Zo maak je video's met Apple Clips

Het is zomaar uit de lucht komen vallen: Apple Clips, een handig appje om korte, leuke video’s mee te maken. Apple heeft er vrij weinig ophef over gemaakt en dat is meestal een tegen dat het bedrijf er alle vertrouwen in heeft dat dit appje het op eigen kracht gaat redden. En terecht, want Apple Clips is een fantastische manier om video’s te maken. Maar hoe werkt het precies?

Stiekem is Apple Clips een soort Instagram Stories, maar dan zonder dat er een sociaal netwerk achter hangt en nét even iets beter uitgevoerd. Wanneer je de app hebt gedownload uit de App Store en gestart, dan krijg je direct je eigen gezicht in beeld (ja, voor ons was het ook even schrikken). Vervolgens kun je een foto nemen, een video schieten of een foto of video toevoegen vanuit je Bibliotheek. De rode knop onderin is de belangrijkste knop in de hele app.

Foto’s/video’s toevoegen

Als je drukt op Foto en daarna een foto neemt, dan ben je nog niet klaar. Je moet namelijk bepalen hoe lang de foto in beeld is. Daarvoor houd je de rode balk ingedrukt. De foto is net zo lang in beeld als je de balk ingedrukt houdt. Bij video werkt dat natuurlijk anders, de video is immers zo lang in beeld als deze duurt. Voeg je iets toe uit de bibliotheek, dan werkt dat hetzelfde: een video duurt zolang als hij duurt, een foto die je selecteert dien je toe te voegen door de rode balk ingedrukt te houden.

Media has no description

© PXimport

Live Titles toevoegen

Naast het schieten van een gewone foto of video kun je ook een foto of video schieten met Live Titles. Daarvoor druk je op het pictogram met het tekstballonnetje bovenin. Selecteer een indeling die je mooi vindt, en druk vervolgens op de rode balk om je video te schieten. Wanneer je nu praat tijdens het opnemen, dan zullen de woorden die je uitspreekt in beeld verschijnen, gesynchroniseerd met het moment dat je ze uitspreekt. Op die manier voeg je wat extra’s toe aan je video. Dit werkt overigens ook met foto’s, maar dat voelt toch wat minder speciaal.

Media has no description

© PXimport

Filters

Deze functie kennen we stiekem nog uit Photo Booth, maar dan ditmaal in videovorm: artistieke filters die je kunt toepassen op wat je schiet. Je activeert deze filters door te klikken op het pictogram met de drie rondjes bovenin en het gewenste effect te selecteren. Het handige van Clips is dat je meer dan één optie tegelijk kunt toepassen. Je kunt dus tegelijk Live TItles gebruiken én Effecten. Wanneer een onderdeel is ingeschakeld dan is het pictogram bovenin geel.

Media has no description

© PXimport

Tekst overlays

Om je video nog wat meer op te leuken kun je allerlei tekst overlays toevoegen. De hoeveelheid overlays die de app je biedt is beperkt, maar ze zijn wel erg leuk. Druk op het pictogram met de ster in de cirkel om de tekstoverlays te zien. Selecteer er eentje, sleep hem naar de juiste plek, draai hem, vergroot/verklein hem enzovoort. Door op de overlay te drukken, kun je je eigen tekst daar invoeren.

Media has no description

© PXimport

Posters

Je kunt je video natuurlijk gewoon lekker aan elkaar kletsen. Maar je kunt ook jouw beelden afwisselen met een tekstposter die in beeld komt. Dit lijkt erg op de tekst overlays, met als verschil dat er een kleurrijke en geanimeerde achtergrond achter zit. Hier kun je de tekst niet verplaatsen of vergroten/verkleinen, maar uiteraard wel aanpassen aan je eigen tekst.

Media has no description

© PXimport

Muziek

Een leuk filmpje wordt natuurlijk nóg leuker met muziek en daarom kun je heel eenvoudig een soundtrack toevoegen aan je gehele video. Helaas heb je weinig opties wat bereft het geludisniveau, start en stoptijd enzovoort, maar wellicht komt dat nog in de toekomst. Je kunt kiezen uit de muziek op je iPhone of op muziek die Apple beschikbaar heeft gesteld.

Media has no description

© PXimport

De video maken

Je weet nu uit wat voor elementen een video kan bestaan, maar het is ook nog even belangrijk om te benadrukken hoe je de video zelf maakt. Wanneer je normaliter een filmpje schiet in de app Camera, dan is elke opname een eigen filmpje. In Clips werkt dat anders. Wanneer je de rode balk ingedrukt houdt, dan neem je een video op (of toon je gedurende een aantal seconden een foto). Wanneer je hierna wéér op de rode balk drukt, dan wordt de video (of foto) toegevoegd aan wat je al hebt opgenomen. Alles dat je opneemt wordt dus in een grote tijdlijn achter elkaar toegevoegd, en dat samen vormt je filmpje, of zoals Apple het liever noemt: je clip. De volgorde van elementen van je video kun je onderin beeld bewerken door ze te verslepen.

De video delen

Wanneer je video (Clip!) klaar is, dan kun je deze uiteraard delen. Je doet dat door linksboven op het pijltje naar beneden te klikken om terug te keren naar het hoofdmenu. Daar druk je op het filmpje dat je wilt delen en vervolgens op het pictogram Delen rechtsonder. Op die manier kun je je filmpje rechtstreeks versturen via WhatsApp, uploaden naar Instagram, of gewoon opslaan op je iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten