Dit is er nieuw in iOS 11

Door: Randolf Bouwma | 05 juni 2017 20:32

Nieuws

Apple kondigt tijdens zijn WWDC-evenement iOS 11 aan. Daarin staan onder andere een vernieuwd control center centraal, naast nieuwe Apple Pay-mogelijkheden en een niet storen-modus voor in de auto. Dit is er nieuw in iOS 11.

Control center: Een van de fijnste aanpassingen aan iOS is straks het nieuwe control center, oftewel het bedieningspaneel in het Nederlands. Dat is flink op de schop gegaan en toont voortaan alle opties in hetzelfde menu. Netwerkinstellingen, een muziekspeler, de zaklamp, het volume en de helderheid - enkele voorbeelden van settings die je meteen bij de hand hebt.

Apple Pay: Hoewel Apple Pay in Nederland nog niet echt van de grond is gekomen, is dat in de Verenigde Staten wel anders. Daar kun je al in veel winkels betalen met enkel je iPhone. Apple Pay maakt het vanaf iOS 11 mogelijk om geld uit te wisselen tussen vrienden. Dat werkt simpelweg middels een Apple Pay-app in Messages.

Siri: Uiteraard zijn er ook weer verbeteringen op het gebied van Siri. Ze klinkt straks minder mechanisch, grappig genoeg juist dankzij machine learning spreekt ze menselijker. Ook is er voortaan een mannelijke stem te selecteren.

Siri kan ook als tolk optreden, door vertalingen aan te bieden. Nederlands wordt niet meteen ondersteund. Engels, Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans wel. Verder wordt ze in verschillende nieuwe apps gebakken, waaronder Evernote en Wechat.

App Store: De App Store gaat op de schop, zodat apps makkelijker te vinden zijn. Er zijn tabbladen voor games en apps, en een 'today'-sectie die elke dag de nieuwste apps in de spotlight zet. Ook in-app aankopen zijn voortaan in de App Store te zien, in plaats van enkel in de app zelf.

Niet storen tijdens het rijden: Interessant is een do not disturb for driving-modus. Een iPhone kan herkennen wanneer je aan het rijden bent en zet dan - als je wilt - automatisch het scherm uit. Je wordt dan niet meer lastig gevallen door berichtjes. Wie jou een bericht stuurt, krijgt automatisch een melding terug dat je aan het rijden bent.

Veel partijen zijn hier al mee bezig, zo bouwde Samsung eerder ook al een app die dit bewerkstelligde. Maar dankzij Apple maakt het straks standaard onderdeel uit van iedere iPhone. Je hoeft er zelf niets meer voor te doen, behalve toestemming geven.

Apple Maps: Nieuw in Apple Maps is de mogelijkheid om ook binnen plattegronden te zien, o.a. in winkelcentra en vliegvelden. En ja, een van de vliegvelden is Schiphol. Zo raak je nooit meer verdwaald, op weg naar je vlucht. Of zie je direct welke winkeltjes waar te vinden zijn.

Homekit: Apple's IoT-platform krijgt ondersteuning voor slimme speakers.Daarvoor wordt het Airplay 2 protocol gebruikt.

Apple Music: een kleine update voor Apple Music. De muziek-app van Apple wordt socialer doordat je ook kunt zien waar vrienden naar luisteren.

Augmented reality met ARkit: In iOS 11 kunnen app-ontwikkelaars aan de slag met geavanceerde augmented reality, dankzij Apple's ARkit. Zo toonde Apple in een demo hoe een virtueel kopje koffie en een virtuele lamp op een echte tafel werden gezet, waarbij realistische schaduwen te zien zijn.

0 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in iOS 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.