4 dingen die de iPhone van Apple Watch kan leren

Door: michael-simon | 03 juni 2015 10:29

Apple Watch

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Voor het eerst sinds zijn debuut is de iPhone niet de meest vernieuwende stukje technologie in Apple's productlijn. Hoewel de Apple Watch een aantal dingen van de iPhone 6 heeft geleend, brengt het ook veel nieuwe functies en technologieën die mogelijk worden gemaakt door de uniekheid van de Watch.

De afgelopen acht jaar is de iPhone de vernieuwer geweest. Of we het nu hebben over doorbraken op het gebied hardware, softwareoplossingen of gewoon een mooi uiterlijk, de iPhone heeft altijd de leiding genomen met het inluiden van de nieuwste technologieën en veranderingen qua ontwerp: het Retinascherm, Siri, Lightning, Touch ID, Apple Pay - zelfs de mooie gouden behuizing van de nieuwe MacBook is er dankzij de iPhone 5s. Lees ook: 'Apple Watch is de beste smartwatch'.

Voor het eerst sinds zijn debuut is de iPhone niet de meest vernieuwende stukje technologie in Apple's productlijn. Hoewel de Apple Watch een aantal slimme en stilistische dingen van de iPhone 6 heeft geleend, brengt het ook een heleboel nieuwe functies en technologieën die mogelijk worden gemaakt door de uniekheid van het apparaat. Dus hoewel ik niet verwacht dat de volgende iPhone een digitale kroon of een toegewijde Friends-knop zal hebben, zijn er genoeg trucs die de iPhone van de Apple Watch zou kunnen leren.

Glances

De Apple Watch is één van die zeldzame producten die gebouwd zijn om zo min mogelijk gebruikt te worden. Het ontwerp en de functionaliteit zijn bedoeld om je zo snel mogelijk te bedienen zonder gedoe of afleiding. De totale interactie moet seconden duren in plaats van minuten - of het nu gaat om het versturen van een bericht, stappen tellen of gewoon kijken hoe laat het is. Tegen de tijd dat ik mijn iPhone ontgrendeld heb, heb ik waarschijnlijk mijn pols alweer neergelegd.

Het is een fundamenteel verschillende manier van denken die ik graag op de iPhone zou zien. Apple is tot nog toe terughoudend geweest om ons dingen te laten doen zonder dat we eerst onze telefoon ontgrendelen en ondanks het feit dat Touch ID dit proces versnelt, zou ik graag een Glances-achtig systeem op het vergrendelscherm van de iPhone zien.

Ik dacht dat de widgets in het notificatiecentrum van iOS 8 zouden voldoen als een iOS-versie van Android's aanpasbare thuisschermwidgets. Maar na een relatief korte wittebroodsperiode begon ik de widgets even sterk te negeren als de Today-weergave van iOS 7. Vanwege het grotere scherm van de iPhone 6 moet je het apparaat anders vasthouden om het notificatiecentrum te kunnen benaderen, waarbij de warrige, rommelige interface niet helpt om dingen snel gedaan te krijgen.

Maar Glances is perfect. Het zou gemakkelijk het iPhone Control Center kunnen vervangen - zoals John Gruber opmerkt in zijn review op Daring Fireball, bevat de Glance helemaal links al veel dezelfde knoppen voor snelle instellingen. En Glances zouden ontwikkelaars een goede manier geven om snelle stukjes informatie te leveren die veel verder gaan dan de mogelijkheden van de huidige widgets.

Gedecentraliseerde notificaties

De Apple Watch kan heel veel, maar het grootste pluspunt is nog altijd de mogelijkheid om tijdig waarschuwingen naar onze pols te sturen. Maar in plaats van gewoon elke waarschuwing en alarm van een bepaalde app door te sturen, maakt Apple het met de Apple Watch mogelijk om wat meer onderscheid te maken - meer dan met de veelal alles-of-niets-benadering van de iPhone.

Het notificatiesysteem van de iPhone heeft een opknapbeurt nodig. Afgezien van af en toe een extra instelling, heeft elke app dezelfde elementaire opties - een badge toekennen, een geluid instellen, weergeven op het vergrendelscherm - en als je de boel niet fanatiek bijhoudt, kunnen ze zich al snel opstapelen tot een waardeloze hoop. Maar de Apple Watch zou Apple kunnen aansporen om het aanleversysteem te herzien, met meer aangepaste notificaties zoals het kiezen van welke contactpersonen je iets wilt ontvangen.

De Apple Watch voegt ook een beetje intelligentie toe aan onze notificaties. Wanneer je je pols optilt om er eentje te zien, verschijnt er aanvankelijk een Short Look met een klein beetje informatie, maar als je op dat scherm drukt of je pols omhoog houdt, wordt er een Long Look weergegeven met wat meer data en interacties. En wanneer je je horloge afdoet worden notificaties volledige uitgeschakeld.

Apple heeft in iOS 8-notificaties waarop je kunt reageren toegevoegd, maar een Apple Watch-achtig systeem van Long en Short Looks zou helpen om notificaties een extra niveau van nut te geven. Het zou tevens een weg banen voor een slimmer waarschuwingssysteem met slimmere waarschuwingen die onze gewoontes leren, onze batterij sparen en de juiste notificaties laat zien wanneer we ze nodig hebben.

0 Reactie(s) op: 4 dingen die de iPhone van Apple Watch kan leren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.