Bowers & Wilkins MM-1

Door: Jeroen Boer | 04 mei 2010 11:22

Review

Het Engelse Bowers & Wilkins kennen we vooral van kwalitatief goede en dure luidsprekers. Het bedrijf heeft echter ook luidsprekersystemen voor de iPod en voegt met de MM-1 een set pc-luidsprekers toe aan het assortiment. Wij testen of Bowers & Wilkins ook verstand heeft van pc-luidsprekers.

De Bowers & Wilkins (B&W) MM-1 is een stereoluidsprekersetje zonder subwoofer. In het ontwerp van de MM-1 zien we stijlelementen terug van B&W’s iPod luidsprekersystemen. Zo is ook de MM-1 helemaal omwikkeld met luidsprekerdoek en bevat de behuizing metalen sierranden. De bedieningsknoppen zijn weggewerkt in de rand van de rechterluidspreker, maar er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd om de set te bedienen. Deze afstandsbediening bevat tevens mediaknoppen om bijvoorbeeld iTunes te bedienen. De MM-1 is op twee manieren aan te sluiten op de pc: via een usb-kabel of via een normale 3,5 mm stereo-ingang. De usb-kabel heeft de voorkeur, omdat hiermee de ingebouwde geluidskaart van de MM-1 gebruikt wordt. Deze is zowel geschikt voor Windows als voor Mac OS X. Netjes is dat de aansluitingen zich aan de onderkant bevinden en de kabels naar de achterkant worden geleid. Jammer is dat de voeding wordt verzorgd door een externe adapter die ongeveer hetzelfde formaat heeft als een exemplaar voor een notebook.

De MM-1 komt met een afstandsbediening waarmee bijvoorbeeld iTunes te bedienen is.

Geluidskwaliteit

De MM-1 bevat vier klasse D versterkers die ieder 18 watt vermogen leveren. Hiermee wordt iedere woofer en tweeter aangestuurd door zijn eigen versterker, een concept dat we ook al in de Teufel Concept B 200 USB zagen. Beide MM-1 luidsprekers bevatten een 3inch-woofer gekoppeld aan een 1inch-tweeter. Afgaande op de specificaties én de adviesprijs die maar liefst 499 euro bedraagt, hadden we hoge verwachtingen van dit setje. We kunnen kort zijn: de MM-1 maakt onze verwachtingen helemaal waar. Muziek klinkt helder op dit setje en hoog, midden en laag vormen een mooi geheel. Verwacht overigens geen dikke overdreven bassen, daar is toch echt een subwoofer voor nodig. Voor het kijken van films is de MM-1 daarom misschien niet de juiste keuze.

De luidsprekers hebben een bescheiden afmeting.

Overigens is de MM-1 duidelijk ontworpen voor gebruik op een bureau, waarbij de luisteraar achter zijn bureau zit. In een dergelijke opstelling klinkt de MM-1 erg goed. Gaat u echter aan de andere kant van de kamer zitten, dan klinkt het net wat minder lekker. De MM-1 zal echter geen moeite hebben om een wat kleinere kamer te vullen met muziek. Handig is dat B&W ook heeft voorzien in een hoofdtelefoonaansluiting die in combinatie met onze Sennheiser hoofdtelefoon prima klinkt.

Conclusie

B&W zet met de MM-1 een kwalitatief en degelijk setje op de markt. Wel vinden we de prijs aan de hoge kant. De eveneens prima Teufel Concept B 200 USB kost bijvoorbeeld minder dan de helft van de MM-1. Wie echter het geld voor de MM-1 over heeft, zal daar geen spijt van krijgen en haalt een mooi ontworpen setje met een goede geluidskwaliteit in huis.

Bowers & Wilkins MM-1

Prijs € 499,-

Aansluitingen Usb-ingang, 3,5mm-geluidsingang, 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang

Afmetingen 17 x 10 x 10 cm (HxBxD)

Gewicht 0,85 kg per luidspreker

Oordeel 8/10

Meegeleverd Afstandsbediening, usb-kabel, 3,5mm-audiokabel

 

Pluspunten

Goed geluid

Handige afstandsbediening

Bescheiden formaat

Minpunten

Prijzig

Geen heftige bas, dus niet voor films

Externe adapter

0 Reactie(s) op: Bowers & Wilkins MM-1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.