iPhone 6 Plus (128 GB) - De duizend-euro-telefoon

Door: Lennart Koster | 13 november 2014 21:40

Review

Je hebt de zogenoemde 'one million dollar cars', oftewel auto's met een prijskaartje van een miljoen dollar. Gelukkig zijn telefoons niet zo enorm duur als deze auto's, maar met de iPhone 6 plus 128 GB kunnen we wel het begrip 'duizend-euro-telefoons' inluiden.

iPhone 6 Plus 128 GB

Prijs €999

Besturingssysteem: iOS 8.1

Beeldscherm: 5,5 inch (1920x1080)

Camera: 8 megapixel (1,2 megapixel voorop het toestel)

Processor: Apple A8

Werkgeheugen: 1 GB

Opslaggeheugen: 128 GB

Uitbreidbaar geheugen: Micro-sd

Afmetingen: 158 mm x 78 mm x 7 mm

Gewicht: 172 gram

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Beeld
 • Veel opslag
 • Design
 • Bediening
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Prijs
 • Soms instabiel

'Retro' design

Apple was weer met groot materieel uitgerukt voor de lancering van de nieuwe iPhone 6. Alles was het nieuwste van het nieuwste, zeiden ze. Toen vervolgens het design zichtbaar werd, deed dit bij veel mensen een belletje rinkelen. De ronde vormen zijn toch weer een beetje terug, terwijl ze die met de iPhone 4 en 5 juist hadden verbannen. De oude vormen van de eerste drie generaties iPhone lijken dus opnieuw zijn intrede te doen.

Niet erg, want de nieuwe iPhone 6 ziet er prachtig uit. De enorm dunne randen aan de weerskanten van het scherm zorgen ervoor dat je optimaal kan genieten van alles wat je voorgeschoteld krijgt. Over het scherm gesproken: opvallend is dat Apple heeft gekozen om de iPhone 6 in twee formaten uit te brengen. Naast de 6 verscheen namelijk ook nog de 6 Plus. Dit toestel heeft een formaat van maar liefst 5,5 inch. Een flink verschil ten opzichte van de 4,7 inch van de gewone 6. Dat terwijl Apple een paar jaar geleden nog zei dat ze geen grote schermen nodig hadden. Dit keer zijn ze dus niet vernieuwend, maar lijken ze toch wat inspiratie te kopiëren van hun grootste Android concurrenten.

De iPhone 6 Plus is in drie kleuren te verkrijgen: grijs, zilver en goud. Alle drie de kleuren zijn subtiel, waardoor ze stuk voor stuk erg mooi zijn. De afwerking is uiteraard ook erg goed. Geen schroefje, aansluiting of rand steekt uit waardoor het een prachtig geheel is.

De ronde hoeken zijn weer wat teruggekomen, maar de iPhone 6Plus is hoe dan ook prachtig.

Het grote verschil met de 6

Houd je de gewone iPhone 6 en de 6 plus naast elkaar, dan zie qua design weinig verschil. De knoppen en aansluitingen zijn identiek aan elkaar. Uiteraard is het grote verschil het beeldscherm dat maar liefst 0,8 inch groter is. Dat komt neer op ruim twee centimeter. Een flinke stap, wat veel iPhone-liefhebbers zal afschrikken. Zo'n groot formaat zijn we niet gewend van Apple.

De iPhone 6 Plus is een stuk groter dan de gewone 6, maar nog steeds flinterdun.

Zodra je de telefoon aanzet, is het grote beeldscherm prachtig. De kleuren zijn erg helder en alles wat je weergeeft is haarscherp dankzij de full-HD resolutie. De kijkhoek is erg goed. Daarnaast is het scherm ook goed af te lezen in direct zonlicht. Je hebt tot nu toe écht een 'Premium' toestel in je handen.

Het scherm is haarscherp en kraakhelder.

Prestaties minder indrukwekkend dan gedacht.

Uiteraard zit het toestel vol met de nieuwste techniek. Zo draait hij op de nieuwe A8 processor. Deze is te vergelijken met de Snapdragon 810 die high-end Android toestellen aan boord hebben. Daardoor is hij is razendsnel. Zo open je in een seconde apps en werk je in no-time je social media bij.

Dat woordje 'Premium' lijkt wat te vervagen zodra je de iPhone 6 Plus gaat gebruiken. Helaas lopen zelfs op zo'n duur toestel sommige apps niet helemaal lekker. Tijdens het testen gebeurde het regelmatig dat Chrome vast liep, terwijl dit een hele essentiële app is. Gelukkig is iOS zo gebouwd dat niet de telefoon, maar enkel de app vastloopt. Je kunt dus de app snel afsluiten en vervolgens weer opnieuw opstarten.

Dat sommige apps vastlopen, lijkt puur aan de apps zelf te liggen. Ondanks dat moet je wel kunnen rekenen op een toestel van duizend euro. Je mag geen gegevens kwijtraken omdat de app er geen zin meer in heeft. Het gebeurde niet frequent, maar een paar keer per week is alsnog storend. Geïrriteerd raken van je telefoon is nooit leuk, laat staan van een telefoon met dit prijskaartje.

Prachtige foto's en filmen in slow-motion

Een ander groot voordeel van de iPhone 6 Plus is de camera. Deze maakt namelijk prachtige foto's, in alle omstandigheden. Binnen, buiten, overdag of 's nachts, foto's maken is geen enkel probleem. Een leuke toevoeging is dat je kunt filmen met 240 beelden per seconde, wat resulteert in slow-motion beelden. Laat je creatieve geest de vrije loop en je krijgt de meest mooie beelden van bijvoorbeeld een golf die omslaat in de zee.

Het is erg leuk om met de camera te spelen, want hij maakt geweldige foto's en video's.

Waarom zoveel geld voor een smartphone?

Er bestaan ook Android en Windows Phone toestellen met een Full-HD beeldscherm en een high-end processor, die ook prachtig zijn afgewerkt, een enorme schermresolutie hebben en mooie foto's maken. Deze zijn in de regel honderden euro's goedkoper. Waarom zou je dan alsnog voor een iPhone 6 Plus van duizend euro gaan?

Dit lijkt hem onder andere te zitten in de opslagcapaciteit. Deze iPhone 6 Plus heeft namelijk een flinke opslagcapaciteit van maar liefst 128 GB aan boord. Dit vind je in geen ander toestel dan een iPhone terug. Wel kan je in veel Android toestellen een microSD kaart plaatsen. Dit is alleen minder praktisch dan wanneer het geheugen in het toestel verwerkt zit. Apps werken soms alleen op telefoongeheugen bijvoorbeeld.

Daarnaast betaal je uiteraard voor het merk Apple. Wil je met een half opgegeten appeltje op de achterkant van je smartphone lopen, dan moet je flink in de buidel tasten.

Uiteraard werkt iOS heel prettig. Het Android besturingssysteem is vaak wat lastiger in gebruik. iOS is erg eenvoudig en je hebt snel door waar je moet zijn wil je iets kunnen doen. Als je overigens van Android naar iPhone overstapt, dan zal je merken dat je sommige dingen mist. Essentiële dingen zijn gemakkelijk te vinden op een iPhone, maar wil je iets meer personaliseren, dan moet je de menu's in duiken of het is niet eens mogelijk. Dat is zeker even wennen.

Conclusie

Je kunt Android tegenover een iPhone zetten en je merkt dat er een aantal belangrijke verschillen zijn. Zo zijn iPhones gemakkelijker in gebruik en je hebt een prachtig toestel in je handen. Dit is bij Android soms wel anders. Helaas zitten er ook aan de iPhone minpunten. Zo werken apps niet altijd even soepel, ondanks dat je duur toestel hebt. Kies je dan uiteindelijk voor een iPhone? Dan moet je wel een heel uitgebreide media-gebruiker zijn wil je 128 GB nodig hebben. Daarnaast is 5,5 inch voor de Plus erg groot en kan je je toestel dus niet met één hand bedienen. Al met al kan je dan misschien beter voor kleiner kiezen, zowel qua formaat, opslagcapaciteit én prijs. Een iPhone 6 met 64 GB bespaart je namelijk al snel tweehonderd euro.

0 Reactie(s) op: iPhone 6 Plus (128 GB) - De duizend-euro-telefoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.