Hoe gebruik je Dark mode in iOS 11?

Door: Ronald Smit | 25 oktober 2017 10:55

De donkere modus in iOS 11 is niet perfect maar wel mooi
How To

Er is een groep gebruikers die liefst de donkere kant van het leven kiezen. Als het gaat om 't uiterlijk van computers, smartphones en tablets tenminste. Maar wist je dat er ook een dark mode in iOS 11 zit? Zo gebruik je hem.

Het heeft in het geval van Windows lang geduurd voordat er een zogeheten 'dark modus' beschikbaar was. Ofwel een kleurensetting waarmee alles een stuk donkerder oogt. Ideaal voor nachtbrakers bijvoorbeeld die hun ogen niet te veel willen vermoeien. Een dergelijke optie is nu ook in iOS 11 beschikbaar. Maar het is nog niet een 'echte' donkere modus, meer een wat verborgen optie die Apple onder de noemer 'toegankelijkheid' heeft laten vallen. Schakel hem om te beginnen maar eens in. Start de app Instellingen en tik daaga naar Algemeen / Toegankelijkheid. Tik op Aangepaste weergave onder het kopje ZIEN, gevolgd door een tik op Keer kleuren om. Schakel vervolgens de optie Slim omgekeerd in. Je ziet al direct resultaat!

Het inverteren van kleuren levert een surrugaat dark mode op in iOS 11

Niet perfect, wel mooi

De 'Dark Mode' oogt erg chique, maar is helaas ook niet perfect. Ga je met Safari browsen, dan blijken ook alle afbeeldingen op een webpagina geïnverteerd, wat erg irritant is. Het is dus allemaal behoorlijk app-afhankelijk van hoe het oogt. In Foto's ziet bijvoorbeeld alles er weer perfect uit. Grappig is ook om te zien dat screenshots (die je maakt door de aan/uit-knop en de Home-knop gelijktijdig in te drukken) grotendeels in 'gewone' modus worden gemaakt. Ofwel: een geïnverteerd beeld wordt 'gewoon' opgeslagen.

Althans, bijna, want zoals je hierboven ziet is wel de achtergrond van de schuifregelaar achter Slim omgekeerd van een mysterieus paarse kleur voorzien. Kortom: een modus die erg handig kan zijn voor de late uurtjes, voor een tijdje. Maar nog niet echt klaar is voor continu gebruik. Ach, wellicht komt er in iOS ooit nog eens een échte donkere modus. Dat dit geen heel grote ingreep hoeft te zijn bewijst deze truc in ieder geval.

0 Reactie(s) op: Hoe gebruik je Dark mode in iOS 11?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.