Zo verstop je je gevoelige foto's

© PXimport

Zo verstop je je gevoelige foto's

Geplaatst: 25 augustus 2015 - 05:16

Aangepast: 14 december 2022 - 15:18

Chwhynny Overbeeke

Sommige foto's wil je liever privé houden. Je hoort maar al te vaak dat er om wat voor reden dan ook persoonlijke pikante foto's op het internet gelekt worden. Hier leggen we uit hoe je de kans kunt verkleinen dat jou dit overkomt.

De beste manier om ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet tegen je wil op internet terechtkomen, is natuurlijk om dergelijke foto's gewoon niet te maken. Maar misschien is het daarvoor inmiddels te laat, of wil je gewoon de vrijheid hebben om te doen waar je zin in hebt. Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Lees ook: Zo zet je die sexy selfies veilig in de cloud.

Synchronisatie en ongelukjes

Het is ontzettend handig dat je tegenwoordig met Mac OS X, iOS, Windows, Windows Phone en Android je bestanden via de cloud met allerlei verschillende diensten en apparaten kunt synchroniseren. Het is echter minder prettig als een foto die je graag privé wilt houden ineens als schermbeveiliging of Live-tegel op de gezinscomputer verschijnt.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je dergelijke foto's opslaat in een map die niet gesynchroniseerd wordt. En voordat je iemand je telefoon in handen geeft om naar je vakantiefoto's te kijken, moet je er natuurlijk zeker van zijn dat je pikante foto's niet in de camerarol staan.

Er zijn allerlei apps beschikbaar die op verschillende manieren je gevoelige foto's beschermen. Sommige zetten deze foto's in een beveiligde kluis of in een map die niet in je camerarol wordt weergegeven, terwijl andere je in staat stellen om bepaalde foto's te verbergen.

Apparaat kwijt

Als je apparaat kwijt of gestolen is, wil je natuurlijk niet dat andere mensen zomaar bij je foto's en andere dingen kunnen. Zorg er dan ook voor dat er een toegangscode of wachtwoord nodig is om het apparaat te ontgrendelen. Lees ook: Hoe maak je je iPhone waardeloos voor dieven?

 

© PXimport

Het is nog veiliger om een functie zoals Apple's Zoek mijn iPhone, Microsoft's Mijn telefoon zoeken of Android Apparaatbeheer te gebruiken waarmee je van op afstand je apparaat kunt vergrendelen of wissen.

In iOS kun je bovendien een instelling kiezen waarbij je apparaat automatisch gewist wordt wanneer er meer dan 10 keer een verkeerd wachtwoord wordt ingevoerd. Dit is handig in gevallen waarin je (nog) niet doorhebt dat je apparaat verdwenen, is of als je apparaat geen toegang tot de cloud heeft om commando's van functies zoals Zoek mijn iPhone te ontvangen.

Wraakporno

Als je ooit pikante foto's naar een ex-partner gestuurd hebt, of als iemand (al dan niet tegen je wil) intieme foto's van je genomen heeft, bestaat er een kans dat deze op het internet terechtkomen als deze persoon bijzonder kwaadwillend is. Het lukt niet altijd om de foto's van de website in kwestie te laten verwijderen, en tegen die tijd hebben heel wat mensen de foto's waarschijnlijk al gezien. Helaas is daar weinig tegen te doen.

Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen bij je gelekte foto's terechtkomen door contact op te nemen met Google om de foto's en links naar de foto's uit de zoekresultaten van Google te laten verwijderen. De content blijft dan wel gewoon op de oorspronkelijke website staan en kan nog altijd via een URL, sociale media of andere zoekmachines dan Google gevonden en benaderd worden.

Een oplossing is het dus niet, maar het is een stap in de goede richting.

Snapchat

Snapchat lijkt handig voor het versturen van riskante kiekjes omdat de foto's na korte tijd permanent verwijderd worden.

Maar waar je misschien niet aan gedacht hebt, is dat er gewoon een screenshot (of zelfs een foto van het apparaat) gemaakt kan worden op het moment dat je foto geopend wordt. Iets wat bekeken kan worden, kan ook gefotografeerd worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten