De 'snelheidsprobleempjes' van de iPhone 7

Door: Jeroen Boer | 21 oktober 2016 10:07

Nieuws

Nu de iPhone 7 en 7 Plus een tijdje in gebruik zijn, duiken de eerste ‘probleempjes’ op. Zo is het opslaggeheugen van de 32GB-uitvoering flink langzamer dan die van de grotere varianten en blijken onder andere de Europese uitvoeringen van de iPhones uitgerust te zijn met een langzamer 4G-modem.

Apples iPhone 7 en 7 Plus zijn indrukwekkende toestellen. Nu de smartphones enige tijd ingebruik zijn, blijkt dat de ene iPhone 7 qua snelheid niet de andere is. Zowel in 4G-snelheid als in opslagsnelheid blijken er aanzienlijke verschillen te zijn. Wat is er aan de hand? Lees ook:Bepaal zelf hoe de homeknop op de iPhone 7 reageert

Langzamer flashgeheugen

Wanneer je een iPhone 7 of 7 Plus aanschaft, dan heb je de keuze tussen 32, 128 of 256 GB opslaggeheugen. De 32GB-uitvoering is het goedkoopst. Het blijkt dat niet alleen de opslagcapaciteit verschilt met de andere uitvoeringen, ook de snelheid van het opslaggeheugen is flink langzamer. Het YouTube-kanaal Unbox Theraphy heeft toestellen vergeleken. Een 32 GB iPhone 7(Plus) is maar liefst acht keer zo langzaam als een uitvoering met 128 of 256 GB geheugen.

Zo haalt de 32GB-uitvoering een schrijfsnelheid van 42 MB/s terwijl de 256GB-uitvoering 341 MB/s haalt. Ook in de echte wereld zie je een verschil: het kopiëren van 4,2 gigabyte aan films duurde op de 256GB-uitvoering van de iPhone 2 minuten en 34 seconden terwijl dat op de 32GB-uitvoering drie minuten en veertig seconden duurt.

Het is overigens niet ongebruikelijk dat een hogere capaciteit flashgeheugen beter presteert, ook bij SSD’s zie je dat. Dit komt doordat grotere capaciteiten meer chips gebruiken die tegelijkertijd aangesproken kunnen worden. Een verschil van een factor acht is alleen wel hel erg veel. Wil je dus nog een iPhone 7 kopen en kopieer je vaak grote bestanden, overweeg dan zeker een 128 of 256GB-uitvoering.

Langzamer modem

Voor de vorige generatie iPhones maakte Apple uitsluitend gebruik van 4G-modems van Qualcomm. Apple gebruikt voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus twee 4G-modemfabrikanen. Afhankelijk van de provider of regio wordt een modem van Qualcomm of een modem van Intel gebruikt. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Cellular Insights heeft beide modems in een vergelijking onderzocht en kwam tot de conclusie dat de modem van Quallcom veel beter presteert dan de variant van Intel.

Bij een uitstekend bereik is er nog weinig aan de hand, beide modems kunnen dan 150 Mbit/s halen. Zakt het bereik echter tot -110 dBm of zo’n twee bolletjes, dan kun er met een Qualcomm-modem nog 100 Mbit/s gehaald worden terwijl Intel nog maar zo’n 45 Mbit/s haalt. Helaas kun je hier verder weinig aan doen, in Europa levert Apple uitsluitend Intel-modems.

Het Intel-modem is bij minder bereik een stuk langzamer.

0 Reactie(s) op: De 'snelheidsprobleempjes' van de iPhone 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.