Facebook, Hyves en Twitter: Zo komt u van uw accounts op internet af!

© CIDimport

Facebook, Hyves en Twitter: Zo komt u van uw accounts op internet af!

Geplaatst: 6 maart 2012 - 13:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:15

Redactie ID.nl

Voor vrijwel alle sociale netwerken en andere online diensten bent u verplicht een account aan te maken. Maar hoe lastig is het om zo’n account op een later moment weer op te heffen?

Facebook, Hyves en Twitter: Zo komt u van  uw accounts op internet af!-16255425

© CIDimport

Het Oudhollandse gezegde ‘bezint eer u begint’ is anno 2011 nog steeds actueel. Afmelden voor diensten als Skype, Twitter, Google, World of Warcraft, Flickr en You-Tube blijkt namelijk nog niet zo eenvoudig. Bij sommige online diensten moet u allerlei capriolen uithalen om er vanaf te komen. En als het u wel lukt, blijken uw gegevens niet te worden verwijderd of gebeurt dit pas na een bepaalde periode. Computer Idee laat zien hoe u bij een aantal populaire diensten uw account kunt stopzetten en geeft tips.

Deactiveren of opheffen?

Wist u dat er een aantal online diensten zijn waar u helemaal nooit meer vanaf kunt komen? Je zou denken dat het anno 2011 goed geregeld is wat betreft uw privacy, maar niets is minder waar. Op AccountKiller.com – een site waar van veel diensten is te zien of en hoe u er vanaf kunt komen – is een zwarte lijst opgesteld van diensten waarbij afmelden niet of nauwelijks mogelijk is. Uw Skype-account kunt u bijvoorbeeld niet verwijderen, u kunt hooguit uw gegevens wissen zodat u niet langer vindbaar bent. Dit geldt ook voor het onder jongeren populaire Habbo, de banensite Nationale Vacaturebank en de online gamedienst Steam.

Argumenten die aangevoerd worden is dat men spijtoptanten de mogelijkheid wil bieden om op een later tijdstip het account te kunnen reactiveren. Ook zou het voor hackers anders makkelijker worden accounts over te nemen wanneer accounts kunnen worden opgezegd. Dat uw privacy hier vervolgens onder lijdt, is blijkbaar van ondergeschikt belang.

Bij een aantal andere diensten gaat afmelden lastig. Om van muziekdienst Spotify af te komen, moet u bijvoorbeeld zelf een mailtje sturen naar support@spotify.com en dan pas zullen ze uw account verwijderen. Hoe lang dit duurt is echter niet duidelijk. Ook Marktplaats moet u zelf een bericht sturen. Bij een dienst als iTunes wordt het de gebruiker ook flink lastig gemaakt. Men raadt aan om het account te deactiveren. Verwijderen is mogelijk, maar kan als gevolg hebben dat uw gekochte muziek niet meer op bepaalde apparaten kan worden afgespeeld of dat uw apps niet langer worden bijgewerkt. Een vorm van klantenbinding waar we vraagtekens bij zetten.

Tips om af te melden

Bij een aantal sites en sociale netwerken gaat afmelden vrij eenvoudig, bijvoorbeeld via een knop die te vinden is onder Account-instellingen. Bij andere ontbreekt een duidelijke functie en is het zoeken. De volgende tips helpen u op weg:

- Weet u zeker dat u een account wilt stopzetten? Verwijder eerst zoveel mogelijk content die u geplaatst hebt of zorg ervoor dat dit niet langer zichtbaar is voor andere gebruikers.

- Gebruik de zoekfunctie van de aanbieder of kijk in de Terms of Service of Privacy Policy hoe u zich kunt afmelden. Goede zoekwoorden zijn: ‘delete’, ‘terminate’, ‘cancel’, etc. Zoek ook op het forum als dit er is.

- Nog steeds niets gevonden? Zoek dan op Google of kijk op AccountKiller.com waar voor veel diensten informatie is te vinden over hoe er vanaf komt.

- Stuur de dienst een e-mail of gebruik het webformulier voor support om aan te geven dat u wilt dat uw account verwijderd wordt. Bellen en faxen kan eventueel ook, maar dat is kostbaar wanneer een dienst in het buitenland is gevestigd.

- Lukt het nog niet of was het lastig? Geef dit dan door aan AccountKiller.com en deel uw ervaringen met andere gebruikers. Diensten die geen gebruiksvriendelijke methode bieden om af te melden, komen op de zwarte lijst terecht.

Let op: sommige diensten reactiveren automatisch uw account wanneer u na het afmelden of deactiveren probeert in te loggen. Dat maakt het lastig om te checken of uw account inactief of verwijderd is. Vraag in zo’n geval aan een vriend of familielid dat nog wel een account heeft om te checken of u nog ‘gevonden’ wordt.

Flickr

Via de link www.flickr.com/profile_delete.gne kunt u heel eenvoudig afscheid nemen van uw account bij Flickr. Wel is het zo dat uw foto’s na beëindiging nog zo’n 90 dagen in het systeem blijven staan. Ze zijn dan niet langer zichtbaar voor andere gebruikers. Mocht u binnen deze periode niet uw account reactiveren, dan wordt het materiaal alsnog verwijderd.

Hyves

Wilt u uw Hyves-account verwijderen, ga dan naar Instellingen, Profielbeheer, Account opzeggen. Klik als u zeker bent op de knop Ik neem afscheid. Daarna ontvangt u via de e-mail een bericht met een link waarop u moet klikken om te bevestigen dat u inderdaad uw Hyves-account wilt verwijderen.

Let op: het is in veel gevallen mogelijk dat u na het verwijderen nog steeds kunt inloggen omdat het zo’n 24 uur kan uren voordat uw account daadwerkelijk is verwijderd.

LinkedIn

Klik wanneer u bent aangemeld bij LinkedIn rechtsboven op uw naam en kies voor Settings. Klik op het tabblad Account en daarna op Close your account. Geef eventueel een reden in en klik op de knop Continue.

YouTube

Wanneer u uw account bij YouTube wilt stoppen, raden we u aan om eerst uw video’s te verwijderen. Sommige gebruikers die dit niet hebben gedaan beweren dat hun video’s gewoon nog online staan, ondanks het feit dat YouTube zegt dat alles wordt verwijderd. Ga daarna naar Accountinstellingen, Account beheren en klik op de knop Account sluiten. Wanneer u een Google account gebruikt, blijft dit account gewoon beschikbaar voor andere diensten die u daar gebruikt.

Google

Uw Google-account gebruikt u waarschijnlijk voor meer diensten dan u denkt. Daarom krijgt u wanneer u naar www.google.com/accounts/DeleteAccount gaat een overzicht van alle diensten waarvoor u dit account gebruikt. U dient deze allemaal aan te vinken om te bevestigen dat u echt wilt stoppen. Voer daarna uw wachtwoord in en vink nog tweemaal ‘Yes’ aan om te bevestigen dat u uw account echt wilt verwijderen. Klik daarna op Delete Google Account.

UPDATE:

Google heeft zijn privacybeleid gewijzigd, lees hier meer over.

Wikipedia

Hebt u een account bij online encyclopedie Wikipedia, bijvoorbeeld omdat u daar in het verleden een bijdrage aan hebt geleverd? Helaas is het niet mogelijk om uw account hier te verwijderen. Wikipedia heeft deze informatie nodig om te achterhalen wie welke bijdrage heeft gemaakt. Gelukkig bewaart Wikipedia nauwelijks persoonlijke informatie. Het is eventueel wel mogelijk om uw gebruikersnaam te laten veranderen.

Twitter

Stoppen met Twitteren doet u door in te loggen en te kiezen voor Settings, Account. Scroll vervolgens helemaal naar het einde van de pagina en klik op Deactivate my account. U kunt ook rechtstreeks naar twitter.com/settings/accounts/confirm_deactivation gaan. Na het stopzetten bewaart Twitter 30 dagen al uw tweets en andere gegevens voordat deze worden verwijderd. Gedurende deze periode kunt u uw account reactiveren.

Facebook

Via www.facebook.com/deactivate.php kunt u uw Facebook-account deactiveren. Echter, uw gegevens worden bewaard en het op het moment dat u zich in de toekomst aanmeldt, wordt uw account automatisch gereactiveerd. Als u uw account permanent wilt verwijderen, moet u hiervoor een verzoek indienen. Dat doet u via www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account of door in het Facebook Helpcentrum te zoeken naar ‘Hoe verwijder ik mijn account permanent?’.

MySpace

Om van het sociale netwerk My-Space af te komen gaat u naar My Stuff, Account Settings en klikt u in de linker kolom op Cancel Account. Klik daarna op de knop Cancel account. Nadat u de reden hebt opgegeven waarom u wilt opzeggen, ontvangt u een e-mail met een link waarop u moet klikken. U moet daarna wederom uw e-mailadres ingeven en op de knop Cancel Account klikken. Het kan vervolgens nog zo’n 48 uur duren voordat uw account daadwerkelijk is ver-wijderd.

Koppelingen met andere diensten

Veel online diensten zoals Facebook en LinkedIn bieden ontwikkelaars een zogeheten ‘Application programming interface’ (API) aan. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat diensten achter de schermen gegevens met elkaar uitwisselen. Op die manier kunt u de locatie-informatie van bijvoorbeeld FourSquare automatisch publiceren op Facebook, en kunnen andere Facebookgebruikers zien welke route u tijdens het sporten hebt gelopen nadat u deze op uw mobieltje geregistreerd hebt, bijvoorbeeld met Endomondo of Nike+GPS. Handig? Dat wel. Maar het maakt het verwijderen van accounts en de bij-behorende gegevens nog een stuk ingewikkelder. Want als u een account opheft bij één dienst, worden de gegevens die deze dienst in het ver-leden heeft doorgegeven aan andere diensten daar nog wel gewoon getoond. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Welke externe toepassingen toegang hebben tot bijvoorbeeld uw Facebook-account, vindt u bij Facebook onder Accountinstellingen, Toepassingen. U kunt hier ook de toestemming weer intrekken. Andere online diensten beschikken over een soortgelijk dashboard waarin te zien is met wie er gegevens worden uitgewisseld.

Foursquare

Een sociaal netwerk dat intensief gebruikt maakt van locatiegegevens en dat steeds populairder wordt is Foursquare. Afmelden is zo gebeurd via de link foursquare.com/delete_me. Nog even uw wachtwoord in-voeren en zoals de mensen achter Foursquare aangeven: “U komt terecht op de homepage van Four-square en zult zich afvragen... was het allemaal een droom?”

Tot slot

Is het afmelden gelukt? Uw account werkt dan misschien niet langer, maar of uw data wordt verwijderd is maar helemaal de vraag. In de voorwaarden van veel diensten staat expliciet vermeld dat zij van alles met uw gegevens mogen doen, ook nadat u bent vertrokken. Veel diensten zijn – onder druk van consumentenorganisaties – zo fatsoenlijk om uw gegevens inderdaad te wissen, maar toch is het belangrijk om de voorwaarden eens te lezen.

U krijgt dan ook een indruk wat er allemaal met uw gegevens kan worden gedaan. Daarnaast is het opvallend dat vrijwel alle aanbieders in het reglement een clausule hebben opgenomen waarin staat dat ze de voorwaarden zonder vooraankondiging mogen wijzigen. Kortom: een minder sociale kant van sociale netwerken en iets om over na te denken wanneer u zich een volgende keer voor zo’n dienst aanmeldt.

In Memoriam

Is het opheffen of stopzetten van uw eigen account al niet eenvoudig, nog lastiger is het wanneer u een account wilt stopzetten van iemand die overleden is. Immers, de kans is groot dat u niet over de inloggegevens van deze persoon beschikt. Bij veel sociale netwerken is mogelijk om de status van accounts van mensen die niet langer in leven zijn te laten veranderen naar ‘in memoriam’ of ‘herdenkingsstatus’.

In zo’n geval is het betreffende profiel alleen nog zichtbaar voor vrienden. Doorgeven dat iemand overleden is, doet u door contact op te nemen met het betreffende sociale netwerk, waarbij u een bewijs (bijvoorbeeld een overlijdensbericht) moet mee sturen. Op Facebook – waar volgens schattingen 5 miljoen leden niet langer in leven zijn – doet u dit via de pagina: https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=deceased.

Wilt u een account van een overledene daadwerkelijk verwijderen? Houd er rekening mee dat dit tijd kan kosten, want de kans is groot dat u samen met andere vrienden zult moeten aantonen dat dit de uitdrukkelijke wens was van de persoon die niet langer onder u is.

En dat brengt ons op de volgende vraag: wat wilt u eigenlijk zelf met de accounts van uw sociale netwerken wanneer u komt te overlijden? Misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om deze wens – samen met de inloggegevens - op te nemen in uw testament.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten