De beste apps en gadgets voor je fiets

Door: Richard Veenstra | 20 mei 2017 08:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Offline kaarten

Tip 05 Geef aan welk gebied je offline beschikbaar wilt maken.

Als je geen databundel hebt voor onderweg, dan is dit geen probleem. Je kunt met Google Maps namelijk kaarten opslaan voor offline gebruik. Ga hiervoor naar het hoofdscherm en tik op de drie streepjes. Tik op Offline gebieden en vervolgens op Aangepast gebied. Een kaart met een blauwe rand verschijnt. Met je vingers kun je het gebied groter of kleiner maken. Onderin zie je meteen hoeveel ruimte de download in beslag gaat nemen. Wil je het gebied downloaden, bevestig dan de actie door op Downloaden te tikken. Als er een update voor de gedownloade kaart beschikbaar is, dan zal deze automatisch worden gedownload, mits je een actieve wifi-verbinding hebt. Om de naam van het gedownloade gebied aan te passen, tik je op het gebied en vervolgens op het potloodje rechtsbovenin. Geef een naam op en sluit af door op Opslaan te tikken.

Tips voor onderweg

Als je je smartphone al voor navigatie gebruikt, dan is het slim om bezienswaardigheden en cafés onderweg ook meteen uit te zoeken. De app TripAdvisor is hiervoor een goede optie. Open de app en tik op Nu in de buurt. Onder Suggesties kun je bijvoorbeeld op Lunch tikken om een leuk eetcafé in de buurt te vinden.

Runtastic Road Bike

De Road Bike-app van Runtastic levert je ook de mogelijkheid om offline kaarten op te slaan, tik simpelweg op de downloadknop onderaan de app. De app levert geen navigatie, het is er meer op gericht om je route weer te geven en je snelheid, calorieverbruik en duur te meten.

Ben je op zoek naar leuke fietsroutes, download dan de app Viewranger

Tip 06: Apps voor de fiets

Google Maps is natuurlijk handig omdat het waarschijnlijk al op je smartphone staat, maar er zijn ook speciale apps beschikbaar voor het uitstippelen van fietsroutes. Naviki is voor Android, iOS en Windows Phone beschikbaar en heeft als voordeel ten opzichte van Google Maps dat de kaart compleet voor fietsers is geoptimaliseerd – als je op het tandwiel tikt en onder Kaart type voor Fiets kiest. Op de kaart vind je paarse wegen die worden vergezeld van nummers op knooppunten. Dit zijn de zogenoemde fietsknooppunten, hierover meer in tip 7. Rode wegen op de kaart zijn routes die uitermate geschikt zijn voor fietsers. Gek genoeg vind je geen zoekvenster en geeft de app altijd je huidige locatie aan.

Ben je op zoek naar leuke fietsroutes, download dan de app Viewranger. Gebruikers kunnen hun routes hier uploaden en als je op het linkericoontje tikt, zie je fietsroutes in de buurt. Je kunt de route downloaden en ziet meteen hoelang de route is en wat het hoogteverschil is. Wil je premium-routes fietsen, dan moet je vanuit de app eenmalig 5,99 euro betalen. Een andere goede optie is de app CycleMap, hier vind je onder andere bikeshare-locaties terug uit 390 steden over de wereld.

Tip 07: Fietsknooppunten

De ANWB heeft een netwerk van fietsroutes in Nederland uitgezet, die door middel van knooppunten worden aangegeven. Je kunt zelf een route uitstippelen door gebruik te maken van deze knooppunten. Langs de weg vind je bordjes die de genummerde knooppunten aangeven en op fietskaarten vind je deze knooppunten terug. Natuurlijk zijn hier ook apps voor! Het voordeel van het knooppuntennetwerk is dat het geen vastgestelde routes zijn: je kunt zelf je route bepalen. Een goede app voor het verkennen van de knooppunten is Fietsnetwerk – Beleef fietsen. Hier vind je naast voorgestelde routes ook informatie over interessante bezienswaardigheden, cafés en restaurants bij bepaalde knooppunten. Je geeft aan waar je wilt fietsen en bovenin geef je aan hoelang de tocht mag zijn. Andere handige apps waarmee je routes middels de fietsknooppunten kunt uitstippelen, zijn de apps route.nl, Fiets! en BikeNode.

Tip 07 In de app zie je meteen bij welke knooppunten je een kopje koffie kunt drinken.

Tip 08: Zonder smartphone

Je hoeft natuurlijk niet per se je smartphone mee te nemen, er zijn genoeg standalone apparaten die speciaal voor je fiets zijn gemaakt. Het voordeel is dat deze apparaten minder stroom nodig hebben en dus veel langer met één oplaadcyclus doen. Ook zijn deze apparaten speciaal voor de fiets gemaakt en bevatten ze vaak functies die handig kunnen zijn op de fiets. Sommige apparaten bieden alleen inzicht in je snelheid, het hoogteverschil en hoelang je al aan het fietsen bent, maar een apparaat als de Garmin Edge 1000 biedt je eveneens navigatie. Deze fietscomputer kost dan ook wel meteen een paar honderd euro. Het grote voordeel is dat de Garmin Edge 1000 naadloos samenwerkt met een technologie als Shimano Di2, een elektrisch schakelsysteem waardoor je met slechts één druk op de knop naar een andere versnelling kunt schakelen. De Edge 1000 kan ook informatie van ANT+ apparaten (zoals hartslagmeters) uitlezen. In de toekomst is het ook mogelijk om via ANT+ bijvoorbeeld de luchtdruk van je fietsband uit te lezen.

Tip 08 De Garmin Edge 1000 kan voor fietsliefhebbers een goed alternatief zijn voor een smartphone.
Sommige apparaten bieden inzicht in je snelheid, het hoogteverschil en hoelang je al fietst

Tip 09: E-bike en toekomst

Waarom nog een apart apparaat op je fiets zetten? Auto’s hebben meestal een ingebouwd navigatiesysteem, in de toekomst kan je fiets ook een geïntegreerd gps-systeem hebben. De Teasi Volt is een navigatie-add-on voor je elektrische fiets. Je klikt het apparaat op de houder van je elektrische fiets. Vervolgens kan de Volt gegevens van je fiets uitlezen. Zo weet je naast de route ook meteen hoelang je accu nog meegaat en het apparaatje kan je ook helpen met het optimaliseren van je rijstijl. Je kunt het apparaat bovendien als trainingshulp gebruiken, het kan optioneel je hartslag meten en geeft aan hoeveel calorieën je tijdens je rit al hebt verbrand. De Teasi Volt is bovendien spatwaterbestendig en kun je dus ook op regenachtige dagen gebruiken. Fabrikant Stromer is lekker futuristisch en brengt op dit moment de meest geavanceerde e-bike uit. Middels het cloud-platform Omni wordt je e-bike een mobiele hotspot. Installeer de Stromer Omni-app en je kunt je e-bike op afstand op slot doen en via de ingebouwde gps-chip je fiets volgen als hij is gestolen. Informatie over de fiets en de meest recente servicebeurt lees je meteen in de app. Voor een Stromer-e-bike moet je wel diep in de buidel tasten, vanaf zo’n 3000 euro ben je de trotse bezitter van de fiets van de toekomst.

Tip 09 Een fiets met ingebouwde gps en bijbehorende app: de Stromer ST1.

SmartHalo

SmartHalo is een apparaat dat nu nog in ontwikkeling is. Je kunt het al wel voorbestellen. Het is een rond apparaat met led-jes aan de bovenkant dat je makkelijk aan je stuur bevestigt. Het apparaat communiceert met je Android-smartphone of iPhone en geeft de route aan middels gekleurde ringen aan de bovenkant. Het apparaat detecteert of het donker is buiten en kan automatisch de geïntegreerde koplamp aanzetten. Wil je de SmartHalo opladen, dan schroef je het apparaatje gemakkelijk van je fiets en sluit je hem via een usb-kabel aan op een oplader. Je hoeft de SmartHalo niet elke keer van je fiets af te halen, je hebt namelijk een speciale sleutel nodig om het apparaat gemakkelijk van je stuur te halen. Probeert iemand met geweld de SmartHalo van je stuur af te halen, dan produceert het ding een hard geluid. Doordat jouw smartphone met de SmartHalo is gekoppeld, weet ie dat jij de eigenaar bent zodra je in de buurt van je fiets komt.

0 Reactie(s) op: De beste apps en gadgets voor je fiets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.