Hebbes! De iPhone 6s en 6s Plus in handen

Door: De Telegraaf | 11 september 2015 13:20

Hands-on

Het is weer september en in techland betekent dat: iPhone-seizoen. De nieuwste telefoons van Apple zijn weer 's'jes', oftewel tussenmodellen. Hetzelfde uiterlijk, met een paar nieuwe functies. Vlak na de onthulling van de nieuwe toestellen mocht de verzamelde pers alvast met de nieuwe apparaten spelen. Is het een overstap waard?

Zoals gezegd zien de iPhone 6s en 6s Plus er vrijwel hetzelfde uit als de huidige twee toptoestellen van Apple. Er is wel een nieuwe kleur bijgekomen: roségoud. Op de productfoto's ziet dit er bijna roze uit, maar in het echt is het veel minder heftig.

3D Touch

De belangrijkste vernieuwing in de s-modellen is wat Apple 3D Touch noemt. Stiekem is dit gewoon dezelfde drukgevoelige techniek die het bedrijf ook al in de Apple Watch en in trackpads van verschillende Macbooks gebruikt, alleen heet het daar Force Touch. Hoe het ook zij: dankzij de techniek kunnen de nieuwe telefoons 'voelen' hoe hard de gebruiker op het scherm drukt.

Dat komt naar voren in verschillende nieuwe functies. Zo is het op het thuisscherm mogelijk om hard op een appicoontje te drukken, waarna een aantal snelkoppelingen verschijnen. Welke dat zijn, hangt af van de app. Bij de camera-applicatie kun je bijvoorbeeld direct naar de selfiemodus, terwijl bij Kaarten de optie verschijnt om direct een weg naar huis te vinden. Het zijn over het algemeen vrij handige opties die aangeboden worden, al zullen ze voornamelijk de 'power users' aanspreken die zo min mogelijk tikken op het scherm willen doen.

Ook in apps kan de techniek gebruikt worden. Zo is het mogelijk om in de mailapplicatie een harde druk op een mailtje te geven, waarna de gehele mail even getoond wordt. Loslaten brengt de gebruiker weer naar het overzicht, terwijl nog harder doordrukken de mail ook daadwerkelijk opent.

Hoe hard je moet drukken, geeft de nieuwe 'taptic engine' aan. Deze vibratiemotor zit ook in de Apple Watch en kan kortere vibraties afgeven. Dat doet het bijvoorbeeld als het een harde druk registreert. De feedback voelt precies goed: je weet exact wanneer je harde druk door het toestel geregistreerd wordt, waardoor je niet hoeft te gissen.

Het enige nadeel is dat de 3D Touch-functies eigenlijk gewoon verstopt zitten. Je weet van tevoren niet welke apps nieuwe functies geven bij een harde druk, of waar in een applicatie de toepassing gebruikt kan worden. Het is echt een kwestie van proberen en leren waar het werkt en waar niet. Dat was al een probleem op de Apple Watch en lijkt zich in de eerste instantie hier te gaan herhalen. Maar om daar een definitief oordeel over te vellen, is het uiteraard nog te vroeg.

iPhone 6s camera

De camera van de 6s en 6s Plus heeft ook een upgrade gehad. Het is nu mogelijk om plaatjes in 12 megapixels te schieten. Uiteraard is dat lastig te testen in zo'n testruimte met weinig licht, dus over de kwaliteit van de plaatjes zal ik me nog niet uitlaten.

Nieuw is de mogelijkheid om video's in 4K-resolutie te schieten, voor die paar mensen die al een tv met vergelijkbare resolutie in huis hebben. Op de telefoon zelf kan de video uiteraard ook teruggekeken worden en daarbij is het mogelijk om, net als op foto's, in te zoomen zodat je goed de details in de video kunt bekijken.

Een andere nieuwe mogelijkheid is het maken van Live Photos. Hierbij maakt de camera telkens 1,5 seconde voor en 1,5 seconde na het schieten van een foto een video. Door vervolgens in de galerij hard te drukken op het kiekje, wordt hij geanimeerd.

Overigens betekent dit niet dat je 1,5 seconde moet wachten voor je foto gemaakt wordt: de camera neemt constant op de achtergrond video op en schrijft dit pas weg zodra de foto gemaakt is.

Het is een charmante nieuwe functie - al hebben HTC en Nokia al vergelijkbare dingen in het verleden gedaan. Op de iPhone werkt het dan wel heel simpel: het staat standaard aan. De vraag is alleen wel hoe groot de Live Photos zijn als het gaat om opslagruimte. Zo'n 16GB iPhone is al gauw vol, hoe gaat dat als deze nieuwe functie veel gebruikt wordt?

Andere iPhone-vernieuwingen

Naast deze twee belangrijke vernieuwingen, heeft Apple ook nog wat andere dingen veranderd. Zo bevatten de twee telefoons de nieuwe A9-processor, die (uiteraard) nog sneller is dan voorgaande chips. Ook nieuw is de M9-coprocessor dat alle informatie van de ingebouwde bewegingssensoren verwerkt. Deze nieuwe versie verbruikt minder stroom, waardoor je nu Siri kunt activeren door simpelweg 'hey Siri' te zeggen.

Conclusie

Apple roept maar wat graag dat 'alles' anders is aan deze nieuwe telefoons, maar dat is natuurlijk ridicuul. Desalniettemin is vooral de 3D Touch een significant nieuwtje dat zeker voor de 'power users' grote gevolgen kan hebben. Ook de nieuwe camera zal de amateurfotografen onder de Apple-fans enthousiast maken.

2 Reactie(s) op: Hebbes! De iPhone 6s en 6s Plus in handen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 september 2015 14:31 Anoniem
  houd eens op met dat hysterische gedoe!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 september 2015 21:27 Anoniem
  Wie jij?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.