Google Allo of WhatsApp: Wat is de beste chat-app?

Door: Daan Doedens | 21 september 2016 11:30

Review

Allo is Google's ultieme poging zich te nestelen tussen grote chat-apps. Waar het bedrijf met Hangouts niet in slaagde, moet met Allo wel gaan lukken. Wat zijn precies de verschillen tussen Allo en WhatsApp? En waarom zou je overstappen? Wij legden Allo en WhatsApp naast elkaar en zochten de verschillen.

Vooropgesteld: WhatsApp heeft één groot voordeel, namelijk dat het al een bestaande app is die wereldwijd door een miljard mensen wordt gebruikt. En waar WhatsApp zijn doelgroep allang heeft bereikt, moet Google met Allo weer helemaal opnieuw beginnen. Dat gezegd hebbende heeft Allo features die Google in elk geval kans geven WhatsApp naar de kroon te steken. Lees ook: 5 gratis alternatieven voor WhatsApp.

Encryptie, veiligheid en privacy

Dat WhatsApp enkele maanden geleden alle chats van end-to-end-encryptie voorzag, was een pak van het hart van vele gebruikers. Google heeft die mogelijkheid al meteen in Allo gebouwd - niet meer dan normaal, maar toch. Online chatten heeft zijn risico's, maar met dit niveau van encryptie ben je in elk geval tot op zekere hoogte beschermd tegen pottenkijkers.

Google doet er echter een stapje bovenop met de incognito-modus, een soortgelijke functie als die we kennen van die andere potentiële WhatsApp-killer, Telegram, en die banden heeft met de incognito-modus die in de Chrome-browser te vinden is. Je kunt je berichten een vervaldatum van vijf seconden tot een week meegeven. Daarna wordt hij voorgoed vernietigd.

Let wel: privacy bij bedrijven als Google en Facebook (het moederbedrijf van WhatsApp) is natuurlijk altijd twijfelachtig. Google gebruikt profielgegevens van jou en je contacten om de chats en zoekresultaten binnen de app te verbeteren. Zorg dus dat je weet wat je allemaal openbaar maakt voor je de app gebruikt.

Heel Google in je chat

Zonder twijfel de belangrijkste feature van Allo ten opzichte van WhatsApp en de rest van de concurrentie is de integratie van de zoekmachine in de chat. Door middel van het commando @google kun je de Google-assistent aansporen te zoeken op personen, YouTube-filmpjes, de weersverwachting en nog veel meer. Google toont de resultaten aan jou én je gesprekspartner, dus het is een fluitje van een cent om samen een video te kijken of te zien of je in het weekend naar het strand kunt.

Google heeft tijdens de presentatie van de app een aantal voorbeelden gegeven en je kunt zelf wat proberen (voorlopig wel alleen in het Engels, maar volgens de in-app-assistent leert Allo op dit moment al Nederlands), maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Agenda-items delen, games spelen, gebruik vooral je eigen creativiteit.

Chatten

Het belangrijkste bij een chat-app blijft natuurlijk het chatten zelf. En dat heeft Google gewoon prima voor elkaar. Net als bij WhatsApp kun je met Allo chats versturen, zien wanneer iemand aan het typen is en emoji gebruiken. Foto's versturen gaat op eenzelfde manier, evenals het sturen van video's. Ook het maken en versturen van voiceclips gaat op precies dezelfde manier als bij WhatsApp.

Tot zover de overeenkomsten, op naar de verschillen. Allo ondersteunt stickers, een feature die vooral in Azië groot is en die wordt gebruikt door bijvoorbeeld Facebook Messenger. Het delen van je locatie is in Allo nog makkelijker dan in WhatsApp, vooral omdat Google Maps natuurlijk een Google-dienst is.

Andere features

Foto's versturen gaat dus op vrijwel dezelfde manier als bij WhatsApp, maar wel met een extra twist: als je de foto ingedrukt houdt voor het versturen, kom je in een edit-modus terecht. Daar kun je nog wat tekenen of schrijven op de foto voor je hem verzendt.

De misschien wel leukste functie van Allo is de mogelijkheid de grootte van het lettertype per bericht aan te passen. Houd de send-knop ingedrukt en er verschijnt een slider, waarmee je je bericht groter of juist kleiner kunt maken. Zo heb je geen hoofdletters meer nodig als je iets extra duidelijk wil maken.

Conclusie

Allo heeft de potentie een serieuze concurrent van WhatsApp te worden. Waar die laatste vooral een basale app met een minimalistisch uiterlijk is, stuitert Google in Allo door je chat heen. Allo ziet eruit als een volwaardig chat-programma en gedraagt zich ook zo, met alle benodigde features en nog een heleboel extra's. Vooral de diepgaande Google-integratie spreekt in het voordeel, al lijkt het vooral een speeltuin om de vernieuwde Google-assistent uit te proberen - iets wat overigens al redelijk werkt, zelfs nu de app net uit het cellofaantje komt.

Google Allo is een uitgebreide chat-app die Google een nieuwe kans geeft om de wereld van instant messaging te veroveren. Voor privacyvoorvechters die WhatsApp al links laten liggen, zal Allo weinig soelaas bieden, maar voor wie op zoek is naar een nieuwe invalshoek, extra features en vooral veel gemak is Allo een prima optie - al valt of staat het succes van de app met het aantal mensen dat overstapt, of de app in elk geval uitprobeert.

Google Allo is vanaf vandaag te downloaden in de App Store en Google Play. Zie je hem nog niet staan of kun je hem nog niet downloaden? Even geduld, de app wordt gefaseerd uitgerold.

0 Reactie(s) op: Google Allo of WhatsApp: Wat is de beste chat-app?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.