkere delen zorgt de 6S (Plus) voor meer detail.

De verbetering is vooral 's nachts duidelijk te merken. In het donker zijn enorm veel details te zien die voorheen niet zichtbaar waren.

Zonder in te zoomen is er al een groot verschil te zien in de details.

Het grootste verschil tussen de iPhone 6 (Plus) en de 6S (Plus): details in het donker.

Conclusie

De camera van de iPhone 6S (Plus) is een geweldige verbetering in een donkere omgeving, waar het enorm veel meer details laat zien. Daarbuiten presteert de iPhone 6S (Plus) hetzelfde als de iPhone 6 (Plus) en dat is misschien wel een enorme prestatie. Om dezelfde kwaliteit en natuurlijke kleuren vast te leggen met een sensor die net zo groot is, maar waar veel meer pixels op zitten, is een prestatie op zich. Apple heeft het voor elkaar gekregen dezelfde kleurkwaliteit in foto's te leveren als - de om de camera geprezen - iPhone 6 (Plus).

Ook de camera in de nieuwe iPhone 6S (Plus) levert prachtige foto's op.

De fotocamera an sich is wat ons betreft geen reden om te upgraden als je nu een iPhone 6 (Plus) gebruikt. Het extra detail is fijn, maar is alleen zichtbaar wanneer je ver inzoomt en dit zal voor de meeste gebruikers waarschijnlijk niet eens zichtbaar zijn. De nieuwe iPhone 6S Plus heeft echter in de videocamera optische beeldstabilisatie, wat wellicht wél een reden kan zijn om te upgraden. Hou voor een review van de videocamera MacWorld.nl in de gaten.

0 Reactie(s) op: iPhone 6s Plus Fotocamera-test

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.