Apps voor op de fiets

Door: Ronald Smit | 25 november 2018 11:41

Ook op de fiets kan je iOS-apparaat uitstekende diensten bewijzen
How To

Natuurlijk is het niet aan te bevelen om je smartphone tijdens het fietsen te gebruiken. Maar voor iOS zijn er wel interessante apps beschikbaar die je helpen tijdens je fietstocht.

Wat ten eerste onontbeerlijk is voor op de fiets is een goede routeplanner. Een handige app daarvoor is het aloude Google Maps. Kost niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Naast een navigatiemodus voor de auto beschikt de app ook over fiets- en wandelnavigatie. Dat werkt meestal verrassend goed, dus uitproberen kan sowieso alvast geen kwaad. Veel fietsers navigeren via zogeheten fietsknooppunten, die door heel Nederland zijn te vinden. Een speciaal hiervoor ontwikkelde app als Fietsknoop voor iOS maakt daar gebruik van. Je vindt er snel je weg mee door het hele land. In principe is de app gratis, maar mocht je geen prijs stellen op advertenties dan zijn die voor een bedrag van €4,49 uit te schakelen

De iOS-app Fietsknoop

Pech onderweg

Je ziet er natuurlijk niet op te wachten, maar (een onderdeel van) je fiets kan in the middle of nowhere de geest geven. Niet iedereen kan dan blindelings een reparatie uitvoeren en een fietsenmaker is op zondagmiddag midden in het bos natuurlijk nergens te vinden. In dat geval biedt - hopelijk - de app Bike Repair a €4,49 uitkomst. Enige vereiste is dat je de Engelse taal machtig moet zijn, want Nederlands komt er niet in voor. Heb je geen moeite met Engels, dan zit je goed. Via stap voor stap-plannen krijg je helder uitgelegd wat je precies moet doen om een bepaalde reparatie of onderhoudsklus uit te voeren. Gemarkeerde foto's helpen je daarbij snel op weg. Verder vind je in deze app een kledingadvies gebaseerd op het weer. Een must have om bij je te hebben. Vergeet niet ook wat gereedschap mee te nemen, want alleen met een iPhone vang je ook niks aan.

Met Bike Repair voor iOS help je jezelf weer op weg

Fietscomputer

Het is anno 2018 nagenoeg zinloos om een 'echte' fietscomputer aan te schaffen. Je iPhone kan dit klusje - voorzien van bijvoorbeeld de gratis app BikeBoard veel beter afhandelen. Dankzij de ingebouwde GPS-ontvanger is een veel nauwkeuriger snelheids- en afstandsmeting mogelijk dan met de meeste - veelal GPS-loze - fietscomputers. Dergelijke apparaatjes - zeker de goedkope exemplaren - werken via een wielsensor. Afhankelijk van hoe hard of zacht je banden zijn en hoe nauwkeurig je wieldiameter is ingevoerd ontstaan afwijkingen. Daar heb je met een GPS-gebaseerde app natuurlijk geen last van. Bovendien zijn extraatjes als kaartweergave en dergelijke mogelijk. Het is precies dat wat BikeBoard te bieden heeft. Het is geen navigatiesysteem an sich, maar beschikt wel over een kaartweergave zodat je snel kunt achterhalen waar je bent. Of kies voor het 'klassieke' scherm met zaken als snelheid, gereden afstand en dergelijke. Mocht je het willen, dan zijn accessoires verkrijgbaar die extra functionaliteit geven. Maar zo kaal uit de verpakking biedt het al meer dan het overgrote deel van de gespecialiseerde fietscomputers.

Met deze iOS-app maak je van je iPhone een klassieke fietscomputer met extraatjes

Meer

Natuurlijk zijn er nog ontelbaar veel meer handige apps voor op de fiets. Check bijvoorbeeld Naviki a €2,29 eens, een uitgebreide navigatie-app. Ook meer klassieke GPS-apps als Gaia GPS komen prima van pas. En bieden bovendien als voordeel dat ze ook voor wandelen geschikt zijn. Fietsknooppunten Nederland en Fietsknooppunten Vlaanderen zijn weer apps bedoeld voor het navigeren via knooppunten. Beide apps zijn als bundelaanbieding met korting voor €8,99 in de appstore verkrijgbaar.

0 Reactie(s) op: Apps voor op de fiets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.