Haal alles uit je accu op iOS, Android en Windows Phone

Door: Jasper Bakker | 02 april 2015 10:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05 Kies bewust voor stroomkostende snelheid of langzamere zuinigheid.

Tip 05: 3G vs. 4G

Nieuwer is niet altijd beter. Telecomtechniek 4G brengt flink hogere snelheden, waardoor het snelle 3G ineens langzaam kan lijken. Niet elke smartphone of tablet met mobiel breedband is geschikt voor 4G. Als je een apparaat hebt dat 4G wel aankan - en je hebt ook een 4G-abonnement - dan kan het raadzaam zijn om spaarzaam om te gaan met die snelle verbindingsmogelijkheid. In gebieden met gebrekkige 4G-dekking kan je toestel meer vermogen nodig hebben om toch een redelijke verbinding in stand te houden. Daarbij staat soms ook de 3G-radiochipset paraat om bij wegvallende 4G gelijk over te kunnen schakelen. Meer vermogen plus het stand-by houden van een tweede radiochipset kost stroom. Wil je 4G uitschakelen, dan ga je in iOS in de instellingen naar Mobiel netwerk en zet je de schuifknop voor 4G (LTE) op uit. Op Android kies je bij Instellingen voor Meer / Mobiele netwerken / Voorkeursnetwerktype. Op Windows Phone kies je in de instellingen voor Mobiel netwerk & simkaart / Instellingen voor simkaart / Hoogste verbindingssnelheid.

Tip 06: 3G/4G vs. wifi

Draadloos internetverkeer kost via wifi wat minder stroom dan via 3G of 4G. Ben je thuis of ergens waar een wifi-netwerk beschikbaar is, log daar dan op in. Vraag de eigenaar om toegang of gasttoegang tot dat draadloze netwerk zodat je smartphone of tablet de ingebouwde 3G/4G-chips uit kan schakelen. Let voor de veiligheid natuurlijk wel op of het een vertrouwd en legitiem wifi-netwerk is. Ook andersom valt er stroom te besparen met mobiel breedband versus wifi. Ben je onderweg of bevind je je ergens waar geen wifi beschikbaar is, schakel dan wifi uit op je apparaat. Het toestel zal dan niet langer energie verspillen aan het zoeken naar wifi-netwerken.

Tip 06 Kies altijd wifi als het er is, maar zet het uit als het niet beschikbaar is.

In iOS kun je wifi het snelste uitschakelen via het controlecentrum. Linksboven in dit venster tik je op het wifi-golfjeslogo om wifi uit te schakelen. Op Android zet je in de instellingen de schuifknop voor WiFi op de uit-stand. Heb je een Windows Phone-toestel, dan zet je in de instellingen het schuifje bij Wi-Fi uit, of tik je linksboven in het Controlecentrum van Windows Phone 8.1 op het tegeltje met de golfjes van het wifi-logo.

Tip 07: Vliegtuigstand

Minder drastisch dan tip 1 is het activeren van de zogeheten vliegtuigstand. Deze functie is ooit bedacht om smartphones en tablets toch te kunnen gebruiken in vliegtuigen: als digitale muziekspeler, videospeler en handheld game-console. Als je de vliegtuigstand inschakelt, worden alle radiochips in je mobiele apparaat uitgeschakeld: van 3G en 4G tot 2G, wifi en bluetooth. Deze besparing is ook nuttig als je langere tijd op een plek bent waar geen draadloze verbindingen mogelijk zijn, zoals in diepe metrotunnels. Je smartphone of tablet verspilt daar namelijk vermogen aan kansloze pogingen om verbinding te zoeken.

Tip 07 De vliegtuigstand is niet alleen handig voor in vliegtuigen.

De vliegtuigstand is overigens ook handig als je de accu van je telefoon of tablet nog snel even bij wilt laden. Omdat de telefoon tijdens het opladen dan zo min mogelijk (op de achtergrond) actief is, laadt hij net wat sneller op.

In iOS vind je de vliegtuigmodus in het hoofdmenu van de instellingen of in het controlecentrum (de ronde vliegtuigknop). Op Android kies je Instellingen / Meer en zet je bovenaan de Vliegmodus aan. Op Windows Phone vind je in de Instellingen de keuze-optie Vliegtuigstand waar je dan de schuifknop op 'aan' zet.

Tip 08 Apps kunnen op de achtergrond veel verstoken.

Tip 08: Achtergrondzaken

Op smartphones en tablets kan er nogal wat op de achtergrond draaien. Controleer eens welke apps en welke onderdelen van het besturingssysteem allemaal actief zijn. Op de nieuwste versies van iOS, Android en Windows Phone worden draaiende apps in slaapstand gezet als ze niet actief gebruikt worden. Sommige apps kunnen en mogen om de zoveel tijd toch even wat doen, zoals hun status controleren, informatie binnenhalen, locatie bepalen, berichten ontvangen en zichzelf updaten. Dit kost batterijvermogen. Controleer wat er draait en loop de instellingen eens na.

Op iOS dubbelklik je de thuisknop onder het scherm, veeg je langs de openstaande apps en zet je ongewenste apps uit door ze naar boven weg te vegen. Heb je een Android-apparaat, dan kies je de taakbeheer-knop die meestal rechts onder het scherm staat. Vervolgens veeg je verticaal langs de openstaande apps en zet je ongewenste apps uit door ze naar links of rechts weg te vegen. Op Windows Phone houd je de Terug-toets links onder het scherm even vast, veeg je langs de openstaande apps en zet je de ongewenste apps uit door ze naar beneden weg te vegen.

2 Reactie(s) op: Haal alles uit je accu op iOS, Android en Windows Phone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 april 2015 11:07 darknessblade
  waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijker kan, vele nieuwe telefoons hebben tegewoordig een powermanagment die dit voor je doet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2015 03:30 Anoniem
  de fabrikant bouwt allerlei zaken in, en die moet je weer uitzetten om de batterijen te sparen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.