Doe meer met Google Translate op je iPhone

Iedereen gebruikt wel eens Google Translate, maar weinig mensen weten hoe krachtig de app eigenlijk is. In dit artikel nemen we de app eens goed onder de loep en lees je hoe je automatisch teksten in kunt scannen en hoe je de dienst als een live tolk in kunt zetten. Haal meer uit je vertalingen met deze Google Translate-tips.

Teksten vertalen

Zodra je de app opent, kun je bovenin de brontaal en doeltaal selecteren. Tik met je vinger linksboven en stel hier bijvoorbeeld Spaans in om een Spaanse tekst naar het Nederlands te vertalen. De app vertaalt meteen het woord of de zin en dit zie je onder in het blauw weergegeven.

Media has no description

© PXimport

Wil je meer opties inzien dan tik je op de blauwe pijl. Je kunt het woord of de zin vervolgens uit laten spreken door Google. Dit kan zowel met de brontekst als met de doeltekst.

Wil je een vertaling opslaan als favoriet, tik dan op de ster rechtsboven. Je vindt je favoriete vertalingen terug door onderin op de ster te tikken.

Een nieuwe functie in de laatste versie van de app is dat je op het Google-logo kunt tikken om een Google-zoekopdracht van de vertaling te starten.

Teksten scannen

Een handige manier om een tekst te vertalen zonder het in te typen, is door de camera van je iPhone te gebruiken.

Onder het invoerveld tik je op het camera-icoontje. Neem nu een foto met je camera van een deel van een menukaart, een boek of een ander document met drukletters.

Zorg ervoor dat je de tekst mogelijk recht in beeld hebt staan en tik op de rode knop om een foto te maken.

Google Translate analyseert nu de tekst en geeft met een kader aan waar het tekst heeft herkend.

Media has no description

© PXimport

Tekst markeren

Om nu een vertaling van een deel van de tekst te maken, markeer je de tekst met je vinger. Meteen zie je bovenin een vertaling. Wil je alle tekst markeren in de foto, dan kun je op de knop onderin drukken. Om de vertaling in te zien, tik je weer bovenin op de blauwe knop met de pijl. Wil je een selectie opheffen, dan tik je op het kruisje.

Google slaat de afbeeldingen die je maakt automatisch op om de functie te verbeteren. Wil je dit niet, dan tik je onderin het hoofdscherm op het tandwiel en kies je voor Camera-invoer. Zet de knop achter Camera-invoer verbeteren uit.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Gesproken teksten vertalen

Met de app kun je ook een gesproken tekst laten vertalen. Tik onder het invoerveld op het microfoontje. De brontaal wordt met een rode kleur weergegeven, de doeltaal in het blauw. Na de piep spreek je een tekst in de brontaal in en de tekst verschijnt automatisch in beide talen op het scherm.

De vertaalde tekst wordt eveneens meteen uitgesproken. Je gesprekspartner kan nu op de blauwe taal tikken en na de piep zijn of haar tekst uitspreken. Deze tekst wordt vervolgens weer meteen in de rode taal vertaald en uitgesproken.

Standaard blokkeert Google grof taalgebruik, maar als je een keer een vulgair woord naar het Frans wilt vertalen, schakel dan bij Spraakinvoer de optie Grof taalgebruik blokkeren uit. Hier kun je bovendien een dialect aangeven voor elke taal. Bij Invoer in het Engels heb je bijvoorbeeld de keus uit Australië, India en Zuid-Afrika.

Met SayHi kun je ook teksten inspreken en vertalen. Lees hier meer over deze app voor je iPhone en iPad.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten