De 12 beste apps voor het leren van een vreemde taal

Door: Richard Veenstra | 23 augustus 2016 07:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Een vreemde taal leren kost tijd. En geld, als je echte lessen wilt volgen of een dure talencursus wilt aanschaffen. Je smartphone kan echter ook een handige hulp zijn en gelukkig zijn er heel wat gratis of goedkope opties te vinden. Wij laten je zien hoe je een taal leert met behulp van apps.

Tip 01: Duolingo

Duolingo is verreweg de bekendste app en helpt enorm bij het leren van een nieuwe taal. Als je alleen Nederlands spreekt, dan kun je via Duolingo alleen een cursus Engels volgen. Spreek je echter goed genoeg Engels, dan heb je veel meer opties. Aangeboden worden bijvoorbeeld Spaans, Frans, Duits en Italiaans, maar ook niet-alledaagse talen als Turks, Noors en Russisch. Duolingo begint bij de basics en leert je eerst simpele woordjes en grammaticale constructies die handig zijn voor als je op vakantie bent. Als je een level hebt gehaald, dan scoor je punten. De geleerde dingen worden steeds weer opnieuw herhaald. In de app kunt je doelen stellen door op Profile / Set Goal te tikken en bij Settings / Notifications geef je aan of Duolingo je een bericht mag sturen als het tijd is om te oefenen. Dit is aan te raden om je zelfdiscipline een beetje te helpen. Duolingo is volledig gratis, elke taal bestaat uit een heleboel lessen en levert je genoeg informatie om in de vakantie op een terras vloeiend iets te bestellen of om een gesprek met iemand aan te gaan. Uiteraard spreekt de app ook woorden en zinnen uit zodat je meteen kunt oefenen met de uitspraak. Lees ook: De 10 beste apps om 5 minuten te doden.

Tip 02: Memrise

Memrise is een andere goede app. Niet alleen talen zijn met de app leren, ook je kennis van bijvoorbeeld topografie kun je met Memrise verbeteren. Het concept van Memrise is om kleinere lesjes te geven in plaats van een grote cursus aan te bieden. In de app kies je een cursus en net als bij Duolingo word je door de app overhoord. Je kunt de uitspraak van een woord of zin beluisteren en als je een geheugensteuntje nodig hebt, tik je op Help me learn this. Er verschijnt dan een zogenoemde ‘mem’, een ezelsbruggetje of een afbeelding om je te helpen met het onthouden van de zin of het woord. Deze mems zijn door gebruikers gemaakt en verschillen dus wel in kwaliteit. De app is gratis te gebruiken en biedt heel veel cursussen aan. Je kunt upgraden naar een Pro-abonnement, maar met de gratis versie ben je ook wel even zoet.

Tip 03: Babbel

Bij Babbel heeft elke taal zijn eigen app en moet je dus opletten dat je de juiste app downloadt. De talen worden aangeboden in het Engels, je moet dus wel goed Engels begrijpen om de app te kunnen gebruiken. Doorloop de configuratieopties en kies het juiste niveau door voor Beginner of Advanced te kiezen. Babbel lijkt veel op het dure lespakket Rosetta Stone en begint niet met saaie rijtjes en lessen, maar laat je een afbeelding zien waar je het juiste woord bij moet kiezen zonder dat je het woord ooit hebt geleerd. Naarmate je de app langer gebruikt, zul je minder fouten maken en uiteindelijk woorden beter onthouden doordat je de afbeeldingen erbij ziet. Babbel spreekt het antwoord ook uit zodat je meteen de klank weet. De eerste les van elke taal is gratis, daarna kost het 4,99 euro per maand als je voor een jaarabonnement kiest. Naast Frans, Duits, Italiaans en Spaans kun je ook talen als Indonesisch en Russisch met Babbel leren.

Tip 04: Google Translate

Google Translate is niet alleen een handige website, de app kan je ook helpen bij het leren van een taal. Je moet wel een actieve internetverbinding hebben om zinnen en woorden te kunnen vertalen. De app kan de brontaal zelf herkennen, maar je kunt natuurlijk ook aangeven uit welke taal je een woord of zin wilt vertalen. Een slimme functie is bovendien dat je de camera van je smartphone kunt gebruiken om een tekst te vertalen. Tik op het camera-icoontje en richt je camera op de tekst die je wilt vertalen. Tik op de rode knop en de app scant de tekst. Vervolgens kun je een deel van de tekst markeren en als je op de blauwe pijl tikt, zie je de vertaling verschijnen. Net als met normale vertalingen met Google Translate is het resultaat niet altijd perfect, maar om in het buitenland een menukaart snel te vertalen, is de app een welkome hulp. Voor talen met een ander schrift kun je in Google Translate het rechter-icoontje gebruiken. Teken met je vinger bijvoorbeeld een Chinees karakter om het naar Nederlands of Engels te vertalen.

Google Translate vertaalt alles wat je ziet.

Tip 05: SayHi

Met Google Translate kun je ook gesproken teksten vertalen, maar dit gaat makkelijker met de app SayHi. De app gebruikt de algoritmes en database van Google, maar is geheel gefocust op het snel kunnen vertalen van gesproken tekst. Onderin zie je twee knoppen voor twee verschillende talen. Stel de ene taal in op Nederlands en de andere taal op de doeltaal door bovenin een andere taal te kiezen. Als je bijvoorbeeld een gesprek wilt aangaan met een Fransman, zorg dan dat het groene vak op Frans is ingesteld en het blauwe vak op Nederlands. Tik op het blauwe vak, wacht op de piepjes en spreek iets in het Nederlands. De app maakt verbinding met internet en spreekt de tekst in het Frans uit. Bovendien zie je de vertaling in het grote veld. Je Franse gesprekspartner kan vervolgens op het groene vak tikken en na de piepjes iets in het Frans uitspreken. Dit wordt dan weer naar het Nederlands vertaald. SayHi biedt ondersteuning voor ontzettend veel talen en kan niet alleen Frans, Engels en Spaans spreken, maar ook talen als Hebreeuws, Koreaans en Zweeds. Sommige exotische talen zoals Afrikaans, IJslands en Swahili kun je alleen kiezen met de Premium-versie. Dit kost je 2,99 euro per drie maanden. De basisversie kost 4,99 euro, dit is een vaste prijs zonder abonnement. Een alternatief voor Android is iTranslate of Translator.

Tip 06: HiNative

HiNative gebruik je om vragen te stellen aan sprekers van een bepaalde taal. Tik op Profile en geef onder Native language aan welke taal je moedertaal is. Onder Languages of interest kies je welke taal of talen je daarnaast ook machtig bent. Hier kun je ook aangeven wat jouw niveau van deze taal is. Als je vervolgens weer op Home tikt, dan kun je bovenin naar links en rechts vegen om vragen over de geselecteerde talen te zien. Iemand vraagt bijvoorbeeld hoe je moet tellen van 1 tot 10 in het Nederlands. Jij kunt als moedertaalspreker het juiste antwoord geven. Als je zelf iets wilt vragen, dan tik je op de grote knop Q en kies je één van de opties. Tik bijvoorbeeld op How do you say this in, kies de brontaal en typ je vraag bij Write a word, phrase or sentence. Tik op Post om je vraag te stellen. In de meeste gevallen krijg je binnen een paar uur wel een antwoord van iemand.

0 Reactie(s) op: De 12 beste apps voor het leren van een vreemde taal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.