Dit weten we over de Apple Watch

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 11 februari 2015 13:05

Apple Watch

In april is het eindelijk zover. Dan komt de langverwachte Apple Watch in de schappen te liggen. Apple-fans kijken er al tijden naar uit, maar kinderziektes gooiden nogal wat roet in het eten. Nu is de Watch bijna klaar, en dit is wat er we tot nu toe over weten.

Naam

Natuurlijk is er de naam. En die is niet iWatch, zoals iedereen had verwacht. Al in 2008 besloot een klein bedrijf uit het Ierse stadje Athlone de naam vast te leggen, en bleef daar tot de dag van vandaag aan vasthouden. Of dat een slimme keuze was, valt nog te bezien. Zoek op Google op 'iWatch' en je vindt nagenoeg alleen maar verwijzingen naar de Apple Watch - nergens is ook maar een glimp van een Iers horloge te vinden.

De interface is duidelijk Apple-achtig, maar verschilt wel van iOS.

Prijs

Apple heeft ongeveer één ding gezegd als het om de prijs van de Apple Watch gaat, en dat is dat het goedkoopste model 349 dollar gaat kosten. Voor dat geld krijg je ongetwijfeld de kleinste versie, het goedkoopste bandje, de minste opslagruimte en geen extra features. Maar het instapmodel zal het ongetwijfeld goed gaan doen, vooral omdat de concurrentie tot nu toe behoorlijk heeft gefaald en het imago van de smartwatch toch een deukje heeft opgelopen.

Versies

De Apple Watch komt in drie versies op de markt. Allereerst is er de gewone Watch, het basismodel. Hij is gemaakt van roestvrij staal en komt met verschillende horlogebandjes, van schakels tot Milanese bandjes van magnetisch metaal.

De tweede versie is de Sport. Als we de marketingafdeling van Apple mogen geloven, bestaan deze horloges uit ´licht geanodiseerd aluminium´, wordt het display beschermd door ´gehard Ion-X-glas´ en zijn de bandjes gemaakt van ´fluoroelastomeer´. Wat het betekent? Geen flauw idee, maar het ziet er wel gaaf uit.

Een horlogebandje van kunststof. Of, zoals Apple het noemt: fluoroelastomeer.

Dan is er nog de luxe editie, die - je raadt het misschien al - Edition genoemd wordt. Dit is het rijkeluiskindje onder de horloges. De kast is gemaakt van 18-karaats goud en de bandjes alleen al hebben een verwachte prijs van (ver) boven de 50 dollar. Van de prijs van de duurste versie lopen de schattingen uiteen, van de nog enigszins schappelijke 999 dollar tot niet minder dan 3000 dollar.

Fitness

Eén van de speerpunten van elke wearable is het bijhouden van sportieve prestaties. Maar Apple wil natuurlijk een stuk verder gaan dan de simpele fitnesstrackers. iOS beschikt al over een belangrijke Health-app die veel zaken bij kan houden, en de Apple Watch moet daar naadloos mee kunnen samenwerken. Of je nu loopt, rent of fietst (niét zwemmen!), Apple kan alles bijhouden.

De Apple Watch wordt uitgerust met een calorieënmeter, een stappenteller, hartslagmeter, versnellingsmeter en nog meer apps die je kunnen vertellen hoe (on)gezond je wel niet leeft. Stel persoonlijke doelen en hou jezelf fit. Meten is weten!

Contact

Een andere belangrijke feature is de mogelijkheid tot het in contact komen met anderen. De Apple Watch gaat samenwerken met je iPhone, zodat je je telefoon gewoon in je broekzak kan laten zitten. Notificaties worden op je pols getoond, en door de spraakbesturing van Siri heb je je smartphone ook niet eens nodig om te antwoorden.

Berichten ontvangen en versturen is een fluitje van... nou ja, 349 dollar.

Ook gesprekken voeren kan via de Apple Watch. Voor korte gesprekjes is het ideaal om even tegen je arm te praten. Langere gesprekken kun je gewoon doorsturen naar je telefoon. Je wordt op de hoogte gesteld van binnenkomende berichten en gesprekken door subtiele trillingen of geluidjes.

Al met al

De Apple Watch heeft alles in zich om uit te groeien tot een grote speler op het gebied van smartwatches - de enige grote speler, tot nu toe. Als alles werkt zoals Apple ons wil laten geloven, is het een eerste échte stap naar wearables die bijna net zo slim zijn als je telefoon. We kunnen alleen maar hopen dat Apple het voor elkaar krijgt om smartwatches tot iets groters te maken dan alleen een leuke gimmick.

0 Reactie(s) op: Dit weten we over de Apple Watch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.