De 12 beste apps voor het leren van een vreemde taal

Door: Richard Veenstra | 23 augustus 2016 07:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Tip 07: Tandem

Wil je echt communiceren met moedertaalsprekers in een andere taal, dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar personen in de stad of plaats waar je woont, maar een tandem-app is ook een handig idee. Tandem betekent dat je beide in elkaars moedertaal kunt spreken en elkaar zo dingen kunt leren. Tik op Profile en geef onder I speak aan welke taal of talen je aanbiedt en geef onder I’d like to practice my aan welke taal of talen je wilt leren. Ga vervolgens naar Community en je vindt partners die aan jouw specifieke taalcombinatie voldoen. Tik op een persoon om meer over de persoon te weten te komen. Hier kun je lezen of een persoon bijvoorbeeld dezelfde interesses deelt. Om een bericht te sturen, tik je op de blauwe chatknop onder de profielfoto. Wil je liever een echt gesprek, dan kun je op de groene knop tikken. Het is wel aan te raden om eerst even een berichtje te sturen en te vragen of iemand tijd heeft voor een echt gesprek.

Tip 08: HelloTalk

HelloTalk is een vergelijkbare app, maar heeft iets meer serieuze functies dan Tandem. In een chat in HelloTalk heb je enorm handige functies tot je beschikking. Zo kun je op een tekst van een chatpartner tikken en op Abc tikken om een woord of zin te verbeteren. Je kunt ook commentaar geven waarom een bepaalde zin niet helemaal klopt. Als je chatpartner een tekst terugstuurt die je niet helemaal begrijpt, dan tik je op de vertaal-knop en wordt de tekst naar jouw taal vertaald. Met de app kun je bovendien foto’s en video’s sturen, teksten inspreken en een telefoon- of videogesprek aangaan. Een nieuwe functie in de app is de tijdlijn. Tik op Moments en je ziet mensen die aan jouw talencombinatie voldoen. Iemand kan bijvoorbeeld een specifieke vraag stellen en hier kun je op antwoorden. Statusupdates kun je ook vertalen of corrigeren.

Tip 09: Anki

Anki is een zogenoemde flashcard-app. Dit baseert zich op het klassieke woordjes leren met behulp van kaartjes en bakjes, waarbij je op de ene kant het Nederlandse woord schrijft en op de andere kant het buitenlandse woord. De kaartjes haal je uit het eerste bakje. Zodra je een woord bijvoorbeeld vijf keer goed hebt geraden, stop je het in een tweede bakje. Na een week ga je het tweede bakje bij langs, alle kaartjes die je goed raadt, gaan naar het derde bakje. Alle foute kaartjes gaan weer terug naar het eerste bakje. Anki doet dit alles automatisch en wordt ook wel een Spaced Repetition System genoemd. De website van Anki is gratis te gebruiken en je kunt talloze kaartjes downloaden voor jouw account, maar als je deze kaartjes in de app wilt gebruiken, moet je de app voor 24,99 euro kopen. Tenminste, als je een iPhone hebt. Een onofficiële Anki-app voor Android heet AnkiDroid en is gratis. Meld je aan op de website www.ankiweb.net en log met je accountgegevens in bij de app. Tik op het blauwe plusje om een kaartenset toe te voegen. Een gratis flashcard-app voor de iPhone is Flashcards Deluxe Lite. Hier kun je verschillende kaarten mee importeren.

Tip 09 Deze kaartenset hoort bij een app om Japans te leren. Zo kun je alle woorden uit die app met Anki studeren.

Tip 10: FluentU

FluentU benadert het leren van een nieuwe taal een beetje anders. Je leert de basics van een taal middels voorbeelden met afbeeldingen of korte video’s. Kijk een filmpje en de woorden en zinnen worden als ondertiteling weergegeven. Eén video is één les en alle woorden die in de video voorkomen, worden via een Spaced Repetition System in de app herhaald totdat je ze kunt onthouden. FluentU is een betaalde dienst en kost 15 dollar per maand, maar als je de app downloadt, kun je ook een heleboel gratis lessen volgen voordat je besluit een abonnement te nemen. FluentU stuurt je een notificatie als je een les moet reviewen en het grote voordeel is dat de app een combinatie is van lezen, schrijven, luisteren en woordjes leren. De Android-app is nog niet helemaal af, ga naar www.fluentu.com/blog/fluentu-android-app om je in te schrijven en krijg bericht als de app beschikbaar is.

Tip 11: Meetup

Als je iets verder gevorderd bent, dan kun je beginnen wellicht mensen te ontmoeten. Een handige hulp hierbij is de app Meetup. Maak een gratis account aan en tik op Calendar. Tik op het vergrootglas en bepaal je locatie door eronder op de rode balk te tikken. Achter Location kies je voor Current Location of typ je een andere stad in. Tik op Back en kies voor Language & Ethnic Identity. Er wordt vervolgens een lijst weergegeven van alle evenementen die met taal te maken hebben in jouw stad. De resultaten hangen af van hoe internationaal de stad is: in Amsterdam vind je uiteraard meer taal-bijeenkomsten dan in een stad als Emmen. Tik op een evenement en kies voor RSVP om je aan te melden voor het evenement. De meeste evenementen zijn gratis en bedoeld om mensen die een taal leren bij elkaar te brengen.

Tip 12: Taalspecifieke apps

Voor elke specifieke taal zijn er natuurlijk honderden apps te vinden. Als je een taal als Chinees, Koreaans of Japans wilt leren, is het belangrijk om het schrift te kunnen lezen. Er zijn apps in de vorm van spelletjes verkrijgbaar die je op een speelse wijze Hangul (Korea), Hiragana (Japan) of het Griekse alfabet kunnen leren. Voor Spaans is een app als Conjuverb erg handig. Zo heb je alle vervoegingen van werkwoorden bij de hand. Wil je Russisch leren? Kijk dan eens naar een app als Russisch Leren 6000 Woorden in de Google Play Store. Voor de Duitse taal is Der Die Das een handige app. Je krijgt woordjes te zien en moet raden of het een mannelijk, vrouwelijk of onzijdig woord is.

0 Reactie(s) op: De 12 beste apps voor het leren van een vreemde taal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.