De beste filter-apps voor al je foto's

© PXimport

De beste filter-apps voor al je foto's

Geplaatst: 13 maart 2018 - 06:59

Aangepast: 24 november 2022 - 13:03

Evi Maquoi

Klik. Je foto is klaar. Geef toe, eigenlijk kan ie veel beter. Met behulp van de juiste app maak je van een gewone foto een meesterwerk. In Google Play en de App Store vind je eindeloos veel apps om je foto’s een artistiek tintje te geven. Dit vinden wij de tien beste filter-apps.

Tip 01: Prisma Photo Editor

Van een simpele foto naar een origineel kunstwerk? Dat kan heel eenvoudig via Prisma. (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Het leuke aan deze app is dat je zelf niet creatief hoeft te zijn om toch erg mooie resultaten te behalen. Prisma automatiseert alles. Je maakt eerst een foto en daarna kies je een van de vele verschillende artistieke filters. Gebruiksvriendelijk? Absoluut! Prisma werkt net zo eenvoudig als pakweg Instagram. Zodra je een filter gekozen hebt, kun je de plaat nog wat verder aanpassen. Het enige wat je moet doen, is vegen over de foto. Swipe naar links voor minder effect of naar rechts voor een tikkeltje meer. Het resultaat kun je rechtstreeks vanuit de app delen via Instagram of Facebook. Opslaan is uiteraard ook een optie.

Tip 02: 1967

Als je van de speciale effecten van analoge fotografie uit de vorige eeuw houdt, dan is 1967 – Vintage Filters (voor iOS, gratis met in-app-aankopen) een echte aanrader. De app oogt ontzettend minimalistisch en werkt volgens een eenvoudig stappenplan. Een account is niet nodig. Eerst moet je aangeven of je je foto al dan niet wilt bijsnijden, vervolgens swipe je naar links om door de verschillende filters te navigeren. De filters in deze app zijn bovendien erg gevarieerd. Tik één keer in de balk onderaan om previews te zien. Om het effect wat te verminderen, volstaat het om naar beneden te swipen. Zodra je tevreden bent met het resultaat, tap je twee keer op de foto om ’m op te slaan. Je kunt je ‘nostalgische’ foto vervolgens rechtstreeks delen via Instagram, Facebook en Tumblr.

Tip 02 1967 – Vintage Filters zorgt ervoor dat je foto in één tik meteen een paar decennia ouder lijkt.

© PXimport

Tip 03: PicsArt

Ook PicsArt (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen) is het installeren waard. Het motto van deze app is niet voor niets ‘Make Awesome Pictures’. Nadat je een gratis account aangemaakt hebt of ingelogd bent via Facebook kun je aan de slag. Je kunt een bestaande foto bewerken, een collage maken of tekenen. Heel handig is dat de app de standaardformaten van bekende sociale netwerken kent, zoals een Facebook-omslagfoto. Wellicht ga je het vaakst foto’s bewerken. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Je kunt bijsnijden, allerlei speciale effecten en filters toevoegen, met stickers experimenteren, tekst(ballonnen) of kaders toevoegen enzovoort. Let wel: de allerbeste effecten zitten niet standaard in de app verwerkt: hiervoor moet je betalen via in-app-aankopen.

Tip 04: FaceTune 2

Tip 04 Mag je selfie net iets professioneler? Dan heb je FaceTune nodig.

© PXimport

Wil je wittere tanden, een egalere huid, ogen die net iets stralender zijn of iets minder rimpels? Met FaceTune (iOS: gratis met in-app-aankopen, Android: 2,99 euro) is het zo gepiept, zelfs zonder afspraak bij een plastisch chirurg. Het is zelfs mogelijk om harder te lachen, je gezicht smaller maken of ietwat te kantelen, rimpels te laten verdwijnen of een glimmende huid matter te maken. Je foto’s zien er onmiddellijk een stuk glamoureuzer uit. Zodra je klaar bent met je digitale make-over kun je de foto ook nog omzetten naar zwart-wit of een filter toepassen. Deze gebruiksvriendelijke app is een must voor selfie-lovers die van perfectie houden.

Tip 05: Airbrush

Een andere must-have app voor iedereen die graag selfies maakt is Airbrush (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Hier krijg je al een preview van een veel gladder gezicht in de cameramodus, zelfs vóór je een foto gemaakt hebt. Zodra je kiekje er is, kun je het naar hartenlust aanpassen: grotere ogen, een korter voorhoofd, een smallere neus of dikkere lippen? Het kan allemaal. Met behulp van de make-up-filters is het zelfs mogelijk om met één tik lippenstoft of sproeten toe te voegen. Liever smokey eyes? Ook daar bestaat een filter voor. Achteraf kun je nog wat bijsnijden, een vignet toevoegen of de achtergrond een beetje waziger maken. Graag nog een algemeen filter bovenop het eindresultaat? Airbrush zit bomvol presets met speciale effecten. Dit is een echte meisjesapp.

Tip 06: TouchRetouch

Heb je bijna de perfecte foto gemaakt? Maar staat er nog een storend object op? Een toerist, hoogspanningskabel, pukkel of vuilnisbak bijvoorbeeld? Met TouchRetouch (iOS: 2,29 euro en Android: 1,99 euro) verwijder je dat in een tik en een veeg. Noem het gerust een digitaal vlekkenmiddel. Het enige wat je moet doen is het storend voorwerp met je vinger markeren. De app gebruikt de pixels uit de nabije omgeving om de achtergrond aan te passen. De app werkt niet enkel heel fijn, maar levert ook nog eens erg fraaie resultaten. Zodra je klaar bent, kun je de afbeelding opslaan als kopie of onmiddellijk publiceren op Instagram, Facebook, Tumbrl en Twitter.

Tip 06 Een storende vork naast zo’n mooi gerechtje? Hocus, pocus … weg!

© PXimport

Tip 07: Juxtaposer

Wil je twee foto’s samenvoegen tot één grappig plaatje? Dan heb je Juxtaposer (iOS, 3,49 euro) nodig. Hiermee kun je vrij eenvoudig een fotomontage van twee bestaande foto’s maken. Nadat je een voor- en achtergrondbeeld gekozen hebt, kun je overtollige informatie uit je voorgrondfoto verwijderen. Door voldoende in- en uit te zoomen kun je ontzettend nauwkeurig werken. Het is zelfs mogelijk om met zogenoemde maskers te werken. Het resultaat is vaak een surrealistisch beeld. Ook fijn is dat je per beeld het contrast, de helderheid, verzadiging en kleurtinten onder handen kunt nemen. Nog nooit eerder foto’s bewerkt of fotomontages gemaakt? De handige tutorial (in het Engels) legt je stap-voor-stap uit hoe je het precies moet doen. Zodra je klaar bent, kun je je creatie delen via Facebook, Twitter of Instagram. Het is zelfs mogelijk om je voorgrondafbeelding als ‘stempel’ te bewaren en op te slaan in png-formaat met een transparante achtergrond.

Tip 08: Sketch Photo Maker

Tip 08 In slechts een paar seconden heb je een fraaie tekening.

© PXimport

Om een fotorealistische potloodtekening te maken, moet je heel wat tekentalent hebben. Tenzij je Sketch Photo Maker (Android, gratis met in-app-aankopen) gebruikt. Die app neemt al het werk uit je handen. Het enige wat je moet doen is een mooie foto uit je fotocollectie kiezen. Vervolgens gaan tientallen tekenkaboutertjes aan de slag en enkele seconden later heb je een realistische potloodtekening. Wil je liever een tekening die gemaakt is met houtskool, waterverf, kleurpotloden of vetkrijtjes? Eén tik op de knop volstaat. Een klein minpuntje is wel dat je zelf niets kunt wijzigen. Het resultaat kun je opslaan of onmiddellijk vanuit de app delen via Facebook of Instagram.

Tip 09: Face Swap

Als we dan toch aan het dollen zijn … Face Swap (Android, gratis met in-app-aankopen) is een leuke app waarmee je jouw gezicht op dat van iemand anders plakt. Het resultaat is vaak hilarisch. Je hebt ook toegang tot honderden stickers en thema’s waarmee je allerlei grappige portretten maakt. Die stickers zijn netjes opgesplitst in categorieën zoals Emoji’s, Films&Comics, Animals, Accessories enzovoort. Nadat je je foto gemaakt hebt, kun je ’m opslaan of delen via sociale media. Dit is echt dé ideale app als je je kinderen even stil wilt houden terwijl jij werkt of jullie in een restaurant zitten. Je kunt trouwens niet enkel leuke foto’s maken, maar ook grappige filmpjes.

Tip 10: Foodie

Kook je graag? En zet je vaak de foto’s van je creaties op sociale netwerken zoals Instagram of Facebook? Dan heb je Foodie – Delicious Camera for Food (iOS en Android, gratis) sowieso nodig. Deze app zit boordevol filters die je foto’s van je eigen baksels, ovenschotels of cocktails nog net iets lekkerder maken. Helemaal handig is dat de filters ingedeeld zijn per type food: cocktails, vlees, ijsjes, fruit, pasta … Op die manier is het nog eenvoudiger om snel de meest geschikte filters uit te zoeken. Je bepaalt uiteraard zelf de sterkte van de filter. Vervolgens kun je de helderheid nog onder handen nemen of radiale of lineaire onscherpte toevoegen. Wedden dat je foto’s vingeraflikwaardig worden? 

Tip 10 Als je graag je eten fotografeert, is dit een must-have app.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten