Clubhouse: wat is het en hoe werkt het?

© PXimport

Clubhouse: wat is het en hoe werkt het?

Geplaatst: 24 februari 2021 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 10:48

Stefanie Katzenbauer

Clubhouse is de laatste trend in appland. En misschien wel omdat je er als gebruiker niet zomaar in komt: je moet uitgenodigd worden door een vriend en dat voelt natuurlijk meteen speciaal. Als je eenmaal toegang hebt gekregen tot de app, is het een soort omgeving waarin je mee kunt luisteren met gesprekken van mensen van over de hele wereld over allerlei onderwerpen. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen gesprek starten. Wat is Clubhouse en hoe werkt het?

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een app die werd opgericht in het voorjaar van 2020 door het bedrijf Alpha Exploration Co. De app is een audio chat sociaal netwerk app. Dat betekent dus dat je via deze app met mensen van over de hele wereld kunt praten over allerlei onderwerpen, of simpelweg kunt luisteren naar gesprekken. Clubhouse houdt zich bezig met audio in de breedste zin van het woord. Je kunt een debat voeren, een verhaal vertellen of muziek draaien: iedereen is vrij om te laten horen wat hij of zij wil.

De app kreeg een duwtje in de rug dankzij de wereldwijde coronapandemie waarbij mensen manieren zochten om met elkaar in contact te komen en blijven. Binnen de kortste keren haalde de populariteit van deze app het wereldnieuws. Op 21 januari 2021 werd de waarde van de app al op 1 miljard geschat en binnen de eerste twee weken van februari 2021 werden er maar liefst 4,6 miljoen nieuwe gebruikers geregistreerd. 

 Binnenkomen in Clubhouse 

Je kunt toegang krijgen tot Clubhouse door een account aan te vragen of door uitgenodigd te worden door een vriend. Deze exclusiviteit van de app draagt enorm bij aan de populariteit. Iedereen krijgt slechts twee invites tot zijn/haar beschikking als je eenmaal bent toegelaten tot de app. Maar inmiddels gaan de invites via het internet rond als een lopend vuurtje. Dus er zijn groepen en fora online te vinden waar mensen hun uitnodigingen aanbieden. Jouw toegang is telefoonnummer gebonden. Je moet je account dus bevestigen via een sms-code. Mocht je een account aangevraagd hebben zonder een invite, dan kan het dus behoorlijk lang duren voordat je toegang hebt tot de app. 

Interesses vinden

Als je eenmaal bent aangemeld bij Clubhouse, word je gevraagd om enkele onderwerpen aan te geven die je interessant vindt. Vervolgens krijg je op basis daarvan een selectie met mensen die je kunt volgen. De mensen die je volgt verschijnen dan in je homescherm waar je kunt zien welke gesprekken er op dat moment plaatsvinden van de mensen die jij volgt.

Natuurlijk kun je ook op verkenning gaan. In dat geval kun je vanaf het beginscherm op ‘explore’ tikken of je tikt op ‘find more people to follow’. Met deze laatste optie kom je terecht bij een aantal onderwerpen die je kunt aantikken. Hier kun je accounts vinden die over deze specifieke onderwerpen praten. Als je ze volgt, zullen ze automatisch op je beginscherm verschijnen als er een gesprek gaande is.

Via ‘explore’ krijg je meteen meer gesprekken op je beginscherm te zien waarbij je aan kunt sluiten als luisteraar. 

Clubhouse: wat is het en hoe werkt het?-15082296

© CIDimport

Een gesprek volgen in een ‘room’

Een gesprek volgen is heel makkelijk en dit doe je in een zogenaamde ‘room’. Je tikt het gesprek simpelweg aan en vervolgens kun je zien welke mensen er aan het woord zijn en wie er allemaal luisteren. In een kamer van Clubhouse bestaan twee plekken waar je je bij wijze van spreken kunt bevinden: op het ‘podium’ als spreker en als publiek. In het publiek wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen mensen die gevolgd worden door de sprekers op het podium en de rest van het ‘actieve publiek’.

Onderin een kamer zijn een aantal knoppen te zien die te herkennen zijn aan de handjes emoji’s. Een handje (het peace teken) is om het gesprek te verlaten. Met het handje met de platte handpalm laat je de sprekers op het podium weten dat jij ook iets wil zeggen. Zij kunnen je vervolgens de beurt geven om te spreken. Met het plusicoontje onderin kun je vrienden uitnodigen om ook naar het gesprek te komen luisteren.

Terwijl je luistert kun je het gesprek minimaliseren en verder zoeken in de app terwijl het gesprek gewoon doorgaat. Dat doe je door linksboven op ‘all rooms’ te tikken. Het gesprek blijft onderin je scherm gewoon actief en je kunt dit op elk gewenst moment weer selecteren of verlaten via het handje met het peaceteken en de tekst ‘leave quietly’. 

Clubhouse: wat is het en hoe werkt het?-15082296

© CIDimport

Geen goed gesprek missen

Bovenin de app vind je het icoontje van een kalender. Hier vind je het ‘upcoming for you’ overzicht. Hierin worden de mensen die jij volgt weergegeven en gesprekken die je mogelijk interessant zult vinden die binnenkort gepland staan. Hiervoor kun je notificaties instellen zodat je zeker weet dat je geen interessante gesprekken mist. Naast ‘upcoming for you’ staat een klein pijltje naar beneden. Hiermee open je het dropdown menu waarin je alle gesprekken kunt vinden die binnenkort op de agenda staan en tevens kun je hier de evenementen vinden die jij hebt opgeslagen om naar te gaan luisteren. 

Clubhouse: wat is het en hoe werkt het?-15082296

© CIDimport

Zelf een gesprek starten

Natuurlijk kun je binnen Clubhouse ook zelf een gesprek starten. Je kunt drie verschillende soorten kamers openen voor een gesprek: een open kamer, een social kamer of een afgesloten kamer. Het spreekt redelijk voor zich maar bij een open kamer kan iedereen aansluiten, een social kamer is alleen voor je volgers om bij aan te sluiten en voor een afgesloten kamer nodig je zelf je gesprekspartner(s) uit.

Je kunt zelf een onderwerp kiezen waar je het in je kamer over gaat hebben. Dit kun je kort beschrijven zodat andere luisteraars weten waar het over gaat en of ze misschien willen aansluiten. Het is wel belangrijk voor de functionaliteit van de app dat je toestemming geeft om gebruik te maken van je microfoon.

Dat de audio gebaseerde social media app dus binnen een korte tijd razend populair geworden is, moge duidelijk zijn. Onder de gebruikers bevinden zich al een paar zeer grote namen zoals Elon Musk, Jared Leto, Drake en Mark Zuckerberg. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000