De Sleutelhangertoegang-app ontcijferen op je Mac

Waarschijnlijk gebruik je de optie Sleutelhangertoegang dagelijks, maar wat houdt deze functie eigenlijk in? Wist je dat je gemakkelijk wachtwoorden deelt tussen je verschillende apparaten en dat je al je wachtwoorden in kunt zien? Wij leggen uit hoe dit werkt.

Sleutelhangertoegang openen

In de map Hulpprogramma´s vind je de app Sleutelhangertoegang. Open de app en je ziet rechts de complete database weergegeven. Per regel vind je een app, een website of een onderdeel van een programma dat ooit om je wachtwoord heeft gevraagd. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook Private sleutels, dit zijn kleine bestandjes die bijvoorbeeld iMessage gebruikt bij het coderen van chats.

Links zie je al je sleutelhangers, standaard is Inloggen geselecteerd. Je kunt de lijst rechts ook sorteren op onderdeel, klik op Certificaten om al je certificaten in te zien. Dit zijn bestanden die websites naar je systeem kopiëren zodat je browser een beveiligde verbinding tot stand kan brengen.

De app Sleutelhangertoegang beheert al je wachtwoorden.

© PXimport

Handmatig wachtwoorden toevoegen

Wil je handmatig een wachtwoord aan je sleutelhanger toevoegen, dan klik je op het plusje onderin. Onder Naam sleutelhangeronderdeel geef je een naam aan. In het geval van een website vul je hier de url in.

Onder Accountnaam geef je je accountnaam aan en onder Wachtwoord vul je een wachtwoord in. Achter Sterkte wachtwoord kun je meteen zien of je een goed wachtwoord gekozen hebt.

Wil je dat je Mac een wachtwoord voorstelt, klik dan op het sleuteltje rechts. Een nieuw venster wordt geopend waar je aan kunt geven hoe je wachtwoord eruit moet zien. Achter Type geef je bijvoorbeeld aan of je alleen letters en cijfers wilt gebruiken en achter Lengte geef je aan hoeveel karakters je wachtwoord moet hebben.

Je Mac kan zelf een wachtwoord bedenken.

© PXimport

Voorgestelde wachtwoorden

Als je je bij een nieuwe dienst aanmeldt, dan zal Safari je automatisch een wachtwoord aanbieden. Dit is een combinatie van kleine en grote letters en cijfers en streepjes.

Wil je dit wachtwoord gebruiken, dan klik je op het wachtwoord en zal Safari het automatisch in je iCloud-sleutelhanger opslaan. Je andere apparaten die bij je iCloud-account zijn aangemeld, kunnen dit wachtwoord nu automatisch uitlezen, je hoeft het wachtwoord dus niet in te typen.

Je Mac zorgt ervoor dat je zelf geen wachtwoord meer hoeft te verzinnen.

© PXimport

Wachtwoord weergeven

Ben je eens een keer een wachtwoord vergeten of heb je bijvoorbeeld een Android-smartphone en wil je op je Mac opzoeken wat het wachtwoord voor een bepaalde dienst is, open dan het programma Sleutelhangertoegang en geef in het zoekvenster de naam van de dienst aan.

Je ziet nu een lijst van mogelijke kandidaten. Klik op de regel waar de meest recente datum achter staat. Een nieuw venster wordt geopend.

Zet vervolgens een vinkje voor Toon wachtwoord. Je moet nu je administrator-wachtwoord intypen en in het veld erachter lees je vervolgens het wachtwoord dat de dienst gebruikt.

Zet een vinkje voor Toon wachtwoord om het wachtwoord weer te geven.

© PXimport

iCloud-sleutelhanger inschakelen

Om je wachtwoorden via iCloud te delen met andere Apple-apparaten, ga je op je Mac naar Systeemvoorkeuren en klik op iCloud. Zorg dat een vinkje voor Sleutelhanger staat.

Wil je deze functie voor een bepaalde Mac uitschakelen, haal dan het vinkje weg en bevestig de actie in het venster door op Bewaar op deze Mac te klikken. Nu worden je wachtwoorden en creditcardgegevens op je Mac bewaard. Wil je al deze data verwijderen, kies dan voor Verwijder van Mac.

Je instellingen voor je iCloud-sleutelhanger regel je hier.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten