Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

Door: Joris Peterse | 26 september 2019 15:27

iphone 11 pro
Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. iPhone 11 Pro en Huawei P30 Pro in praktijk

Apple heeft een inhaalslag te maken als het aankomt op smartphone-camera’s. Die inhaalslag wordt serieus genomen, want de nieuwe iPhone 11 Pro is een smartphone met drie camera’s en een nachtmodus. Is het genoeg?

Dat je met de duurste iPhone ook meteen over de beste smartphone-camera beschikt, dat is een hardnekkige misvatting. Vooral in onze vorige cameratest van afgelopen zomer bleek dat de Huawei P30 Pro niet alleen de meest veelzijdige, maar ook met afstand de allerbeste smartphone-camera heeft. Maar Apple heeft onlangs de iPhone 11 Pro uitgebracht. Niet alleen de eerste Apple-smartphone die de term ‘Pro’ in de naam draagt, maar ook de eerste iPhone met drie camera’s aan de achterzijde. We gingen met de Huawei P30 Pro en de iPhone 11 Pro op pad om te kijken welke smartphone de beste camera heeft.

iphone 11 pro

Technische specificaties

iPhone 11 Pro

Voordat ik met foto’s ga strooien die ik met de toestellen heb gemaakt, eerst even het technische onderdeel. De iPhone 11 Pro (en de grotere iPhone 11 Pro Max) beschikken over drie camera’s van 12 megapixel aan de achterzijde: een telelens, normale sensor en een groothoeklens. Door te wisselen tussen de lenzen kun je als het ware in- en uitzoomen. De telelens zorgt voor 2x optisch inzoomen, de groothoek zoomt 2x uit met een beeldhoek van 120 graden.

Telelens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 52 mm

Hoofdlens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 26mm

Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 13mm

Smartphone-camera’s werken anders dan traditionele camera’s. Omdat er zoveel rekenkracht in het toestel zit, worden meerdere foto’s van de camera samengevoegd tot één eindresultaat om zo kleuren, scherpte en details optimaal te kunnen vastleggen. In het geval van de iPhone 11 Pro zijn dat negen foto’s.

Functioneel komt daar nu de nachtmodus bij. Andere smartphonemakers, zoals Google en Huawei bieden deze modus al aan, waardoor je in staat bent in extreem donkere situaties alsnog foto’s te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sluitertijd van enkele seconden, tot wel tien in omgevingen waar je zelf écht niets kunt zien. Het zal je verbazen hoeveel de lens van een smartphone dan nog wel kan zien. De optische stabilisatie, die normaalgesproken gebruikt wordt voor het vastleggen van stabiele video’s wordt gebruikt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je moet de smartphone immers een paar seconden stil houden wanneer je de nachtfoto maakt.

Huawei P30 Pro

Al veel hebben we geschreven over de camera van de Huawei P30 Pro. De hoofdlens telt 40 megapixel, waarbij ruis verminderd wordt door de foto te verkleinen. Een groothoeklens met 20 megapixel zorgt ervoor dat je uit kunt zoomen naar 0,6x. Maar waar de Huawei P30 Pro écht het verschil mee maakt is de 8 megapixel periscoopcamera, die tot 5x optisch kan inzoomen, tot 10x dynamisch en wel tot 50x digitaal. Dat is werkelijk ongekend. Natuurlijk: hoe verder je inzoomt, hoe minder de kwaliteit. Het maakt functioneel echter wel een enorm verschil ten opzichte van de iPhone 11 Pro. Dankzij stabilisatie zijn de foto’s niet eens erg bewogen bij 50x inzoomen, want dat lijkt een flinke uitdaging bij het richten met 50x zoom.

Telelens: 20 megapixel, f/2,2, 16mm

Hoofdlens: 40 megapixel, f/1,6, 27mm

Groothoeklens: 8 megapixel, f/3,4, 135mm

Ook de Huawei P30 Pro heeft een nachtmodus, die enorm veel indruk maakte. Ik ben in staat geweest surreële kunstwerken te maken met volledig verlicht lijkende onderwerpen op een achtergrond met sterrenhemel, zonder dat ik daar extra licht of flitser voor nodig had. Technisch weet Huawei dit voor elkaar te krijgen door de rgb-sensor net anders af te stellen, waarbij ook geel wordt afgevangen in plaats van groen. Volgens Huawei valt er op deze manier meer licht op te vangen en kan het verschil softwarematig rechtgezet worden.

Zoom Academy

Wil je nog betere foto's maken met je iPhone? Neem dan eens een kijkje bij de Zoom Academy, waar een cursus iPhone-fotografie wordt aangeboden.

0 Reactie(s) op: Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.